Sjarmørvin til pølsene

Ukens vin er laget av en drue og kommer fra et område du knapt har hørt om, men like fullt er den både sjarmerende og et aldri så lite røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
05 Oktober 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Bellevue la Forêt 2006 (33051) er en såkalt Côtes du Frontonnais. Det betyr at den stammer fra Fronton som ligger noen mil nord for Toulouse i retning Bordeaux. Men den har lite til felles med sine mer berømte kolleger i nordvest som boltrer seg i internasjonale druekjendiser som cabernet og merlot. For Ch. Bellevue la Forêt har negrette som hoveddrue og den vokser bare her, noe den har gjort siden 1100-tallet selv om områdets vintradisjoner går tilbake til romertiden.

Det var korsfarerne som tok med druen fra Kypros. Der var vinen kjent som mavro (svart på gresk), og som korsfarerne drakk for å styrke sitt mot. Negrette ble plantet flere steder i Frankrike men det var kun i Fronton at den overlevde. Årsaken er trolig at den er følsom overfor fuktig klima, og Fronton er med sin beliggenhet mellom Atlanterhavet og Middelhavet kjennetegnet av et relativt tørt klima. Vinmarkene ligger i terrasser på den sørlige siden av elven Tarn og består av gamle elveavleiringer. Jordsmonnet er steinete og skrint med sand og grus over leire og mergel. Jern- og kvartsinnholdet er betydelig og setter sitt preg på vinen.

Ikke rart at produsentparet Patrick og Diane Germain er opptatt av å ivareta dens særpreg. Som betyr myk innsmigrende fylde med godt bærpreg og jordsmonnskarakter og innslag av animalskhet. Men negrette er på grunn av sin lave syre og bløte tanninstruktur ikke kjent for sin lagringsevne. Derfor får den følge av de to cabernet-druene samt litt syrah og gamay.

Selv om Ch. Bellevue la Forêt tåler et par-tre års lagring er den likevel best i sin ungdom. Første gang jeg smakte denne vinen var i 1991, og da var det 1988 som gjaldt. Og som var på høyden da men som fortsatt hadde noe å gå på. Nå er det relativt stor forskjell på de to årgangene - og muligens også en del hva angår filosofi i vinmarkene og i vinkjelleren. 1988-årgangen opplevde en kjølig sommer og dermed bedre syre og tanniner noe som ikke var tilfelle for 2003. Men gavmilde 2003 sørget for stor og rund frukt som gjør denne vinen usedvanlig sjarmerende i dag. Derfor er det ingen grunn til å vente.

Druenavnet antyder at negrette gir mørke viner og Ch. Bellevue la Forêt har også en dyp rødfarge. Aromaene går i retning av søte mørke bær, også litt bitre toner, vanilje, jordsmonn, jern, blekk og mokka. Munnfølelsen er bløt og fyldig og følger duftens aromabilde godt, særlig jordsmonnskarakteren er godt fremme og sitter helt ut i slutten. En god matvin til ikke for raffinerte, og ikke for fete retter som kjøttgryter, elgsteik eller rett og slett gode pølser med råstekte poteter og Dijon-sennep. Toulouse-området er nemlig kjent for sine gode og litt rustikke kjøttretter, blant annet verdens beste pølser. Derfor er også kombinasjonen en sikker vinner.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her