Det aller viktigste du kan gjøre er å ikke kjøpe mer enn du klarer å bruke. Men alle har vel gått på en smell og feilkalkulert, enten fordi gjester ble syke i julen, middager ble avlyst eller rett og slett fordi du hater å ha for lite. Ingen har lyst å bli oppfattet som gjerrig, spesielt ikke på denne tiden av året, men ingen vil vel heller stemples som en som ikke bryr seg om det viktige samfunnsproblemet som matsøppel utgjør?
Her er noen velmente råd på veien til en enda bedre julefeiring:
- Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver du ikke lage mat til åtte. Bruk heller pengene på å kjøpe mat av høyere kvalitet til de fem som kommer.
- Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.
- Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en «doggy bag»?
- Lag en plan for overskuddsmaten. På firmajulebord og store julefester kan det gjerne bli mye rester. Oppbevares det forsvarlig, kan det gis til noen som trenger det dagen etter, kanskje en enslig nabo eller slektning?
- Før juledagbok. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.
- Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med såsisser og rødkål – mulighetene er mange!
Kilde: Den danske organisasjonen Stop Spild af Mad og Nestlé.
På de neste sidene finner du oppskrifter hvor du bruker rester av julematen
Chalupitas - ostefylte minitortillas med salsa
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av José Luis Cruz Villegas, Mexico
Foto: Marco Aguilar
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
San Miguel Especial
Spania
Volum: 0.330 Pris: 30,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Lagar de Costa Albariño 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 259,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2020
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 153,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Entre Vinyes Oníric Xarel-lo 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 164,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Avery Raspberry Sour
USA
Volum: 0.650 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Ægir Kveite Witbier
Norge
Volum: 0.330 Pris: 44,90 Bestillingsutvalget
Økologisk bondeomelett med Ridderost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stek mandelpotetene i smøret og tilsett purreløken. Rør sammen egg, gressløk og kremfløte, og hell over. Stek på platen i 30 sekunder. Sett hele pannen inn i ovnen ved 180 grader i 4 minutter.
Topp med ost, tomater og stek videre i 5 minutter til den er fast. Servér med grillet hvit brød.
Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord
Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av
Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter
Andre oppskrifter med egg finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av KSL Matmerk
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Angiolino Maule Masieri 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 229,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
7 Fjell Fløien IPA
Norge
Volum: 0.330 Pris: 49,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Musella Drago Valpolicella Superiore 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Moltès Riesling Tradition
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,10 Bestillingsutvalget
Quesedilla med julepålegg og ridderost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Oppskriften gir 2 porsjoner som smårett og 1 som hovedrett
Legg en tortilla i en varm stekepanne. Fordel halvparten av osten utover.
Legg på okserull og strø over ruccola, før du legger på resten av osten. Legg over den andre tortillaen. Klem litt sammen.
Snu quesedillaen og stek til brødet har gyllen farge på begge sider og osten er smeltet.
Skjær quesedillaen opp i trekanter og servér straks sammen med en god blandet salat og søt chilisaus ved siden av.
Tips: Bruk gjerne det du måtte ha av julepålegg som fyll i denne quesedillaen. Den er perfekt til juletapas også.
Lekre retter til juletapas får du her
Slik bruker du opp restene etter julematen
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 194,90 Basisutvalget -
83 Poeng
Erdinger Weissbier
Tyskland
Volum: 0.500 Pris: 51,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Champalou Vouvray Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 236,00 Bestillingsutvalget -
76 Poeng
Erdinger Alkoholfrei
Tyskland
Volum: 0.500 Pris: 28,20 Basisutvalget
Fritert ridderost med aprikos og valnøtter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vend ost først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Varm opp oljen til 180 grader og fritér osten til den er gyllen.
Kok opp sukker og vann og ha i aprikoser. Kok til det begynner å tykne.
Servér ostebiter med aprikos, valnøtter og rødbetespirer. Dryss over litt rosepepper.
