Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Skjulte hvite røverkjøp

Selv om Portugal har et visst positivt rykte for hvitvin, er det likevel ikke strålende. Ukens to viner er imidlertid kandidater som kan endre på denne statusen, ikke bare fordi de har flott karakter og er utmerkete matviner men også fordi de har evnen ti
Aase E. Jacobsen
04 August 2004 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Hemmeligheten bak Paco de Teixeiró 2004 (42511) og Paco de Teixeiró Avesso 2003 (42512) er at de er laget av kvalitetsdruer som vokser i et sterkt jordsmonn kombinert med en dramatisk topografi. Vingården Paço de Teixeirós 12 hektar formelig stuper nedover skråningene mot Douro-elven som blinker langt der nede. Beliggenheten er på en måte ingenmannsland, på grensen mellom det rødvins- og portvinsproduserende Douro og det hvitvinsproduserende Vinho Verde.

Det er dette forholdet som forklarer vinenes unike karakter som er så forskjellig fra det vi er vant til å forbinde med eksempelvis Vinho Verde. Jordsmonnet er skifer med innslag av granitt og dermed i stor grad det samme som i de øvre delene av Douro. Mineralkarakteren (våt stein, flint, kalk, sjø) blir derfor tydelig. Siden nedbøren er langt mer balansert i denne delen av Douro, omtrent halvparten av Vinho Verde og dobbelt så mye som i portvinsområdet, blir forholdet mellom syre og sukker i druene også langt mer optimalt spesielt siden mengden sol også er svært gunstig.

Druetypene er også utslagsgivende for kvaliteten. Mens Vinho Verde i stor grad forbindes med loureiro og trajadura er den lokale avesso hoveddrue hos Paço de Teixeiró. Den har en lang vekstsyklus, innhøstingen skjer først i oktober, og gir intenst fruktige viner i sin ungdom, med tid viker den voldsomme fruktigheten for mineralkarakteren. I tillegg til områdets viktigste hvite druer, blandes også noe arinto, som byr på særdeles gode syrer, inn.

Resultatet er to meget gode viner med den rene avessovinen på en førsteplass. Flott fruktighet og mineralkarakter særpreger denne vinen som også har en meget god konsentrasjon. Utbyttet er meget lavt, kun 26 hl/ha. Når vi i tillegg vet at druene er høstet manuelt i små plastbokser som sikrer ekstra god kvalitetskontroll, og at en liten andel av vinen er gjæret og modnet i nye eikefat (portugisisk eik må vite), er prisen intet mindre enn imponerende gunstig. En topp og svært anvendelig matvin til så vel rike fisk- og skalldyrretter som til lyst kjøtt og endog smakskraftig tapas.

Den vanlig branco er slankere i stilen uten at det er noen form for forkleinelse siden det friske sitrus-, eple- og mineralpreget gjør den til den perfekte følgesvenn til skalldyrplatået. Men også til en lang rekke mer klassiske fiskeretter som hvit fisk med smørsaus.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

1125 viner testet blant marsnyhetene - velg fra øverste hylle

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her