Skrukork med komplikasjoner

En illeluktende utfordring har kommet på banen for millioner av flasker med skrukork.

Med introduksjonen av skrukorken skulle vinprodusentene komme korkfeilene til livs. Nå viser det seg at hver 50. flaske med skrukork kan være ødelagt på grunn av brutt forsegling eller svovelreaksjon.

En svovelreaksjon er en kjemisk reaksjon i vinen grunnet et for høyt innhold av SO2 i forhold til oksygen, noe som fører til en duft av råtne egg, svidd gummi og brente fyrstikker.
 
Banebrytende forskning
Skrukorken har fått fotfeste blant en hel rekke produsenter, og har inntil nå hatt et godt rykte.
 
Michel Laroche er en av de mest profilerte personlighetene som har gått i bresjen for introduksjonen av skrukorken på så vel enkle viner som grand cru viner. Laroche har gjennomført en rekke tester med skrukork som du kan lese mer om i denne artikkelen .

De oppsiktsvekkende funnene kommer etter at ekspertpanelet under The International Wine Challenge, fant at 2,2 % av viner presentert med skrukork hadde disse feilene, melder Scotsman.com News i dag.
Enkelt å kjenne igjen
Flaskefeilene ved for høyt svovelinnhold er langt lettere å påvise for konsumentene enn hva de vanligste korkfeilene grunnet TCA er i dag. Dette kan bety at flere konsumenter vil returnere flasker med skrukork enn hva har vært tilfelle med vanlig naturkork.

Det er første gang at problemene med svovelnivået i viner med skrukork har blitt tatt opp av en objektiv part, men det kan hjelpe produsentene til å blir oppmerksomme på problemet slik at de kan ta sine forholdsregler.

Naturlig, men illeuktende
Men svovel er et helt naturlig tilsetningsstoff i vin, og ved lagring dannes det et stoff som heter thioler som gir svovelet den karakteristiske duften.
 
Ved bruk av naturkork kommer små mengder av oksygen inn i vinen som således bryter ned thiolene. Ved bruk av skrukork slipper det derimot ikke inn noe oksygen som kan hjelpe på denne nedbrytningsprosessen.

SO2 er vanlig å benytte for nettopp å trekke ut oksygenet fra flaskene ved tappingen, og et for stort bruk av dette kan fremheve problemene.
 
Lett å unngå
Det finnes derimot enkle måter å unngå den noe ulekre duften av thioler, nemlig ved en god lufting av vinen enten ved en dekantering eller ved å lufte vinen godt i glasset.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen