Julemat

Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Foto: (Sasha_Suzi)

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
06 Desember 2025 - 07:00

Det bor en baker i oss alle, og juleverksted med pepperkakebaking, pepperkakepynting og bygging av de flotteste pepperkakehus eller pepperkakeslott, er tradisjon i mange hjem.

Det er en del ting å huske på når man lager pepperkakehus. Vi har samlet de viktigste tipsene.

På neste side finner du selve oppskriften og ingrediensene du trenger

Det kan være lurt å...

La deigen ligge i kjøleskap i minst to timer, helst over natten, før du kjevler den ut. Da blir den enklere å jobbe med.

For å få lik tykkelse på vegger og tak legger du en ca. 5 mm tykk papplate (eller annet passende materiale) på hver side av deigen når du kjevler. Kjevlet stopper på malene, og hele leiven blir 5 mm tykk.

Før tak og vegger skjæres ut, legg pepperkakeleiven på en stekeplate med bakepapir og plasser den i fryseren i 30-60 minutter. Da vil delene lettere holde fasongen etter malene når de skjæres ut.

Vil du at huset skal bestå av noen buede vegger må de nystekte og varme delene (fortsatt på bakepapiret) legges over en rund form og avkjøles der.

Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.

Det kan være lurt med støttebjelker, ca. 1×1 cm tykke og ca. 5 cm lange. De bidrar til et større limfeste og et mer stabilt hus. Bjelkene lages av deigrester og plasseres på innsiden av hushjørnene. Stekes i ca. 15 minutter.

Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim. Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere.

La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til slutt.

Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset.

Prøv en av våre gode oppskrifter

Hver familie har gjerne sin egen vri på pepperkakedeigen, men om du skulle føler trang til å prøve noe nytt eller ennå ikke har innarbeidet en familieoppskrift oppskrifter kan du jo prøve en av våre. 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan et pepperkakehus skal designes. Willy Wonkas fabrikk, New Yorks skyskrapere med eller uten King Kong eller kongelige slott - her er det fritt frem.

Men ofte kan de enkle husene, nennsomt pyntet av små barnehender, være de flotteste av alle.

For å unngå skuffelser kan det være lurt å ha litt ekstra deig i bakhånd. Da kan du enkelt lage nye deler om noen skulle brekke under monteringen.

Pepperkakehus - mal   (matprat.no)

På neste side finner du pepperkakeoppskriften du skal bruke

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her