Drikke
Slik finner du riktig temperatur på vinen
Foto: (ShotShare)

Slik finner du riktig temperatur på vinen

At vinen serveres ved riktig temperatur, har mye å si for smaksopplevelsen. Her har du guiden du trenger.
Redaksjonen
11 Januar 2017 - 14:51

Temperaturen på vinen du serverer er avgjørende for opplevelsen. Glem alt som heter romtemperert rødvin. Slik vin er stort sett udrikkelig siden norsk romtemperatur er ensbetydende med lettkokt vin.

Test selv og bli overbevist

Den enkleste måten å la deg overbevise på er ved å prøve selv: Hell i to glass av din yndlingsrødvin og sett det ene på kjøkkenet og det andre på husets kjøligste rom til det har oppnådd en temperatur på for eksempel 16 grader. Sammenlign smaken, og helst ved siden av mat. Hvis du ikke foretrekker den kjøligste utgaven, bør du kanskje ta skrittet helt ut og gå over til gløgg.

Tilsvarende gjelder for hvitvin som altfor ofte serveres iskald, på sorbetnivå. Det er ubehagelig for så vel smaksløkene som for tanngarden. Og dårlig gjort overfor vinen som ikke får vist seg fra sin beste side. Serveringstemperaturen for rød- og hvitvin er dermed ikke så forskjellig som de fleste later til å tro og praktiserer. Ta en titt på skjemaet nedenfor, som er skjematisk og dermed kun gir en pekepinn.

Vi garanterer en bedre vinopplevelse.

19

Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana. Ribera del Duero

18

Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fra Toscana, Ribera del Duero samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden

17

De store vinene fra Côtes du Rhône (Côte Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.), Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden

16

Rødvin basert på Pinot Noir fra både den nye og gamle vinverden

15

De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin

14

Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type

13

De rikeste champagnene

12

Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner

11

Årgangschampagne

10

Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitvin

9

Champagne brut (tørr)

8

Halvtørre hvitviner

7

Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner

6

Isvann 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her