Slow Food Kristiansand på plass

Så er Slow Food etablert på Sørlandet og med en ivrig gruppe som alt planlegger tre arrangementer i 2001.
Redaksjonen
31 Desember 2000 - 19:59

Selve stiftelsesmøtet ble arrangert 15. november på Restaurant Havana som seg hør og bør både med god mat og godt drikke til. En av initiativtakerne Bjørn Amundsen ga en orientering om bevegelsen. Selvfølgelig ble også aktiviteter for conviviet diskutert.

Det kom innspill om reisevirksomhet - blant annet til Italia. Forslaget drøftes videre. Det var også ønsker om at avdelingen har møter ulike steder i regionen. Dette tas også opp. Ellers bred enighet om at temamøter av ulikt slag er interessant og at det finnes et hav av spennende temaer å ta opp.

Det ble også valgt interimsstyre:
Bjørn Amundsen
Nils Erik Egeberg
Terje Dragseth
Anne Onsrud
Nora Valeur

Neste samling blir 10. januar 2001.

Slow mat
Nils Erik Egeberg, Havanas kokk, introduserte maten. De tre smakebitene har det til felles at de viser at tid er en viktig ingrediens i matlaging:

Stekt, marinert isgalt (dyphavsfisk)
Andeconfit
Kylling (over 4 kg slaktevekt pr stk Drangedalskylling).

Isgalt er en underkjent fisk - den er mer betraktet som en ufisk. I dette tilfellet var fisken behandlet etter en oppskrift fra Lombardia - Pesce in carpione. Kort sagt er fisken stekt først og marinert etterpå - og krydret i henhold til kokkens humør. Deretter settes den kjølig til neste dag og serveres kald (som forrett eller smårett).

Andeconfit - andelår krydret etter ønske og "nedgravd" i grovkornet havsalt 1 døgn - deretter kokt i andefett og hvitvin.

Kylling. Dette var en demonstrasjon av at det går an å få skikkelige kyllinger i Norge også - ikke bare i Spania og Italia. Men du får dem altså ikke på super''n. Disse kyllingene fra Drangedal er - ved siden av de mer kjente Stange-kyllingene - alet opp i et naturlig miljø, de har fått leve lengre, de har spist det som er naturlig for kyllinger å spise - og de er ikke blitt foret med antibiotika. Inntil videre er det bare Reinhartsen på fiskebrygga som fører dem. Nils Erik hadde bare smurt dem med olje og stekt dem i ovnen. Dermed fikk vi kjenne den saftige kyllingsmaken naturell. Han hadde laget en pikant saus som tilbehør.

Rune Bratseth fra vinimportøren Palmer presenterte sitt firma og introduserte kveldens viner fra deres sortiment. Han hadde valgt ut følgende:

Hvitviner:
Le Clelie - Monserrato Bianco 1997(varenr. 105775)
Mâcon Lugny (varenr. 5698)

Røde:
Calços do Tanha (varenr. 34678)
San Ciriaco Valpolicella (varenr. 32133)

Disse vinene var spennende, nye bekjentskap for mange. De var valgt ut med henblikk på at det ved denne anledningen skulle serveres relativt smakssterk mat. Bratseth ga inngående informasjon om vinene og det utelukkes ikke at Slow Food Kristiansand kommer til å treffe ham igjen ved senere samlinger.

E-postadressen til Bjørn Amundsen er bjorn.amundsen@kjokkenveien.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her