Det aller viktigste du kan gjøre er å ikke kjøpe mer enn du klarer å bruke. Men alle har vel gått på en smell og feilkalkulert, enten fordi gjester ble syke i julen, middager ble avlyst eller rett og slett fordi du hater å ha for lite. Ingen har lyst å bli oppfattet som gjerrig, spesielt ikke på denne tiden av året, men ingen vil vel heller stemples som en som ikke bryr seg om det viktige samfunnsproblemet som matsøppel utgjør? 

Her er noen velmente råd på veien til en enda bedre julefeiring: 

  • Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver du ikke lage mat til åtte. Bruk heller pengene på å kjøpe mat av høyere kvalitet til de fem som kommer.
  • Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.
  • Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en «doggy bag»?
  • Lag en plan for overskuddsmaten. På firmajulebord og store julefester kan det gjerne bli mye rester. Oppbevares det forsvarlig, kan det gis til noen som trenger det dagen etter, kanskje en enslig nabo eller slektning?
  • Før juledagbok. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.
  • Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med såsisser og rødkål – mulighetene er mange!

 Kilde: Den danske organisasjonen Stop Spild af Mad og Nestlé.

 

På de neste sidene finner du oppskrifter hvor du bruker rester av julematen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her