JULEMAT: Slik blir pepperkakehuset perfekt

Julemat Pepperkakehus oppskrift

(Sasha_Suzi)

Det bor en baker i oss alle, og juleverksted med pepperkakebaking, pepperkakepynting og bygging av de flotteste pepperkakehus eller pepperkakeslott, er tradisjon i mange hjem.

Det er en del ting å huske på når man lager pepperkakehus. Vi har samlet de viktigste tipsene.

På neste side finner du selve oppskriften og ingrediensene du trenger

Det kan være lurt å...

La deigen ligge i kjøleskap i minst to timer, helst over natten, før du kjevler den ut. Da blir den enklere å jobbe med.

For å få lik tykkelse på vegger og tak legger du en ca. 5 mm tykk papplate (eller annet passende materiale) på hver side av deigen når du kjevler. Kjevlet stopper på malene, og hele leiven blir 5 mm tykk.

Før tak og vegger skjæres ut, legg pepperkakeleiven på en stekeplate med bakepapir og plasser den i fryseren i 30-60 minutter. Da vil delene lettere holde fasongen etter malene når de skjæres ut.

Vil du at huset skal bestå av noen buede vegger må de nystekte og varme delene (fortsatt på bakepapiret) legges over en rund form og avkjøles der.

Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.

Det kan være lurt med støttebjelker, ca. 1×1 cm tykke og ca. 5 cm lange. De bidrar til et større limfeste og et mer stabilt hus. Bjelkene lages av deigrester og plasseres på innsiden av hushjørnene. Stekes i ca. 15 minutter.

Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim. Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere.

La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til slutt.

Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset.

Gode oppskrifter

Hver familie har gjerne sin egen vri på pepperkakedeigen, men om du skulle føler trang til å prøve noe nytt eller ennå ikke har innarbeidet en familieoppskrift oppskrifter kan du jo prøve en av våre. 

Her finner du pepperkakeoppskrifter for enhver smak 

Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan et pepperkakehus skal designes. Willy Wonkas fabrikk, New Yorks skyskrapere med eller uten King Kong eller kongelige slott - her er det fritt frem.

Men ofte kan de enkle husene, nennsomt pyntet av små barnehender, være de flotteste av alle.

For å unngå skuffelser kan det være lurt å ha litt ekstra deig i bakhånd. Da kan du enkelt lage nye deler om noen skulle brekke under monteringen.

Pepperkakehus - mal 1 (Opplysningskontoret for brød og korn)
 
Pepperkakehus - mal 2   (Opplysningskontoret for meieriprodukter)
 

På neste side finner du pepperkakeoppskriften du skal bruke

 

 

Pepperkakehus

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

150 g
150 g
1 stk
Glasur
500 g

Fremgangsmåte

Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget.

Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast.

Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

Sett ovnen på 170 grader.

Kjevle ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.

Best resultat får du hvis den ferdig utkjevelde deigen får ligge i fryseren i 30 minutter før du kutter ut delene til huset.

Bruk en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå den utkjevlede deigen og skjær langs kantene.

Stek delene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl godt før du setter sammen huset

Maler og en rekke gode tips finner du her

Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.

Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose og knyt igjen.

Når huset skal limes sammen klipper du et lite hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.

Dekorer huset med nøtter, kakepynt eller annen godteri.

Flere oppskrifter på pepperkaker 

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen