Smaksbærbombe fra taxfreen

Så mye solbær for hundre kroner finner du bare i taxfreehylla.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2008 - 11:46

Caliterra Cabernet Sauvignon Tribute 2005 (86 p) finnes ikke på polet, men om den hadde gjort det, ville den kostet rundt 150 kroner. Det er derfor et pent avslag du får ved å ta den med deg fra taxfreen.

Cabernet-ekspert
For 99 kroner får du dessuten en solbærbombe av dimensjoner. En deilig munnfull med god sødme fra bær og sjokolade som balanseres av god syre og fine tanniner. En klassisk biffvin som alle vil like. Og som er langt bedre enn den noe enklere utgaven som finnes på polet.

Det er nemlig ikke all chilensk cabernet som er like vellykket, og det til tross for at det var denne druen chilensk vin "tok av med" i sin tid. Caliterra var opprinnelig en joint venture mellom to eksperter på å hente ut det beste fra cabernet sauvignon. På den ene siden Robert G. Mondavi fra cabernet-paradiset Napa i California, og på den andre Eduardo Chadwick som er sjef for Viña Errazuriz, kjent for viner med kjølig eleganse. I dag er det Chadwick alene som styrer Caliterra, etter å ha kjøpt ut Mondavi.

Napa-kopi
Navnet betyr fortsatt det samme, cali for calidad (kvalitet) og terra for jord. Og Tribute-vinene  lages av vingårdens beste druer. Caliterra ligger i Colchagua som kjennetegnes av bedre ventilasjon enn øvrige deler av Central Valley. Årsaken er at fjellrekken som "beskytter" Chiles indre fra Stillehavsklimaet, er lavere her. Derfor har området fått klengenavnet "det neste Napa". Jordmonnet er variert med mye leirholdig avleiringsjord, men nærmest Andes-fjellene er jordsmonnet vulkansk, takket være den 4.280 meter høye vulkanen Tinguiririca.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her