Prøv gjerne denne serveringsmetoden med andre oster også.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Inkognito
Foto: Jarle Nyttingnes
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 197,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2016
Spania
Volum: 0.750 Pris: 193,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Ligier Cremant du Jura Rosé Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 194,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Pedregosa Petit Cuvée Rosé Brut Nature 2018
Spania
Volum: 0.750 Pris: 175,90 Bestillingsutvalget -
98 Poeng
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2015
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 619,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Rodenbach Alexander
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 53,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 227,90 Bestillingsutvalget
Kroketter med parmaskinke og cheddar
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Aioli:
Ta frem et litermål. Ha i eggeplommer, vann, knust hvitløksfedd, og sennep. Kjør med stavmikser, og spe med olje til du har en fin og tykk aioli. Smak til med salt, pepper og frisk sitronsaft.
Innmat til kroketter:
Bak potetene med noen hvitløksfedd, timian og olivenolje til de er møre, ved 160 °C. Hvor lenge avhenger av størrelse, alt fra 1 til 2 timer. Dekk til med aluminiumsfolie.
Avkjøl potetene til romtemperatur, del potetene i to og skrap ut potetkjøttet med en skje og ha det i en bolle.
Ha så i ett egg, hakket parmaskinke, grovhakket cheddar, revet parmesan, finhakket gressløk og litt salt og pepper. Bland sammen massen til den blir som potetmos og kan rulles i små baller. Om deigen er for tørr, kan du tilsette litt melk eller vann, men den må ikke bli for løs.
Deigen din er nå klar til panering.
Rull små baller som er ca. 3 cm i diameter.
Vend i mel, så i en sammenvispet blanding av egg og melk, og til slutt i panko. Ta de så tilbake i eggeblandingen, og så siste gang i panko.
Nå er de klare for fritering.
Varm nøytral olje (solsikke eller raps) i en stor kjele til ca. 180 °C. Pass nøye på temperaturen.
Friter krokettene i noen minutter til de får en fin gyllenbrun farge.
Server krokettene med aioli,, noen sitronbåter og en frisk salat med litt olivenolje og balsamico.
Se våre andre oppskrifter på kroketter
Kroketter kan også lages med klippfisk
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Prosciutto di Parma
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Muga Rosé 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Rosaura 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 146,90 Basisutvalget -
90 Poeng
Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 424,00 Basisutvalget -
85 Poeng
Dom. de Mouscaillo Cremant de Limoux
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 239,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Tissot Crémant du Jura
Frankrike
Volum: 1.500 Pris: 619,90 Bestillingsutvalget -
Eik & Tid Krypto
Norge
Volum: 0.330 Pris: 68,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Barranco Oscuro Ensayo de Burbujas
Spania
Volum: 0.750 Pris: 320,30 Bestillingsutvalget
Castello minipizza
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Elt deigen og tilsett oljen litt etter litt til deigen er glatt og senete.
Dekk til med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.
Legg tomatene i en sikt og sil ut mesteparten av fuktigheten.
Rør inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Skjær chorizo og squash i halvsirkler og stek sammen i varm panne til de har en gylden farge.
Deretter kjevles det ut 2-3 store pizzaer som skjæres ut i minipizzaer på ca 10 cm i diameter.
Forstek bunnene i varm ovn på 250 grader på bakepapir til de såvidt begynner å løfte seg.
Tilsett ca 1 ss med tomatsaus og en halvpart hver av mozzarella og Castello før du danderer med chorizo og squash.
Pynt gjerne med en liten kvist med oregano og stek i ovnen til bunnen er gyllen og osten smeltet.
Her finner du mange oppskrifter med pizza
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Arla
Foto: Eidsvoll 1814
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Kinn Saison Extra
Norge
Volum: 0.750 Pris: 107,00 Basisutvalget -
86 Poeng
Markus Molitor Tradition Riesling 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Rubinelli Vajol Valpolicella Classico 2015
Italia
Volum: 0.750 Pris: 270,30 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Terlan Pinot Grigio 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 220,10 Bestillingsutvalget
Pai med skinke og blåmuggost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sett smøret til temperering.
Pakk inn deigen og legg den kjøling i ca. 30 minutter.
Kjevle deigen ut til en rundt leiv og trykk den ut i en smurt paiform (26 cm i diameter). Prikk deigen med gaffel.
Forstek paibunnen midt i ovnen i ca. 10-15 minutter ved 225 grader. Avkjøl.
