Sju av ti steder slurver med maten

Sju av ti steder slurver med maten

Mangler gode rutiner for å sikre at maten er trygg, slår Mattilsynet fast.
13 Mai 2013 - 16:49

Mattilsynet har gjennomført 1.034 kontroller hos både store og små virksomheter. Målet var å finne ut om det finnes gode rutiner for å vurdere farer og risiko – og om disse følges i praksis.

– For sju av ti virksomheter er det fattet vedtak eller varsel om vedtak. Lovbruddene har ulik alvorlighetsgrad, og mye kunne rettes opp på kort tid. Men et så dårlig resultat, jevnt fordelt over hele landet, sier noe om at virksomhetene har en jobb å gjøre for å forbedre sine rutiner, sier Atle Wold, seksjonssjef i seksjon omsetning til forbruker i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Elleve avvik etter hestekjøttsaken

Ifølge Mattilsynet har mange virksomheter ikke tilfredsstillende rutiner. Dette går for eksempel på tiltak som inndeling i rene og urene områder på kjøkkenet, og grunnleggende renholdsrutiner.

I tillegg skal resultatene ha vist at mange virksomheter ikke har god nok opplæring av sine ansatte. Mattilsynet mener mange har gått til innkjøp av standardiserte løsninger for kontroll, og at dette har blitt en sovepute.

– En perm i hylla gir ikke trygg mat til forbrukeren. Vi har gjentatte ganger sett at virksomhetene kjøper et dyrt system og tror er alt er OK.

Mattilsynet varsler jevnlige kontroller – både avtalte og uanmeldte – i tiden framover, melder NTB.

LES OGSÅ: Smilefjesene kommer. Snart ...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her