Skjulte hvite røverkjøp

Selv om Portugal har et visst positivt rykte for hvitvin, er det likevel ikke strålende. Ukens to viner er imidlertid kandidater som kan endre på denne statusen, ikke bare fordi de har flott karakter og er utmerkete matviner men også fordi de har evnen til å utvikle seg over tid. Som tilleggsverdi kan nevnes at de er meget gode kjøp, spesielt ettersom de begge ble nedjustert 20 kroner nå i august.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Hemmeligheten bak Paco de Teixeiró 2004 (42511) og Paco de Teixeiró Avesso 2003 (42512) er at de er laget av kvalitetsdruer som vokser i et sterkt jordsmonn kombinert med en dramatisk topografi. Vingården Paço de Teixeirós 12 hektar formelig stuper nedover skråningene mot Douro-elven som blinker langt der nede. Beliggenheten er på en måte ingenmannsland, på grensen mellom det rødvins- og portvinsproduserende Douro og det hvitvinsproduserende Vinho Verde.

Det er dette forholdet som forklarer vinenes unike karakter som er så forskjellig fra det vi er vant til å forbinde med eksempelvis Vinho Verde. Jordsmonnet er skifer med innslag av granitt og dermed i stor grad det samme som i de øvre delene av Douro. Mineralkarakteren (våt stein, flint, kalk, sjø) blir derfor tydelig. Siden nedbøren er langt mer balansert i denne delen av Douro, omtrent halvparten av Vinho Verde og dobbelt så mye som i portvinsområdet, blir forholdet mellom syre og sukker i druene også langt mer optimalt spesielt siden mengden sol også er svært gunstig.

Druetypene er også utslagsgivende for kvaliteten. Mens Vinho Verde i stor grad forbindes med loureiro og trajadura er den lokale avesso hoveddrue hos Paço de Teixeiró. Den har en lang vekstsyklus, innhøstingen skjer først i oktober, og gir intenst fruktige viner i sin ungdom, med tid viker den voldsomme fruktigheten for mineralkarakteren. I tillegg til områdets viktigste hvite druer, blandes også noe arinto, som byr på særdeles gode syrer, inn.

Resultatet er to meget gode viner med den rene avessovinen på en førsteplass. Flott fruktighet og mineralkarakter særpreger denne vinen som også har en meget god konsentrasjon. Utbyttet er meget lavt, kun 26 hl/ha. Når vi i tillegg vet at druene er høstet manuelt i små plastbokser som sikrer ekstra god kvalitetskontroll, og at en liten andel av vinen er gjæret og modnet i nye eikefat (portugisisk eik må vite), er prisen intet mindre enn imponerende gunstig. En topp og svært anvendelig matvin til så vel rike fisk- og skalldyrretter som til lyst kjøtt og endog smakskraftig tapas.

Den vanlig branco er slankere i stilen uten at det er noen form for forkleinelse siden det friske sitrus-, eple- og mineralpreget gjør den til den perfekte følgesvenn til skalldyrplatået. Men også til en lang rekke mer klassiske fiskeretter som hvit fisk med smørsaus.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen