Oven baked pumpkin slices with garlic and thyme served with honey.Top view.

Oppskrifter med gresskar

Oven baked pumpkin slices with garlic and thyme served with honey.Top view. (Lilechka75)

Et av høstens høydepunkter er alle de dekorative og velsmakende gresskarene som kommer i handelen i butikker over hele landet.

Dessverre finner vi altfor lite av denne delikatessen på de mange bord her i Norge.

Mange forbinder gresskar med søte desserter og paier, men du kan også sylte dem, lage puréer eller salte retter med gresskar.

Godt for deg

Det mange ikke er klar over er at gresskar, i tillegg til å være meget god på smak, også er godt for helsen.

Les mer om gresskar

Selve fruktkjøttet er kalorifattig og inneholder noe A-vitamin, men det er særlig kjernene som inneholder næringsstoffer som kan virke forebyggende på blant annet prostatitt.

Kjernen til alt godt

I det du renser et gresskar, tar du ut det bløte kjøttet og kjernene - mye på samme måte som når du renser en melon.

Ta derimot vare på kjernene og grovrens dem for bløtt fruktkjøtt, spre dem utover en bakeplate, strø litt salt over og rist dem i ovnen ved 200 grader til de har tatt litt farge.

Gresskarkjerner er den beste snacks. Foto: bhofack2

Se på stilken

Når du kjøper gresskar skal de kjennes tunge, ikke ha myke flekker og stilken skal være fast og fin.

På undersidene finner du mange fristende oppskrifter med gresskar  

Liliboas
 

 

Scones med gresskar

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 ss
1 stk

Fremgangsmåte

Skjær gresskaret i terninger og kok dem møre. Hell av overflødig vann og mos dem. Avkjøl mosen.

Bland mel og bakepulver, smuldre i smøret, rør inn sammenpisket egg og gresskarmos og nok melk til en myk deig.

Sett deigen i topper med skje på bakepapir på et stekebrett.

Stek sconsene midt i ovnen på 200 °C til de er gylne og gjennomstekt - 15 - 20 minutter.

Server dem nystekte med smør og syltetøy.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskarpai på amerikansk vis

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

Deig
4.25 dl
0.5 ts
1 stk
Fyll
2.5 dl
3 stk
0.5 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Deig:
Bland alle ingrediensene til deigen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet en times tid. Smør en paiform på ca. 26 cm i diameter.

Kjevle ut deigen mellom plastfolie. Legg leiven over paiformen og trykk den til. Skjær til kanten slik at den blir jevn. Prikk hull med en gaffel.

Fyll:
Legg gresskarkjøttet sammen med 1 dl vann i en gryte og la dette småkoke under lokk i ca. 15 minutter. Hell over i en sil og la renne godt av.

Miks eller mos gresskarkjøttet. Tilsett de andre ingrediensene.

Hell fyllet i paiskallet og stek midt i ovnen på 200° i ca. 1 time.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gresskarpai

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

0.5 ts
1 dl
Fyll
1.5 dl
0.5 ts
1 ts
Pynt

Fremgangsmåte

Ha mel, smør og salt i en matprosessor. Tilsett vann mens maskinen går og kjør til alt har samlet seg til en stor klump.

Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet ca en halv time. Da blir den lettere å kjevle ut.

Smør en stor paiform og trykk paideigen ned i formen. Sett formen kaldt mens du forbereder fyllet.

Skjær gresskaret i terninger og legg det i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok gresskaret til det er mørt. Hell av vannet og damp bitene godt. Mos dem så for hånd eller i en matprosessor.

Bland alle ingrediensene til fyllet og rør blandingen glatt. Hell gresskarblandingen i formen og stek paien i 15 minutter ved 220 grader. Skru ned temperaturen til 170 grader og stek videre i ca 45 minutter.

For å se om paien er ferdig kan du stikke en kniv ned i fyllet. Sitter det ikke noe igjen på kniven, er paien ferdig. La den stå og hvile litt. Pynt med litt pisket krem og fiken og server resten av kremen ved siden av.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunfilet med bakt gresskar

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

2 ts
1 stk
1 ss

Fremgangsmåte

Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Stek det i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter. Hul ut gresskar og kok ca. 500 g i 20 minutter til de er møre. Mos den kokte gresskaren med en mikser eller gaffel og tilsett honning og smør. Smak til med salt og pepper.

Bakt gresskar:
Skjær resten av gresskaret i skiver (3 x 3 cm), legg på en tynn skive med tomat, et lite dryss kardemomme og tynne ringer med rød chili. Legg alt i en ildfast form, hell over litt olivenolje og dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovn på 200°C i ca. 15 minutter.

Server kalkunfileten med bakt gresskar, brokkoli og gresskarpuré. Ønskes det saus til retten foreslår vi en sjysaus smakt til med litt soyasaus og smør.

I stedet for gresskarpuré kan det passe godt med en potetpuré.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Gresskargryte

Fremgangsmåte

Varm 2 ss olivenolje i en panne og brun pølseskivene og kjøttet i ca 5 minutter.

Overfør kjøttet til en tallerken og tilsett løk og gresskar i pannen. Fres i ca fem minutter under stadig omrøring. Ha deretter i vinen og la småkoke i noen minutter.

Tilsett kjøtt og la retten trekke ved svak varme i 15 minutter til gresskaret begynner å moses. Ta av kokeplaten og varm opp igjen like før servering.

Varm opp hvitvin eller vann og bløtlegg tomatene i den i minst 10 minutter. Ta dem opp og kryst ut overflødig væske. Kutt i små terninger.

Like før servering lager du couscousen ved å følge instruksen på pakken (vanligvis går det ut på å koke opp vann tilsatt litt salt, tilsette couscous og la den stå og trekke noen minutter). Ha i tomatbiter, olivenolje, urter, avocadobiter og salt og pepper, og bland godt.

Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Fenalårrull med gresskar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

0.5 stk

Fremgangsmåte

Skrell/rens gresskaret og skjær i små terninger.

Varm oljen med hvitløk og chili i en tykkbunnet panne.

La steke et par minutter og tilsett så gresskaret og la så steke i ytterligere 10 minutter, eller til gresskaret er helt mykt. Mos så det hele.

Lag en flate med fenalårskivene og smør gresskarmosen over.

Legg over litt ruccolasalat og rull sammen fenalåret og skjær i biter på ca. 3 centimeter.

Serveres med sitron.

En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.

Se flere deilige retter med fenalår her

Se alt det gode du kan lage av et gresskar 

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ristet gresskar med salvie

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skjær innholdet av et gresskar i små terninger som blandes godt med olivenolje. Ta det over i en ildfast form.
 
Dryss over 2 ss finhakket frisk salvie samt salt og pepper. Sett inn i ovn ved 220 grader. Gresskarterningene skal bli lyst gylne.
 
Serves nystekte med et dryss av finhakket frisk salvie på toppen.
 
Denne retten passer utmerket som tilbehør til stekt kjøtt, som en smårett eller hvorfor ikke servere den til cocktailselskapet.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gresskarsuppe med strandsnegler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
0.5 stk
stk
dampede strandsnegler uten skall

Fremgangsmåte

Finhakk løk, purre, gulrot og gresskar. Kokes opp i hvitvin og kyllingkraft tilsatt tomatpuré.

Reduseres til halv mengde før fløten tilsettes. Smak til med salt, pepper og sitron, og eventuelt mer tomatpuré.

Suppen serveres i små suppeskåler. Sneglene stikkes på trespyd og legges over skålene.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gresskarsuppe med Harissa

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2.5 kg
7.5 dl
Harissa
1 ts
2 ts
koriander,malt
0.75 ts
spisskummin,malt
1.75 dl

Fremgangsmåte

Fjern skinn, frø og fibre fra gresskaret og skjær det i store biter. Småkok uten lokk i en stor kjele sammen med buljong og melk i 15-20 min til det er mørt.
 
Purér suppen med en stavmixer til den er glatt. Krydre med sukker og pepper etter smak.
 
Harissa:
Fjern stilkene på chiliene (bruk gummihansker). Del chiliene i to på langs og fjern frøene - legg chiliene i varmt vann.
 
Kjør hvitløk, salt, koriander, karve og avrente chilier i hurtigmikser samtidig som olivenolje tilsettes litt etter litt, etterhvert blir det en pasta. 
 
Smak til suppen med Harissa og server resten i en skål ved siden av.
 
TIPS! Ha litt fløte og evt revet muskatblomme i suppen. Du får ekstra smak ved å "riste" karve og korianderfrø på pannen like før oppmaling.
 
Harissa passer godt til couscous også.
 

Sendt inn av

Foto: Anna Pustynnikova

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Syltet gresskar

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 dl
750 g

Fremgangsmåte

Vask gresskaret, del det i to og skrap ut kjernene. Skjær i båter og skrell disse.

Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren.

Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.

Fyll gresskarterningene på varme glass eller i krukker.

Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Avkjøl og sett på lokk.

Hell fra laken etter en uke og kok den opp igjen. Ta så ut ingefæren og hell laken tilbake over gresskaret. Avkjøl og sett på lokk.

Oppbevar syltet gresskar mørkt og kjølig.

Tips: Syltet gresskar passer utmerket til alle typer kjøtt, eller hva med å prøve det på ostebordet.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen