Slakter test av kaffetraktere

I siste nummer av Forbrukerrapporten publiseres en kaffetraktertest som har fått ekspertene ved Norsk Kaffeinformasjon, bransjens faginstans, til å sette kaffen i halsen. - Elendig kaffe blir resultatet, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland. Apéritif gir deg oversikten over de virkelig godkjente trakterne.

Norsk Kaffeinformasjon går nå kraftig ut mot en kaffetraktertest utført av Forbrukerrapporten. - Norske kaffedrikkere ledes til å kjøpe dårlige traktere, hevder altså informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon.

I forrige uke publiserte nemlig Norsk Kaffeinformasjon en test av 45 traktere på det norske markedet. Av disse er sju blant de ti trakterne som er med i testen til Forbrukerrapporten. De to testvinnerne til forbrukerbladet, Bosch TKA 3030 og Braun KF 147, kom nemlig på jumboplass hos Norsk Kaffeinformasjon. Se testresultatene nederst i denne artikkelen.

- Testen vår ble gjennomført av fagfolk i et eget kaffelaboratorium som sørger for like forhold for alle trakterne. Hver kaffetrakter ble testet flere ganger ved én liter, en halv liter og ved full kapasitet for å sikre et solid resultat, men resultatene ble svært ulike fra de som Forbrukerrapporten nå presenterer, sier Ida Byrkjeland.

Feil traktetid
Hun medgir at deler av forklaringen kan ligge i at Forbrukerrapporten har vektlagt kriterier som Norsk Kaffeinformasjon ikke har tatt med, som håndterbarhet og energiforbruk. Likevel anbefaler hun ingen å kjøpe testvinnerne til Forbrukerrapporten. - Dette er kaffetraktere som, ved utførlig testing hos oss, har vist seg å ikke holde mål, sier Byrkjeland.

- Forbrukerrapporten har rangert trakterne ut fra at den ideelle traktetiden på filterkaffe er mellom seks og åtte minutter. Dette er helt galt. De norske kaffeleverandørene anbefaler en traktetid på mellom fire og seks minutter. Tar det lenger tid blir kaffen gjerne bitter, fordi uønskede smaksstoffer får tid til å trekke ut i kaffen, sier hun.

Ifølge Byrkjeland er det bare kokemalt kaffe som kan trekke i inntil åtte minutter, men denne kaffen anbefales ikke brukt på elektriske traktere.

Rare målinger
I tillegg er hun forundret over forbrukerbladets måling av traktetid ved én liter kaffe, som er opptil ett minutt høyere enn de samme måleverdiene til Norsk Kaffeinformasjon.

- Vi kan bare spekulere på årsaken, men det kan virke som om Forbrukerrapporten har brukt svært finmalt kaffe til å teste trakterne. Da bruker vannet lenger tid på å renne igjennom filteret, sier Byrkjeland, som samtidig understreker at såpass finmalt kaffe bør ha enda kortere traktetid for å unngå bitterhet.

Hun mener dessuten at den tilhørende artikkelen på en uheldig måte kobler Norsk Kaffeinformasjon til testen. - For leserne kan det se ut som at vi går god for testkriteriene, noe vi ikke gjør, sier Byrkjeland, og håper at Forbrukerrapporten retter opp blunderen i neste nummer.

Testresultater:

Kaffetraktere:

Traktetemperatur

Bør ligge mellom 92-96 grader i 90 % av traktetiden

Traktetid ved full kapasitet
i min:sek

Bør ligge under 6 min.

Norsk Kaffe-informasjons vurdering

Resultat i Forbruker-rapporten

Moccamaster KB 741

92 - 96° C

5:50

J

Bra

Nordica King of Coffee

92 - 96° C

5:55

J

Bra

Bosch TKA 3030

86 - 97° C

Når 92° C etter nesten tre minutter

7:15

L

Sværtbra

Braun KF 147

87 - 96° C

Når 92° C etter nesten to minutter

7:01

L

Svært bra

Elram CM 1400

86 - 92° C

Når 92° C helt i sluttfasen

10:50

L

Under middels

Krups Aroma Control 176A*

76 - 94° C

Under 92° C hele traktingen, unntatt siste minuttet

9:19

L

Bra

Melitta Look Aromatic M662

84 - 91° C

9:28

L

Middels

* Forbrukerrapporten har testet modell F 175. Det som skiller disse to modellene er aromakontroll og auto-off.

Her kan du lese hele testen fra Norsk Kaffeinformasjon

Kilde: Newswire
Foto: Glen Widing

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen