Drikke
Skummelt godt øl

Skummelt godt øl

Dette ølet lever opp til navnet. Og er dermed perfekt til den forestående halloweenfeiringen.
Aase E. Jacobsen
26 Oktober 2013 - 01:24

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Diabolici (95658)har ikke bare et navn som passer veldig godt i disse dager, også etiketten er som skapt for en diabolsk stemning.

Les om et annet djevelsk godt øl

Og smaken er fyldig og rik med stor munnfølelse, balansert sødme og behagelig bitterhet. Dermed egner det seg veldig godt til kjøttgryter med gresskar.

Godt integrerte prosenter

Av type er det en tripel som i dag betegner et overgjæret øl i belgisk lys stil med ekstra tilsetting av malt eller sukker for å øke alkoholinnholdet. Ofte ligger en tripel på 9 prosent. Diabolici holder 8 prosent og disse er godt integrert.

Utvikler seg over tid

Da jeg smakte dette ølet for halvannet år siden, var det imidlertid noe søtere og dermed ikke fullt så balansert som flasken jeg smakte nå sist. Et øl av typen tripel med pågående annengangsgjæring i flasken vil smake forskjellig fra det er nytappet og etter en tid i flaske.

Les mer om belgisk øl

Den gjenværende maltsødmen konverteres til alkohol og gir en tørrere smak over tid. Siden belgisk øl sjelden er veldig humlepreget, hjelper litt lagring med å få fram mer av den iboende bitterheten i ølet.

Minst fem år

Også kompleksiteten øker over tid. På samme måte som for en champagne vil nemlig øl som har gjærrester i flasken nære seg av disse og får en mer sammensatt smak.

Øl på dette nivået har alltid en fordel av å ligge en stund etter min mening, både for å «samle» seg og å li mer kompleks. Enkelte tripel-øl kan holde i både 10 og 20 år. Men de fleste anbefales å lagres inntil fem år.

Så lenge kan du lagre øl

Min sist smakte flaske av Diabolici er holdbar til 13.10.14. Det betyr at den har fått ett år i flaske etter tapping med aktiv gjær og ekstra tilsetting av malt eller sukker.

EU-styrt holdbarhet

De fleste bryggerier bruker nemlig to års holdbarhet, uavhengig av om øltypen historisk sett har vist seg å ha en helt annen holdbarhet. Det er nok en EU-regel som likebehandler alt øl uavhengig av om det er brygget for å holde lenge eller ei.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her