Sjokolade på flaske

Det må være flere enn russerne som har sansen for den nye sjokoladevodkaen fra det russiske familiefirmaet Dozortsev & Sons. Kremlyovskaya Chocolate smatt rett inn i Vinmonopolets standardutvalg.
Redaksjonen
12 Juni 2001 - 11:43

Sjokoladevodkaen ble lansert i desember i fjor, og i følge administrerende direktør Nicky Dozortsev ble produktet en umiddelbar suksess.

- Vodkaen drikkes til desserter eller etter middagen, og det er spesielt kvinner som faller for sjokoladevodkaen, forteller han.

Vodkaen er et rent hvetebrennevinsprodukt som er destillert tre ganger. Smakstilsetningen er ren belgisk sjokolade. - Dertil kommer rent vann og god filtrering, sier Dozortsev, som forteller at noen av vodkatypene er filtrert hele ni ganger.

Det er også filtrering som må til for å få tilbake den krystallklare vodkaen etter at sjokoladen er tilsatt, noe som gjør produksjonsprosessen mer omfattende enn vanlig. Kremlyovskaya vodka ble første gang produsert i 1993, og familien Dozortsev overtok bedriften i 1996. De holder i dag til i et moderne destilleri rett utenfor Moskva.

- Selv om vi ikke har produsert så lenge, er reseptene bak vodkatypene våre av eldre dato og det hele er basert på ekte russisk tradisjon, smiler Dozortsev. Familien holder seg til naturlig smakstilsetning i form av sitronskall, solbær og pepper, noe som også sier litt om hvilket utvalg Kremlyovskaya har å by på.

On the rocks
Kremlyovskaya Chocolate kan nytes on the rocks. Den mer romantiske vil kanskje foreslå et lite russisk kyss: En del Kremlyovskaya Chocolate og tre deler Coca-Cola. Det hele pyntes med et par kirsebær. Den noe mer avanserte bør bytte ut den brune avec'en, og en litt tung sjokoladekake som følge er heller ikke av veien.

Som Russlands mest solgte vodka og presidentens favorittdrikk har Kremlyovskaya en solid markedsposisjon når den nå også er blitt vesteuropeiske jetsetteres yndling.

Da Riccardo Fanchini og Jacob Tilipman hos den hollandske spritgrossisten Trading Unlimited i 1990 lanserte sin egen vodka, var målet å lage en Rolls Royce-utgave av denne verdensomspennende drikken. Kravet de stilte til det nye produktet var en vodka som tilfredsstilte både det storforbrukende russiske publikum og det internasjonale markedet. Ved hjelp av russiske vodkaeksperter og en kvalitetsprodusent av brennevin, den kjente ginprodusenten Smeets i Holland, skulle duoen Fanchini og Tilipman erobre vodkadrikkerne.

Vodkaforbruket til Kremlyovskayas mest trofaste forbruker og viktigste ambassadør, Boris Jeltsin, kan med sin angivelige dose på tre flasker daglig ikke kalles moderat, selv under russiske forhold. For russerne drikker mye vodka, hele 9,3 liter per capita. Til sammenligning drikker en gjennomsnittsnordmann 0,7 liter årlig. Det er imidlertid ikke all russisk vodka som er av like god kvalitet. Det er kanskje en av grunnene til at Kremlyovskaya har slått så godt an. Faktisk har den sammenlignet med alle andre vodkamerker best distribusjon i Russland.

Markedskunnskap og penger er resepten på Kremlyovskayas suksess. Å kapre markedsandeler i det tøffe vodkamarkedet krever kapital. Derfor brukte også Trading Unlimited 21 millioner dollar i 1995 på å gjøre først og fremst vesteuropeiske forbrukere oppmerksom på denne russiske inntrengeren.

Målgruppen for produktet er yngre trend- og jetsettere. Midlene har i tillegg til tilstedeværelse i de riktige bar- og nattklubber vært stor grad av sponsoring av alt fra moteshows, tenniscup'er og motorcross. Dessuten var Kremlyovskaya det russiske olympialagets offisielle vodka under Atlanta-lekene i 1996.

Produsenten har kalt opp en longdrink etter en kjent fotomodell som gledet mange nordmenn for noen år tilbake.

Cindy
Kremlyovskaya
grenadine sirup
Campari
grapefrukt juice

Følgende to cocktails bærer navn som er representative for det selskapet denne vodkaen trives i:

Formule Team
2 deler Kremlyovskaya
1 del Archer's el. annen appelsinlikør
2 deler appelsinjuice

Fancy Campari
3 deler Kremlyovskaya
2 deler Campari
3 deler appelsinjuice

Tekst: Lars Ole Ørjasæter og Aase Jacobsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her