Sett ned ovnstemperaturen til 200 grader.
Vask purren godt og skjær den i ringer. Bruker du vårløk finsnitter du den.
Fordel skinke og purre eller vårløk i paiskallet og hell over osteblandingen.
Stek midt i ovnen i 200 grader i 30-40 minutter til eggestanden har satt seg og paien er gyllen.
Tips:
Denne paien smaker enda bedre med en frisk salat ved siden av.
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Flere oppskrifter med blåmuggost
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
St. Bernardus Prior 8
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 51,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Gentil Hugel 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 155,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Gouden Carolus Classic
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 63,90 Basisutvalget -
93 Poeng
Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 379,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Selbach-Oster Zeltinger Kabinett 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Selbach-Oster Zeltinger Kabinett 2018
Tyskland
Volum: 1.500 Pris: 481,90 Bestillingsutvalget
Pain perdu med blåmuggost, ristete nøtter og eplevinaigrette
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Pisk sammen egg og sukker. Tilsett melk, muskatnøtt, pepper og salt. Varm melange i en steikepanne. Dypp brødskivene i blandingen og stek gyllenbrune på hver side.
Skjær blåmuggost i tynne skiver. Legg salatblader på brødskivene. Fordel osten og deretter valnøttene over. Drypp tilslutt vinaigretten over.
Skyll og del opp salaten. La dryppe godt av. Legg den gjerne utover kjøkkenpapir.
Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak til med salt og pepper.
Hvis du har lyst på flere oppskrifter på deilige smørbrød finner du de her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: melk.no
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 Poeng
Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 379,90 Bestillingsutvalget -
93 Poeng
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2012
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 529,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Basisutvalget -
83 Poeng
Masi Campofiorin 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 175,90 Basisutvalget
Lefse med lutefisk og mango
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lutefiskrestene bør være romtempererte. Del opp i flak. Smør rømme, cottage cheese, kesam el. kremost på lefsene. Fordel mango og lutefisk. Dryss over paprika og dypp over lime. Topp med friske skudd.
Tips:
I stedet for mango kan du bruke finhakkete epler eller rester av ertepure, moste gulrøtter eller andre rester du måtte ha for hånden.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: LauriPatterson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Kinn Skoddehav Kvit Indiaøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Dönnhoff Riesling Trocken 2020
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 138,50 Basisutvalget -
89 Poeng
Pitt nat rosé 2019
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 289,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Phaunus Pet Nat 2017
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 226,20 Bestillingsutvalget
Snack på en lutefiskrest
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm opp rensete lutefiskrester.
Om du bruker fryste selskapserter, kok opp lettsaltet vann. Tilsett ertene, la trekke i noen minuttter. Hell i dørslag og la dryppe fra seg.
Bruker du ferdig kokte erter, ha i dørslag og la dryppe av seg.
Kutt chorizopølser i små terninger. Stek med middels sterk varme. Bland inn finhakket rødløk. Ha i ertene. Klem over litt friskpresset lime.
Servering:
Fordel erte/chorizoblandingen på tallerkener. Deretter lutefisken. Pynt gjerne med friske urter.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Camille Savès Carte d'Or Grand Cru Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 398,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 184,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere
Belgia
Volum: 0.750 Pris: 129,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Tripoz Crémant de Bourgogne Nature Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 299,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
G. Reynolds Finissima Reserva Brut Nature
Spania
Volum: 0.750 Pris: 113,90 Basisutvalget
Klassisk lutefisksufflé
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag saus av smør, mel og melk. Avkjøl og rør inn eggeplommene en og en.
Pisk eggehvitene stive sammen med maisennamelet. Rør disse forsiktig inn i sausen.
Smør ildfaste porsjonsformer og legg den rensede lutefisken i. Fisken kan alternativt vendes inn i sausen.
