Julemat

Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Foto: (Sasha_Suzi)

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
06 Desember 2025 - 07:00

Det bor en baker i oss alle, og juleverksted med pepperkakebaking, pepperkakepynting og bygging av de flotteste pepperkakehus eller pepperkakeslott, er tradisjon i mange hjem.

Det er en del ting å huske på når man lager pepperkakehus. Vi har samlet de viktigste tipsene.

På neste side finner du selve oppskriften og ingrediensene du trenger

Det kan være lurt å...

La deigen ligge i kjøleskap i minst to timer, helst over natten, før du kjevler den ut. Da blir den enklere å jobbe med.

For å få lik tykkelse på vegger og tak legger du en ca. 5 mm tykk papplate (eller annet passende materiale) på hver side av deigen når du kjevler. Kjevlet stopper på malene, og hele leiven blir 5 mm tykk.

Før tak og vegger skjæres ut, legg pepperkakeleiven på en stekeplate med bakepapir og plasser den i fryseren i 30-60 minutter. Da vil delene lettere holde fasongen etter malene når de skjæres ut.

Vil du at huset skal bestå av noen buede vegger må de nystekte og varme delene (fortsatt på bakepapiret) legges over en rund form og avkjøles der.

Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.

Det kan være lurt med støttebjelker, ca. 1×1 cm tykke og ca. 5 cm lange. De bidrar til et større limfeste og et mer stabilt hus. Bjelkene lages av deigrester og plasseres på innsiden av hushjørnene. Stekes i ca. 15 minutter.

Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim. Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere.

La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til slutt.

Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset.

Prøv en av våre gode oppskrifter

Hver familie har gjerne sin egen vri på pepperkakedeigen, men om du skulle føler trang til å prøve noe nytt eller ennå ikke har innarbeidet en familieoppskrift oppskrifter kan du jo prøve en av våre. 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan et pepperkakehus skal designes. Willy Wonkas fabrikk, New Yorks skyskrapere med eller uten King Kong eller kongelige slott - her er det fritt frem.

Men ofte kan de enkle husene, nennsomt pyntet av små barnehender, være de flotteste av alle.

For å unngå skuffelser kan det være lurt å ha litt ekstra deig i bakhånd. Da kan du enkelt lage nye deler om noen skulle brekke under monteringen.

Pepperkakehus - mal   (matprat.no)

På neste side finner du pepperkakeoppskriften du skal bruke

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her