Skrukork med komplikasjoner

En illeluktende utfordring har kommet på banen for millioner av flasker med skrukork.
Redaksjonen
18 Januar 2007 - 11:36

Med introduksjonen av skrukorken skulle vinprodusentene komme korkfeilene til livs. Nå viser det seg at hver 50. flaske med skrukork kan være ødelagt på grunn av brutt forsegling eller svovelreaksjon.

En svovelreaksjon er en kjemisk reaksjon i vinen grunnet et for høyt innhold av SO2 i forhold til oksygen, noe som fører til en duft av råtne egg, svidd gummi og brente fyrstikker.
 
Banebrytende forskning
Skrukorken har fått fotfeste blant en hel rekke produsenter, og har inntil nå hatt et godt rykte.
 
Michel Laroche er en av de mest profilerte personlighetene som har gått i bresjen for introduksjonen av skrukorken på så vel enkle viner som grand cru viner. Laroche har gjennomført en rekke tester med skrukork som du kan lese mer om i denne artikkelen.

De oppsiktsvekkende funnene kommer etter at ekspertpanelet under The International Wine Challenge, fant at 2,2 % av viner presentert med skrukork hadde disse feilene, melder Scotsman.com News i dag.
Enkelt å kjenne igjen
Flaskefeilene ved for høyt svovelinnhold er langt lettere å påvise for konsumentene enn hva de vanligste korkfeilene grunnet TCA er i dag. Dette kan bety at flere konsumenter vil returnere flasker med skrukork enn hva har vært tilfelle med vanlig naturkork.

Det er første gang at problemene med svovelnivået i viner med skrukork har blitt tatt opp av en objektiv part, men det kan hjelpe produsentene til å blir oppmerksomme på problemet slik at de kan ta sine forholdsregler.

Naturlig, men illeuktende
Men svovel er et helt naturlig tilsetningsstoff i vin, og ved lagring dannes det et stoff som heter thioler som gir svovelet den karakteristiske duften.
 
Ved bruk av naturkork kommer små mengder av oksygen inn i vinen som således bryter ned thiolene. Ved bruk av skrukork slipper det derimot ikke inn noe oksygen som kan hjelpe på denne nedbrytningsprosessen.

SO2 er vanlig å benytte for nettopp å trekke ut oksygenet fra flaskene ved tappingen, og et for stort bruk av dette kan fremheve problemene.
 
Lett å unngå
Det finnes derimot enkle måter å unngå den noe ulekre duften av thioler, nemlig ved en god lufting av vinen enten ved en dekantering eller ved å lufte vinen godt i glasset.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her