Tøm sausen over fisken og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 30 minutter til overflaten har fått en pen brunfarge.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: EFF
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 197,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 349,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Baladin Super
Italia
Volum: 0.750 Pris: 129,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Grünerløkka Brygghus Løkka IPA
Norge
Volum: 0.500 Pris: 69,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Steinberger Riesling 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 156,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Drappier Grande Sendrée Brut 2009
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 629,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Gilde Norsk Lutefisk Akevitt
Norge
Volum: 0.700 Pris: 454,90 Bestillingsutvalget
Rakfisk med avokado
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Wangensten AS
Foto: Salima Senyavskaya
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 Poeng
Bruno Paillard Première Cuvée, Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 520,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Duvel
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 54,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 194,90 Basisutvalget -
82 Poeng
Ligier Cremant du Jura Rosé Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 194,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Hansa Juleøl
Norge
Volum: 0.330 Pris: 42,80 Bestillingsutvalget
Rakfiskterrin med purre
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Wangensten AS
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Südtiroler Sauvignon Lahn 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 254,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Roblin Origine Sancerre Rosé 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 229,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Seresin Sauvignon Blanc 2018
New Zealand
Volum: 0.750 Pris: 229,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Solhøi Cider Galamatias 2019
Norge
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget
Leverpostei med tranebærgele
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Tranebærgele/aspic:
Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Klem ut vannet og rør ut gelatinen i litt kokende vann. Bland med juice og buljong. Hell i en form slik at tykkelsen blir maks 1 cm. Sett til avkjøling og stivning. Stikk ut rundinger.
Stikk ut rundinger av loffen/brødet med samme diameter som for geleen.
Kjør valgt type postei med rømme i forholdet 3:1. Smak evt til med salt og pepper. Ha i en sprøytepose.
Sprøy litt postei på de halvparten av brødrundingene. Legg gele på toppen. Legg en runding oppå. Sprøyt så en fin topp oppå de små sandwichene. Pynt med tranebærsyltetøy, urter og spirer/blader.
Slik lager du enkelt din egen leverpostei
Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten
Klassiske retter til tapas finner du her
Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: svetlana kolpakova
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Selbach Zeltinger Schlossberg Riesling Kabinett 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 232,00 Bestillingsutvalget -
93 Poeng
Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 379,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2012
Frankrike
Volum: 1.500 Pris: 750,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Maximin Grünhaus Riesling Sekt Brut 2016
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 279,90 Bestillingsutvalget
Smørbrød med leverpostei og sprøstekt bacon
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kle en form med aluminiumsfolie og legg baconskivene utover. Bak baconet i stekeovnen ved 200 grader til det er jevnt sprøtt.
Ha litt smør på brødskivene og legg på ett stort salatblad på hver skive.
Skjær gode skiver av leverposteien, grov, og legg dem på skivene.
Topp opp med to baconskiver til hver og skivete sure agurker.
Tips: Varm gjerne leverposteien litt i ovnen rett før du har den på skiven.
Hvis du i tillegg har på en skive sjy (mørk aspik) og skivet saltkjøtt på toppen har du det klassiske danske smørbrødet Dyrlegens nattmat.
Flere fristende oppskrifter på smørbrød finner du her
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Taittinger Prestige Rosé, Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 579,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
Gammel Dansk Bitter Dram
Danmark
Volum: 0.700 Pris: 419,90 Basisutvalget -
90 Poeng
Kinn Solsnu 2020
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Bestillingsutvalget -
Gammel Dansk Bitter Dram
Danmark
Volum: 0.350 Pris: 227,90 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Delorme Crémant de Bourgogne Rosé
Frankrike
Volum: 1.500 Pris: 369,90 Bestillingsutvalget
Juleskinke med smak av India
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær juleskinken i strimler og legg dem i en ildfast form.
Bland tandooripasta og yoghurt, og pensle det over juleskinkeskivene. Stek dem på 225 grader i 5 minutter.
Skjær løk, paprika og squash i terninger. Stek grønnsakene i olje.
Varm nanbrødene. Fordel grønnsaker og skinkestrimler over. Drypp over yoghurt naturell.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Hugel Classic Gewurztraminer 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 262,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Amalaya Blanco 2018
Argentina
Volum: 0.750 Pris: 155,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Markus Molitor Tradition Riesling 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Amundsen Apocalyptic Thunder Juice New England IPA
Norge
Volum: 0.330 Pris: 54,90 Basisutvalget
Juleskinke med rask risotto
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rens og finhakk løken. Fres den i en kjele med olje til den er blank. Tilsett risen og la steke til risen har tatt til seg all oljen.
Ha i vinen og la den koke helt inn i risen mens du rører hele tiden. Spe litt etter litt med buljongen, la det koke inn helt før du sper med mer kraft.
Mot slutten av koketiden (ca 10 - 12 min) tilsetter du matfløte som du lar koke inn, samt sukkerertene som du deler i strimler og lar koke med de siste 2 minuttene.
Ha i parmesanen og smak til med salt og pepper.
Skjær juleskinken i tynne skiver og server ved siden av risottoen.
Tips: Prøv å bytte ut risottorisen med byggryn for en mer nordisk variant av retten.
Her finner du flere lekre retter av julepålegget
Flere deilige risottoretter finner du her
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 Poeng
Terra Montosa Riesling 2018
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 324,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 231,00 Basisutvalget -
90 Poeng
Lindheim Cider Rosé
Norge
Volum: 0.380 Pris: 100,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Julien Pilon Marsanne
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 279,60 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Solhøi Flytende Solskinn sider 2018
Norge
Volum: 0.750 Pris: 180,20 Bestillingsutvalget
Pai med juleskinke og rødkål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
a
Fremgangsmåte
Kle en paiform med paideigen.
Skjær juleskinken og rødkålen i fine strimler. Stek det raskt i en stekepanne i olje til kålen begynner å bli myk. Bland inn honningen.
Legg blandingen i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt og pepper. Hell det over paien og strø over osten.
Stekes midt i ovnen i 20 minutter ev 225 grader.
Her er mange deilige pairetter
Tips:
Du kan også ha i purre eller løk i skiver eller også kokte poteter i skiver for mer smak.
Paideigen lager du enkelt selv
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 Poeng
Nøgne Ø Saison
Norge
Volum: 0.500 Pris: 53,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 231,00 Basisutvalget -
86 Poeng
Trénel Cuvée Rochebonne 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Kinn Solsnu 2020
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Olivier Hautes Côtes de Nuits Chardonnay 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 259,40 Bestillingsutvalget
Thaiinspirert juleomelett
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær julepølsa eller medisterkaka i små terninger (Bruk gjerne litt av begge deler).
Skjær julesylta i strimler og fres sammen med julepølsa i en liten stekepanne til det får en gyllen farge.
Hell over den vispede eggemixen og stek som en omelett.
Server omeletten med vestfoldsalat på brød, gjerne ristet brød slik at det blir litt "crispy".
Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av
Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter
Andre oppskrifter med egg finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Rita Hansen
Drikke som passer til denne oppskriften
Julepølser og medisterkaker til juletapas
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.
Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).
Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gyldne.
Legg opp medisterpølser, medisterkaker og grønnsaker som en varmrett.
Slik lager du enkelt dine egne medisterkaker
Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten
Klassiske retter til tapas finner du her
Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene
Her får du svært så praktiske kokketips
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Cabinetkeller 2009
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 549,00 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 197,90 Basisutvalget -
80 Poeng
Hansa Juleøl
Norge
Volum: 0.330 Pris: 34,50 Tilleggsutvalg -
90 Poeng
Kinn Solsnu 2020
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Bestillingsutvalget
Egg og vossakorv i grønn karridressing
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær vossakorv i små terninger og stek dem i smør i stekepanne. Avkjøl. Skrell eggene og hakk dem grovt.
Bland rømme, majones, karripasta og salt til en dressing. Bland egg og vossakorv inn i dressingen. Anrett i eggeglass og pynt med dill.
Se alt det andre du kan bruke vossakorv til
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
På jakt etter flere oppskrifter med egg? Sjekk her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat / Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Mother Rock Force Celeste Chenin Blanc 2019
Sør-Afrika
Volum: 0.750 Pris: 194,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Champalou Vouvray Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 236,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Timmermans Oude Gueuze
Belgia
Volum: 0.380 Pris: 89,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Lindheim Cider Rosé
Norge
Volum: 0.380 Pris: 100,00 Bestillingsutvalget
Vossakorv med marinert artiskokk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ta av skinnet på vossakorven og del den i 4 munnfuller på skrå.
Stek dem raskt i en stekepanne.
