Skrei for deg

Torsk regnes som en av våre aller beste matfisker. Spesielt på tidlig vårpart er den som skrei høyt verdsatt og ettertraktet på et hvert matbord. Les mer om torsken og få flotte oppskrifter på kjøpet.
Redaksjonen
04 Februar 2005 - 17:52

Torsk
Gadus morhua - Cod - Morue, Cabillaud - Dorsch, Kabeljau

Sesong:
Norsk-arktisk torsk (skrei). Januar - april. Loddetorsk (vårtorsk). April - juni. Kysttorsk: Hele året.

Størrelse:
Opptil 150 cm.

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Fisken/fisket:
Torsken er en av de vanligste og økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Torsken har stor utbredelse i Nord-Atlanteren, der den er delt inn i ulike stammer. Vi skiller mellom to hovedtyper av torsk; vandrende, oseanisk torsk og den stasjonære kysttorsken.

Kysttorsken er en utpreget bunnfisk, mens den vandrende torsken lever mer pelagisk og foretar omfattende vandringer. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen den viktigste. Den lever mesteparten av livet i Barentshavet, men vandrer både som umoden loddetorsk, og som gytemoden torsk, skrei. Den kommer til gytefeltene ved norskekysten i februar/mars i 5-7 års alderen (voksen), og får navnet skrei.

Skreiens gyteområder strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste gytefeltene er i Vestfjorden og langs kysten av Møre og Romsdal. Skreiens gytevandring danner fortsatt grunnlag for vårt viktigste sesongfiskeri; Lofotfisket, men den fiskes også med trål i Barentshavet.

Ungtorsk i Barentshavet vandrer etter gytemoden lodde mot Finnmarkskysten om våren, den blir da kalt loddetorsk og er grunnlaget for det tradisjonelle vår-torskefisket. Kysttorsken er i utgangspunktet lik torsken i Barentshavet, men er mer stasjonær på grunt vann og har lokale tilpasninger langs Norskekysten. Den finnes fra fjæra og ned til ca. 600 m.

Kysttorsken blir gytemoden tidligere, og vokser saktere en den vandrene norsk-arktiske torsken. Som følge av en dramatisk nedgang i gytebestanden av norsk-arktisk torsk er det de senere år innført strenge begrensninger på fisket. Dette ser ut til å ha ført til gode resultater.

Bestanden av torsk, i hovedsak norsk arktisk torsk, har variert gjennom de siste 50 årene. Gytebestanden nådde et lavmål på begynnelsen av 90-årene og er fremdeles på et lavt nivå. Torsk kan bli 1,8 m lang og veie hele 55,6 kg. Den er en av bærebjelkene i norsk fiskerinæring, og omsettes fersk, frosset, saltet, tørket og som klippfisk.

Biprodukter av torsk (lever, rogn, melke, mage, svømmeblære, kjaker og tunge osv.) går enten til industriell produksjon eller menneskeføde. Fisket etter torsk i Nordsjøen er et helårsfiske der torsk inngår som en av flere konsum- fiskearter i fangstene. Det pågår et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid for oppdrett og havbeite av torsk.

Vanlige fangstredskaper:
Bunntrål, snurrevad, line, garn, juksa, teine.

Anvendelse:
Torsk regnes som en av våre beste matfisker. Den produseres tørket og som klippfisk. Fersk, frosset og filetert torsk er idag viktige produkter. Biprodukter fra torsk er levertran og rogn.

Næringsinnhold:
Torsk er først og fremst en god proteinkilde, men den inneholder også en god del vitamin B12 og selen, og har et gunstig forhold mellom natrium og kalium.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok

Skrei med fennikel og paprikasaus

Skrei med fennikel og paprikasaus

Fremgangsmåte

  1. Skrubb skinnet og skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss litt salt på fisken og stek den i olje med skinnsiden ned.
  2. Stek den til skinnet er gyldent og sprøtt, snu den og stek raskt på den andre siden.
  3. Rens og del fennikel i terninger og damp den noen minutter i lettsaltet vann.
  4. Skrell og kutt løk grovt. 
  5. Varm olje i en stekepanne og surr løk og fennilkelbiter mykt.
  6. Rør inn kapers. 
  7. Paprikasausen:
    Del paprikaen i to og stek den i stekeovn ved sterk varme, gjerne under grill. La dem ligge til de får svarte flekker. Ta dem ut og avkjøl i plastpose. Rens dem, dra av skallet og mos dem.
  8. Surr løken myk i olivenolje/smør. Tilsett fiskekraft og kok inn til halvparten.
  9. Tilsett kremfløte og paprikamos og kok opp.
  10. Kjør sausen med stavmikser. Smak til med salt og pepper og juster evt tykkelsen med litt vann. 
  11. Server skrei på grønnsaksmiksen med paprikasausen på siden. 
  12. Dryss over hakket persille.

Her finner du mange oppskrifter med skrei og torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her