Guide

Oppskrifter med egg

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Egg står øverst på innkjøpslisten gjennom hele året - i år har mange nok kjøpt mer enn de trengte. Har du overskudd, fortvil ikke, for her får du tips til gode måter å få omsetning på eggebeholdningen.
13 April 2025 - 09:00

Egg spiser og bruker vi daglig. Derfor har denne fantastiske ingrediensen fått din egen dag, nærmere bestemt 8. oktober. 

Men den kommer aldri til å overgå eggets betydning for påsken. I løpet av påskedagene spiser vi nemlig dobbelt så mange som en tilsvarende periode ellers i året. Det er ingen tilfeldighet.

Opprinnelsen

For ingen annen matvare er knyttet til mer symbolikk enn egget. Fra gammelt av var det tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem fra vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen.

Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også bokstavelig talt en eggefest. Man kokte eggene, eller bakte dem inn i flettede brød, og spiste dem.

Lykke

Etter hvert begynte man også å gi egg som gaver, som tegn på vennskap. Dekorerte egg var spesielt høyt verdsatt. De hadde ifølge folketroen en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder. Det eldste eksemplet på dekorerte egg er funnet i en grav fra omkring 300 år e.Kr.

I Russland ble det en skikk å gi bort egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter.

Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juvelér som med sine leketøysmodeller av juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og det russiske hoff.

Tryllestav med skall

I våre dager lager vi stadig mindre mat fra bunnen, og det knekkes stadig færre egg i de tusen hjem. I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et sant tryllemiddel.

Det gir smak og farge, hever, tykner, binder og blanker. I tillegg er egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje! Egg er næringsrikt og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, med unntak av vitamin C.

Eggets egenskaper er best når det er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i sukkerbrødet, og pisket eggehvite holder seg stiv lenger. Egg som har fått ligge en stund har også bedre bakeegenskaper enn helt ferske egg. Et kokketriks er å presse eggehviten fra veldig ferske egg gjennom en sikt for å oppnå det samme.

På de neste sidene finner du en rekke oppskrifter på retter hvor det går med en del egg

Fakta om egg

Egg bør helst oppbevares i kjøleskap, og da står de seg mye lenger enn det datostemplingen. Men egg bør tempereres før bruk, og tåler godt å stå på kjøkkenbenken noen dager.

Hva er sunnest?

Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten.

Er det trygt å spise rå egg?

I en del land er salmonella en utfordring i hønsebesetninger. Dette gjelder ikke i Norge. Norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Pakkede norske egg kan derfor trygt spises rå.

Kan egg fryses?

Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke.

Hvor mange egg legger høna i uka?

En verpehøne legger 6-7 egg i løpet av en uke.

Kilde: Matprat.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her