Sjarmør for damene

Ukens vin appellerer kanskje mest til damene, både på grunn av navnet og selve vinstilen som er myk og saftig, men vi er overbevist om at gutta også lar seg forføre. Både med og uten matfølge.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2004 - 01:01

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Romeo Monastrell Crianza 2001 (20373) er en vin som er lett å forhåndsdømme, både på grunn av navnet, den hjerteformede etiketten og den lite statuspregete opprinnelsen. Den er imidlertid et meget godt bevis på at enhver vin først dokumenterer sin kvalitet gjennom smaken. 

Og den er forførende deilig - i stil med vinens navn. Duften byr på sødme fra røde bær og fatkrydder. Smaken er saftig og myk med gode syrer og bløte fine tanniner, og den sitter lenge. En vin som er super alene men som har svært gode evner som følgesvenn til så vel godt krydret kjøtt, særlig lam og gjerne grillet, som til assortert ost og tapas.

Vinen kommer fra Jumilla i det sørøstlige hjørne av Spania. Et område som først i de to siste tiårene har markert seg som noe mer enn leverandør av relativt anonym vin med mye farge og alkohol. At Jumilla fortsatt finnes på vinkartet skyldes delvis en tilfeldighet siden de klimatiske forholdene er så tøffe med svært lite nedbør og sterk varme i vekstsesongen at selv ikke vinlusa fant overlevelsesgrunnlag. Derfor kunne Jumilla hevde seg mens resten av Spanias og Europas lå øde ved slutten av 1800-tallet. Roque Martinez så mulighetene og etablerte i 1870 den første kommersielle bodega i Jumilla.

I dag er det fjerde generasjon Martinez som styrer butikken. Romeo Monastrell Crianza representerer det gamle Jumilla på grunn av at den er laget av områdets hoveddrue monastrell som er det samme som mourvedre i Frankrike, en ekstremt varmekjær drue som gir myke viner med mye farge og stor bløthet. Dessuten har den det umiskjennelig spanske preget som velbrukte amerikanske (i dette tilfellet også franske) fat gir til vinen, som krydder og lær.

Bodegaen bak Romeo, Pedro Luis Martinez, er familieeid og har investert mye i denne perioden i form av produksjonsfasiliteter. Druene kjøpes inn fra vinbønder innen DO'et (denominacion de origen). Og Pedro Luis Martinez velger ut de eldste monastrellplantene som har et naturlig lavt utbytte.

Den nye stilen hos denne bodegaen er vin av flere druer, hvor monastrell får følge av syrah og tempranillo. Resultatet blir viner med større kraft, mer syre og tanniner. Alceño heter den nye vinstilen og denne vinen har fått stor oppmerksomhet i Spania. Men foreløpig er den ikke tilgjengelig i Norge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her