Stikk en artiskokk og en soltørket tomat på en tannpirker/cocktailpinne og tre på en vossakorv.
Vossakorv er en grov norsk pølse med masse smak, mens artiskokk er en grønnsak mye brukt i Italia. Til sammen blir dette en artig og spennende juletapas.
Lyst til å lage juletapas? Her alle oppskriftene du trenger
Slik bruker du opp restene etter julematen
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Roagna Dolcetto d'Alba 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Basisutvalget -
90 Poeng
Scarpa Barbera d'Asti I Bricchi 2015
Italia
Volum: 0.750 Pris: 279,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Silvia Rivella Barbera d'Alba 2015
Italia
Volum: 0.750 Pris: 327,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
GullMack
Norge
Volum: 0.500 Pris: 45,90 Basisutvalget
Bacalao med vossakorv
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vann ut fisken i 2 døgn. Skjær fisken i porsjonsbiter. Skrell potetene og skjær i skiver à ½ cm. Skjær løken i tynne ringer. Det samme gjør du med chilien (husk å fjerne frøene). Tomatene skrelles ved å dyppes i kokende vann i 20 sekunder og deretter avkjøles i kaldt vann. Del tomatene i to og fjern frøene.
Hell oljen i en jerngryte. Fres løken til den er myk. Tilsett grovhakket hvitløk og fres litt til. Legg poteter, fisk, chili og tomater lagvis. Hell over hvitvin og legg på lokk. La trekke ved svak varme i 40 minutter eller i ovnen ved 220 grader. Smak til med salt og pepper.
Ved servering drysses oliven over og pølsa skjæres i porsjonsbiter og grilles i panne eller i ovnen. Stek baconet sprøtt. Legg oppå bacalaoen eller server ved siden av. Pinnekjøttrestene setter du raskt under grillen og legger oppå bacalaoen. Til slutt drysses finhakkete urter over.
Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her
Her det oppskrifter på mange deilige fiskegryter
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Luís Pato Informal 2015
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Quinta do Correio 2017
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Filipa Pato 3B Rosé
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 184,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Solar das Bouças Alvarinho 2018
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget
Squashgrateng
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del squah og løk i terninger og hvitløk i tynne skiver. Fordel i en ildfast form. Dryss over krydder. Drypp over olivenolje. Bland godt. Fordel tomatene og morrpølse over. Sett i ovnen ved 185 grader i minst 15 minutter.
Imens baker du paprika ved å dele den i to og legge halvdelene med skinnsiden ned i het panne (uten fett). Pakk den inn i matpapir og legg i en plastpose til retten skal serveres. Riv så av skinnet og del opp i passe biter. Eller bruk bakt paprika fra glass.
Ta formen ut av ovnen. Bland inn paprika. Klem over sitronsaften. Dryss finhakket persille på toppen og til slutt den revne osten. Sett inn i ovnen igjen i 5 minutter.
Tips1
I stedet for morrpølse kan du bruke 1-2 chorizo,annen pølse som vossakorv eller kjøttrester.
Tips 2
Denne gratengen kan altså lages uten kjøtt og smaker fortreffelig som den er eller ved siden av fisk eller spekemat.
Vil du ha flere oppskrifter der squah spiller hovedrollen?
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her
Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 Poeng
Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Allram Weissburgunder Papageno 2019
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Vedett Extra Blond
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 48,80 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Musella Valpolicella Superiore 2014
Italia
Volum: 0.750 Pris: 169,60 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Dupont Moinette Blonde
Belgia
Volum: 0.330 Pris: 55,00 Bestillingsutvalget
Hvit bacalao hvit saus og sideflesk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver. Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering.
Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
Hvit saus:
Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel. Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring fo rå unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
Tilbehør:
Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs. Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje.
Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
Anrett som på bildet.
Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.
Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.
Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene.
Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Kari Innerå
Foto: Sune Eriksen
Drikke som passer til denne oppskriften
Lise Finckenhagens potetvafler med topping
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.
Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper.
Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk.
Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.
Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter.
Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk.
Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill.
Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.
Her er alle sildeoppskriftene du trenger
Se hvordan du lager kryddersilde her
Se hvordan du lager din egen tomatsild her
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Lise Finckenhagen
Foto: Johannessen, Sara