Slow Food Kristiansand på plass

Så er Slow Food etablert på Sørlandet og med en ivrig gruppe som alt planlegger tre arrangementer i 2001.

Selve stiftelsesmøtet ble arrangert 15. november på Restaurant Havana som seg hør og bør både med god mat og godt drikke til. En av initiativtakerne Bjørn Amundsen ga en orientering om bevegelsen. Selvfølgelig ble også aktiviteter for conviviet diskutert.

Det kom innspill om reisevirksomhet - blant annet til Italia. Forslaget drøftes videre. Det var også ønsker om at avdelingen har møter ulike steder i regionen. Dette tas også opp. Ellers bred enighet om at temamøter av ulikt slag er interessant og at det finnes et hav av spennende temaer å ta opp.

Det ble også valgt interimsstyre:
Bjørn Amundsen
Nils Erik Egeberg
Terje Dragseth
Anne Onsrud
Nora Valeur

Neste samling blir 10. januar 2001.

Slow mat
Nils Erik Egeberg, Havanas kokk, introduserte maten. De tre smakebitene har det til felles at de viser at tid er en viktig ingrediens i matlaging:

Stekt, marinert isgalt (dyphavsfisk)
Andeconfit
Kylling (over 4 kg slaktevekt pr stk Drangedalskylling).

Isgalt er en underkjent fisk - den er mer betraktet som en ufisk. I dette tilfellet var fisken behandlet etter en oppskrift fra Lombardia - Pesce in carpione. Kort sagt er fisken stekt først og marinert etterpå - og krydret i henhold til kokkens humør. Deretter settes den kjølig til neste dag og serveres kald (som forrett eller smårett).

Andeconfit - andelår krydret etter ønske og "nedgravd" i grovkornet havsalt 1 døgn - deretter kokt i andefett og hvitvin.

Kylling. Dette var en demonstrasjon av at det går an å få skikkelige kyllinger i Norge også - ikke bare i Spania og Italia. Men du får dem altså ikke på super''n. Disse kyllingene fra Drangedal er - ved siden av de mer kjente Stange-kyllingene - alet opp i et naturlig miljø, de har fått leve lengre, de har spist det som er naturlig for kyllinger å spise - og de er ikke blitt foret med antibiotika. Inntil videre er det bare Reinhartsen på fiskebrygga som fører dem. Nils Erik hadde bare smurt dem med olje og stekt dem i ovnen. Dermed fikk vi kjenne den saftige kyllingsmaken naturell. Han hadde laget en pikant saus som tilbehør.

Rune Bratseth fra vinimportøren Palmer presenterte sitt firma og introduserte kveldens viner fra deres sortiment. Han hadde valgt ut følgende:

Hvitviner:
Le Clelie - Monserrato Bianco 1997(varenr. 105775)
Mâcon Lugny (varenr. 5698)

Røde:
Calços do Tanha (varenr. 34678)
San Ciriaco Valpolicella (varenr. 32133)

Disse vinene var spennende, nye bekjentskap for mange. De var valgt ut med henblikk på at det ved denne anledningen skulle serveres relativt smakssterk mat. Bratseth ga inngående informasjon om vinene og det utelukkes ikke at Slow Food Kristiansand kommer til å treffe ham igjen ved senere samlinger.

E-postadressen til Bjørn Amundsen er bjorn.amundsen@kjokkenveien.no

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen