Mat
Slik lykkes du med eggpyntingen

Slik lykkes du med eggpyntingen

Det å pynte egg hører påsketiden til. Vi gir deg tipsene du trenger for å lykkes.
30 Mars 2012 - 10:00

Romtempererte egg

Eggene som skal tømmes bør holde romtemperatur. Egg som kommer rett fra kjøleskap er mer tyktflytende, og det er vanskelig å skille plommen fra hviten hverandre.

Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet dagen før, de tåler godt en natt eller to på kjøkkenbenken.

Det er fortsatt ingenting i veien for å bruke eggmassen som blåses ut til mye godt.

Eggemassen kan for eksempel røres sammen og fryses i inntil 3-4 måneder uten at den mister de flotte egenskapene. Husk å merke beholderen og at to egg tilsvarer ca én desiliter eggemasse.

Påskeoppskrifter med egg

Før du begynner

Husk alltid å skylle eggeskallene for å få dem rene. Du kan ha litt såpemiddel eller eddik i vannet. Eggene må være tørre når du begynner med dekoreringen.

Eggene tømmes ved at du lager et lite hull i hver ende og blåser innholdet over i en bolle.

Det kan være lurt å lage et "håndtak" for å holde i når du dekorerer. "Håndtaket" lager du ved å brette en piperenser dobbel, bøye endene litt på den og så stikke begge endene inn i hullet og opp i egget.

Med rett verktøy går malingen som en lek og motivet blir ikke så lett ødelagt.

Akvarell

Ta en pensel og mal noen få, store felt med én eller to ulike farger med vannfarge. Det gjør ikke noe at fargene renner i hverandre. La egget tørke. Drypp en bitteliten dråpe med vannfarge på eggeskallet.

Sett et sugerør rett over dråpen og blås kraftig. Da vil vannfargen spre seg utover som en vakker stjerne!

Gjenta dette så ofte du vil, men pass på at det er så lite maling at det ikke renner dråper på egget.

Prøv med ulike farger på lys bakgrunn. La egget tørke. Akvarellfarger blir finest om du lakkerer egget til slutt.

Relieffmaling

Til denne teknikken trenger du silkemaling og relieffmaling. Dette fås kjøpt i hobbyforretningen.

Grunn egget med silkemaling. Mal med en annen farge på toppen av egget, slik at det begynner å renne nedover. Tørk egget raskt med en hårføner. Ha på relieffmalingen der du ønsker og la den tørke.

Krakelering

Til denne teknikken trenger du Reisslack nr. 1 og 2, lasurolje og gullpulver. Det får du kjøpt i hobbyforretninger.

Grunn hele egget med hobbylakk. La det tørke i 15 minutter. Lakkér så egget med Reisslack nr. 1. Den er oljebasert og bør få tørke i 12 timer. Deretter lakkerer du over med Reisslack nr. 2.

Den er vannbasert og litt seig å pensle utover. La den tørke i 3 - 4 timer. Etter ca halvannen time vil du se at en sprekkdannelse begynner. Bland like deler lasurolje og gullpulver, og pensle det på egget.

Tørk gullblandingen raskt av med en klut. Tørk egget i minst 12 nye timer. Hold egget under rennende, lunkent vann og gni forsiktig av Reisslack nr. 2 med en klut.

Egget blir skinnende blankt med gull i sprekkene.

Krakelering er en morsom teknikk som gjør at den lakkerte overflaten på egget sprekker.

Teknikken er ikke vanskelig, men det krever sin porsjon med tålmodighet på grunn av tørketiden mellom hver prosess.

Du må regne med at det tar et par dager fra du begynner å male egget til det er ferdig krakelert. Det lønner seg derfor å krakelere mange egg i flere farger samtidig.

Naturfarging

Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggene trekke farge i et fargebad. Man koker eggene i farge fra plantestoff, nøtteskall, røtter, løkskall, rødbeter, kaffe eller te for å nevne noen muligheter.

Naturfarger gir et spennende resultat der ingen egg blir like i mønster eller farge. Alt etter hvor lang tid eggene koker, eller om du pakker inn hvert enkelt egg med én eller flere naturfarger. Fargestoffer får du også kjøpt på apotek og i hobbybutikker.

Hvite egg fremhever fargene best. Pass på at det ikke er sprekker i egget før du begynner. Rengjør eggeskallet i vann med litt eddik eller fortynnet vaskemiddel og skyll godt, hvis det ikke er tømt og skylt på forhånd. Dette gjør at egget trekker til seg fargen bedre.

Ensfargede egg

Ta 2-3 spiseskjeer naturfarge til 1 liter vann. Legg eggene i kaldt vann og la det koke opp. Fargen trekker raskt inn ved kokepunktet.

Hvis du ønsker lyse pastellfarger, må du ta opp egget etter kort tid. Naturfarger er ikke giftige. Så hvorfor ikke koke et lite kunstverk av egg til frokostbordet!

Etsing og gravering på fargede egg

Fargede egg kan du for eksempel etse eller gravere mønster på. Du kan etse mønster ved å tegne på egget med en pennesplitt dyppet i eddik, sitronsyre eller blekemiddel. La væsken ligge litt og etse på skallet før du tørker det bort med en klut.

Bruk mørkfargede egg når du skal gravere. Tegn mønsteret først forsiktig med en blyant. Bruk en spiss gjenstand til å risse inn mønsteret.

Planteavtrykk

Ved å legge en blomst eller et blad i tett kontakt inntil eggeskallet, under koking i sterkt fargebad, vil det bli et flott planteavtrykk på eggeskallet.

Trekk en bit av en nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Fest med en strikk eller en tråd.

Vil du farge eggene til påskefrokosten med naturfarger? Da koker du eggene sammen med naturfargene i:

• 3-5 minutter for bløtkokt.
• 6-8 for myk plomme med fast hvite.
• 8-10 minutter for å få hardkokte egg.

Eggeskallet holder lenge på varmen. Egget må derfor skylles i kaldt vann dersom det ikke skal spises med én gang. Dette fordi kokeprosessen fortsetter inni egget.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Illustrasjonsfoto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her