Det er umulig å unngå å tenke på hvordan det kunne gått når du ser på bildene fra Ochota Barrels i Adelaide Hills. Vinmarkene til Taras og Amber Ochota var bare en hårsbredd fra å bli flammenes rov.
Det vil si, de mistet tross alt av gewürztraminer og 80 prosent av gamayplantene i brannene ved juletider.
Fingers crossed, skrev de i en epost til meg i januar, og det holdt altså selv om faren ikke er helt over. Det er fortsatt full sommer og lite nedbør har kommet til; ikke minst er vinplantene tunge med grønne druer som skal bli moden frukt i løpet av den neste måneden.
Nå er naturen der på sitt mest frodige, mens mange naboer fortviler over utbrente vinmarker og driftsbygninger. En tredel av Adelaide Hills 3.300 hektar med vinmarker forsvant i de katastrofale brannene. Denne ettertraktede kilden til kjøligklima-viner fra stadig varmere Australia ble aller hardest rammet av alle vinregioner.
Det tar lang tid å komme over et slikt tap.
Derfor gjelder det å nyte 2019-årgangen av de to nevnte vinene, for de kommer ikke til å komme igjen på lenge. Ochota Barrels The Price of Silence Gamay 2019 er en leskende og lekker gamay med flott fruktkonsentrasjon og et herlig uttrykk for denne druen. En vin du umiddelbart får lyst å ta en ny slurk av og som har et bra potensial – så framt du klarer å la den være i fred.
Gitt navnet kan den fungere som ett minutts stillhet over alt som er gått tapt, ikke minst alle dyrene (og de 30 menneskene) som har mistet livet, og den dramatiske effekten på et allerede presset naturlandskap. 10 millioner hektar med land tilsvarer en drøy firedel av hele Norge.
Denne nå nesten helt utbrente vinmarken ligger i underområdet Piccadilly Valley som er et at de høyestliggende i hele Australia, ved 400 til 600 m.o.h.. Og det er et under at det i det hele tatt ble en vin som denne, for gamayvinmarken ble ompodet med chardonnay i 1985 siden ingen ville ha gamay på den tiden. Det fikk Taras gjort noe med i 2013, så vinverdenen fikk i alle fall noen få årganger med denne nytelsen.
At Ochota Barrels Weird Berries In The Woods Gewürztraminer 2019 også ble rammet av katastrofen ligger i navnet, disse parsellene midt i skogen ligger ved 550 m.o.h. og har et jernholdig leirejordsmonn som har sikret både kraft og syrefriskhet til vinen.
Taras har en gang uttalt: Uansett hva man blir lært å gjøre med aromatiske druer, så vil jeg gjøre det motsatte. Det betyr i dette tilfellet 2-3 dager skallkontakt spontangjæring og deretter seks måneder i barriques.
Men denne deilige og atypiske gewürz-en blir ikke mulig å bestille før den 6. mars. Og den er altså den siste på lenge.
Også Ochota Barrels A Forest Pinot Noir 2018 er en «skogvin», og har faktisk litt slike aromaer, men nå med pinot noir som dessuten har fått ett år ekstra på seg. Den er derfor litt mykere i frukten, men har med seg alt av den gode og parfymerte ungdommelige pinotkarakteren, samt et fint tanninbitt som stammer fra bruk av hele drueklasen under gjæringen, før den presses over i brukte og ett nytt fat. Den verken klares eller filtreres og har derfor med seg alt fra de høytliggende vinmarkene i Adelaide Hills-skogene.
Fellesnevner for Ochota Barrels’ viner er at de er friskere enn de om lages av samme druer i Europa - det er spesielt når vi tenker på tørken Australia har opplev de siste årene.
Den første vinen jeg ble forelsket i fra denne produsenten er Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2019 som i siste versjon ut er en virkelig lekkerbisken: leskende og fortsatt fersk, men også konsentrert og karaktersterk australsk grenache. Den kommer i klar flaske og med skrukork, men la deg ikke lure, den er mer enn en partyvin. Dette er laveste nivå for Ochotas grenacher, en sjelden gang har de andre vært i landet, som Fugazi, men som med alt Taras og Amber driver med er antallene mikrosmå og med fans over hele verden, skal vi bare være glad for å i det hele tatt få en smak av disse vinene.
Se hele porteføljen fra denne kultprodusenten her
Siden 2019 ifølge Taras opplevde lavere avlinger på grunn av svak fruktsetting, er volumene ekstra små. Men kvaliteten er veldig høy. Med utfordringene i 2020 kommer det altså ikke til å bli enklere.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....