Kaffe
Slik ble kald kaffe hot

Slik ble kald kaffe hot

Den må ikke forveksles med iskaffe: Cold brew er en egen kaffestil og har lenge vært en hit i USA hvor den fås på både cafeer og supermarkeder. I Skandinavia er den ennå ikke veldig utbredt, men om vi leser i kaffegruten, tyder mye på at kaldbrygget kaffe
04 Juni 2018 - 15:14

Kaffebransjen står ikke stille for tiden. Vi hadde bare såvidt lært oss å bestille en cortado før det var flat white det skulle være, og i mellomtiden har filterkaffen tatt tilbake (nesten) alt det tapte med Hario og Chemex. Det er ikke slutt med det. Den neste kaffetrenden heter etter alt å dømme cold brew som ikke må forveksles med iskaffe (som er espresso helt over isbiter, ofte tilsatt melk og sirup). Cold brew lages av nybrent kaffe som har ligget i kaldt vann i timevis – helt opp til 24 timer – hvorpå den blir filtrert. 

Cold brew er kort sagt kaffe, men ikke slik du kjenner den. Idet kaffebønnen ikke blir utsatt for høye temperaturer, skapes en annerledes kjemisk profil enn ved vanlig brygging. Resultatet kan beskrives som et bløtt og søtlig brygg med lys fruktighet, lavt syreinnhold og en lang finish. 

Ifølge Omar Maagaard som er head barista og brennemester i Claus Meyers kaffebrenneri i New York, er cold brew en overraskende populær drikk blant de lokale kundene: - Da jeg først kom til New York for å starte Brownsville Roasters, hadde jeg ikke viet cold brew en tanke. I Skandinavia er det ikke den store etterspørselen, vi er mer interessert i islatte og iskaffe. Så jeg ga ikke cold brew en sjanse en gang, inntil jeg så reaksjonen hos gjestene og den påfølgende irritasjonen, når vi gikk tom, sier han.  

En del av forklaringen på populariteten er ifølge Maagaard det varmere klimaet i New York. Byen plages av hete somre med høy luftfuktighet. Her er kald kaffe som sendt fra himmelen. Men kaldbrygget kaffe er også her blitt mainstream: Starbucks har siden 2015 tilbudt det i sine amerikanske filialer som har millenials, de mellom 20 og 35-år, som målgruppe. Dette er en ettertraktet cafe-frekventerende kundegruppe som i USA teller 80 millioner mennesker.  

Big in Japan – i århundrer 

Historien om cold brew går imidlertid lenger tilbake enn hva man skulle tro. Det er en grunn til at kaldbrygget kaffe en gang gikk under navnet Kyoto-kaffe: Japanerne hadde lenge drukket sin te avkjølt i sommervarmen da de første hollandske handelsskipene på 1600-tallet brakte med kaffe fra Indonesia. Mye  tyder på at hollandske sjøfolk eksperimenterte med den kaldbryggete kaffen fordi den var lett å  transportere, drikkeklar og ikke minst overflødiggjorde å måtte tenne opp brannfarlige komfyrer ombord på skipene. Japanerne tog angivelig skikken til seg, og i den gamle, keiserlige hovedstaden Kyoto forfinet man i vanlig japansk stil teknikken. En titt på den japanske produsenten Hario og deres laboratorielignende cold brew-kolber gir en ide om hvor langt japanerne i dag har tatt konseptet. 

  Foto: www.christonnesen.com

I nyere tid er det funnet dokumentasjon for at kaldbrygget kaffe også var populært i de tidligere spanske koloniene i Amerika: I en kaffebok fra 1922, All About Coffee av William Ukers, kan man lese at det på Cuba var ”vanlig å helle finmalte kaffebønner i en beholder og tilsette kaldt vann. Dette skal gjentas flere ganger inntil kaffen er godt gjennombløtt. Sluttresultatet er er sterkt ekstrakt som kan brukes til å lage cafe au lait eller cafe noir etter ønske,” heter det. 

Den mer enn hundre år gamle oppskriften fungerer som ”kaldbrygg for dummies” også i dag. Men den gangen ble kaffen sannsynligvis varmet opp etter hvert som den ble drukket. 

Hva med nitrogen i kaffen? 

I USA har cold brew-feberen rast de siste 5-7 årene. Den ble opprinnelig igangsatt av toneangivende kaffebarer som Stumptown på den amerikanske vestkysten, bredte seg til østkysten og New York og eksploderte da supermarkedskjeder som Whole Foods begynte å selge kaldbrygget kaffe i flaske. 

I dag er det ikke uvanlig å se en håndfull forskjellige varianter av kaldbrygget kaffe med forskjellige smaker i alle større amerikanske supermarkeder. Men mens vi i nord såvidt har smakt på cold brew-en, så er amerikanerne allerede videre i teksten: Den siste utviklingen er såkalt nitro cold brew, som blant andre Starbucks har annonsert vil være i salg i 1700 av deres kaffebarer innen årets utgang. Den består kort sagt av kaldbrygget kaffe som får et ”shot” av nitrogen når den tappes fra fatet med et perlende, leskende resultat til følge. 

- Infusjonen av nitrogen gir kaffen en veldig kremete konsistens, omtrent som Guiness-øl, sier Maagaard.

Og det er fra øl at inspirasjonen med nitrogentilsetting er hentet. 

I København er det inntil videre kun kaffebaren Navnløs på Vesterbro som tilbyr nitrogen-kaffe, men flere er på vei. Og i Norge er kaffebrenneriet Arctic Coffee i Vestfossen og Oslo Cold Brew igang med å produsere flaskevarianter. Kaffebarkjedene bygger nå kaldt alle som en.

Men selv om kaldbrygg er hottere enn habanero, er det ikke alle som er overbeviste: Noen skeptikere mener at cold brew verken smaker eller dufter som kaffe og den amerikanske kaffeguru og barista Nick Cho langer jevnlig ut mot cold brew i sosiale medier. Som han nylig uttalte til San Francisco Magazine: ”Jeg sier ikke at folk ikke skal drikke cold brew. Jeg sier bare at det ikke smaker godt.” Hvorpå Cho sammenlignet det å drikke cold brew med å bli ”sparket i ballene” – ”noe som noen få mennesker finner nytelse i, og det er jo alle tiders for dem, men jeg kan bare si at det ikke er godt”. 

Kanskje må vi bare konstatere at kaldbrygg ikke er for alle og at den ikke er en erstatning for vanlig kaffe, men bare et supplement. Muligens er det derfor at Peter Larsen Kaffe nylig lanserte sin kaldbryggete kaffe  på flaske med sloganet: ”Kaffen er død – lenge leve kaffen!”

På neste side lærer du å brygge kald kaffe samt hvordan du kan bruke kald kaffe i drinker

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her