Skummelt godt øl

Skummelt godt øl

Dette ølet lever opp til navnet. Og er dermed perfekt til den forestående halloweenfeiringen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Diabolici (95658) har ikke bare et navn som passer veldig godt i disse dager, også etiketten er som skapt for en diabolsk stemning.

Les om et annet djevelsk godt øl

Og smaken er fyldig og rik med stor munnfølelse, balansert sødme og behagelig bitterhet. Dermed egner det seg veldig godt til kjøttgryter med gresskar.

Godt integrerte prosenter

Av type er det en tripel som i dag betegner et overgjæret øl i belgisk lys stil med ekstra tilsetting av malt eller sukker for å øke alkoholinnholdet. Ofte ligger en tripel på 9 prosent. Diabolici holder 8 prosent og disse er godt integrert.

Utvikler seg over tid

Da jeg smakte dette ølet for halvannet år siden, var det imidlertid noe søtere og dermed ikke fullt så balansert som flasken jeg smakte nå sist. Et øl av typen tripel med pågående annengangsgjæring i flasken vil smake forskjellig fra det er nytappet og etter en tid i flaske.

Les mer om belgisk øl

Den gjenværende maltsødmen konverteres til alkohol og gir en tørrere smak over tid. Siden belgisk øl sjelden er veldig humlepreget, hjelper litt lagring med å få fram mer av den iboende bitterheten i ølet.

Minst fem år

Også kompleksiteten øker over tid. På samme måte som for en champagne vil nemlig øl som har gjærrester i flasken nære seg av disse og får en mer sammensatt smak.

Øl på dette nivået har alltid en fordel av å ligge en stund etter min mening, både for å «samle» seg og å li mer kompleks. Enkelte tripel-øl kan holde i både 10 og 20 år. Men de fleste anbefales å lagres inntil fem år.

Så lenge kan du lagre øl

Min sist smakte flaske av Diabolici er holdbar til 13.10.14. Det betyr at den har fått ett år i flaske etter tapping med aktiv gjær og ekstra tilsetting av malt eller sukker.

EU-styrt holdbarhet

De fleste bryggerier bruker nemlig to års holdbarhet, uavhengig av om øltypen historisk sett har vist seg å ha en helt annen holdbarhet. Det er nok en EU-regel som likebehandler alt øl uavhengig av om det er brygget for å holde lenge eller ei.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.

Diabolici

Produsent:
Anthony Martin
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Belgia
Område:
Pris:
100,60 kr
Varenummer:
9565801
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen