Smittsom sesongspising

Den kulinariske frisjelen og kokken Valentine Warner kombinerer sine to lidenskaper i livet - mat og natur - når han jakter, fisker og kokkelerer sin vei igjennom Storbritannia mens han lager deilige måltider med det aller beste fra de ulike årstidene.

Valentine Warner forteller oss nøyaktig hva vi alle bør spise på lange, lune sommerdager i tirsdagsutgaven av What to eat now på BBC Lifestyle. Gjennom seks halvtimes-programmer med sendestart 1. juni. Hver episode er stappfull av deilige oppskrifter og nyttige tips. Han gir oss den avgjørende guiden til riktig matshopping, matlaging og spising.

Warner serverer en rekke "må prøve"-retter og han lærer oss hvordan man skal lage all mat perfekt, fra ørret til kirsebær og asparges. Han overlater ingenting til tilfeldighetene når han lærer oss alt som er å vite om hver eneste frukt-, kjøtt- og fiskerett som utgjør smaken av sommer. Valentine gir deg ikke bare tips om hvordan du tilbereder råvarene, men også tips om hvor og når du kan kjøpe dem.

Valentines engasjement for "sesong-spising" er smittsomt, idet han viser oss nøyaktig hvordan og hvorfor matvarer spises til bestemte årstider. Nettopp fordi matrettene er sesongavhengige, gir det god valuta for pengene.

Om Valentine Warner
Valentine Warner bor i vest-London, men vokste opp på en gård i villmarka i Dorset. Hans første 12 år ble tilbrakt utendørs, hvor han lærte å fiske, skyte og lage mat. Han ble sendt til skolen i 13-årsalderen og brukte tiden til å dagdrømme og blir irettesatt for krypskyting på den lokale ørretfarmen.

Valentine dro deretter til et kunstgrunnkurs i Bath, og videre til Byam Shaw School of Art i London, hvor han lærte å spille kort mens han studerte som portrettmaler. Han hadde en relativt vellykket karriere som maler, men kallet fra kjøkkenet ble for sterkt...

Etter å ha arbeidet sju år sammen med inspirerende kokker og mentorer, som Alistair Little og Rose Carrarini (grunnlegger av den opprinnelige feinschmecker destinasjonen deli-kafé Villandry) og som frilanser for andre kjøkken, satt Valentine opp sin egen cateringvirksomhet hvor han lagde private middager. Snart hadde selskapet sikret seg kunder som Yves Saint Laurent, Working Title og Gucci.

Valentine solgte ut sin del av selskapet til forretningspartneren sin og tilbrakte ett år som fisker i den meksikanske jungelen. Der forelsket han seg i meksikansk mat og returnerte til London og co-lanserte Taqueria Cafe på Westbourne Grove.

WHAT TO EAT NOW: SUMMER sendes tirsdager på BBC Lifestyle kl 19.05 fra og med tirsdag 1. juni.
Programserien er en del av BBC Lifestyles matlagningsmaraton hvor de sender ulike kokkeprogrammer fra flere kjente BBC-kokker gjennom hele sommeren. Hver ukedag kl 19.05 sendes et nytt matlagningsprogram med alt fra kinesiske retter til grillmat, desserter og bakevarer.
 

Slik baker du kirsebærpai

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

100 ml
150 g
kirsebærsyltetøy
Paideig

Fremgangsmåte

For å lage fyllet må du fjerne stilkene fra kirsebærene og ta ut steinene. Det beste er å bruke en kirsebærstein-utstikker, hvis mulig.

Hvis du ikke har en slik utstikker, kan du kutte kirsebærene nesten i to for å lettere ta ut steinene for hånd. Legg bærene til siden.

Ha kirsebærsyltetøyet i en liten kasserolle og tilsett vann. Varm forsiktig opp under omrøring til syltetøyet smelter og begynner å boble. Bland Maizena (eller potetmel) med 2 ss kaldt vann til det er klumpfritt og rør det inn i det varme syltetøyet.

Sett gryten tilbake på varmen og la det putre forsiktig under omrøring til sausen blir svært tykk og glatt.

Hell alle kirsebærene over i kjelen og vend dem forsiktig inn i sausen. Det vil se veldig klissete ut, men det er helt riktig. Mens kirsebærene koker vil de slippe ut enda mer av saften sin i sausen.

Hell krisebærkompotten over i en stor paiform (1 liter) slik at kirsebærene stikker opp godt over kanten av formen. Sett formen til avkjøling.

Paideig:
Ha melet i en foodprocessor sammen med det kalde smøret i terninger og 1 ss av sukkeret. Kjør blandingen sammen til det likner fine brødsmuler.

Visp sammen egget med 1 ss iskaldt vann (ha gjerne isbiter et glass og hell i vannet som får stå til det er skikkelig kaldt) i en bolle.

Ta av 1 spiseskje av eggblandingen til glasur på kaken og ha det i en egen liten skål.

Tilsett sakte resten av eggeblandingen til melblandingen, mens motoren er i gang. Slutt å blande så snart det begynner å forme seg til en ball.

Klem deigen sammen til en klump og kle den med plastfilm. Legg deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne lenger før du kjevler den ut.

Paien:
Ta deigen ut av kjøleskapet og ha den over på en melet overflate. Kjevle deigen ut med litt mel til en sirkel som er ca 7 cm større enn kanten av paiformen. Skjær 2 eller 3 lange, 3 cm brede strimler fra kantene av deigen.
 

Ta paiformen ut av kjøleskapet og pensle kanten av den med litt av den resterende eggeblandingen og fest deigstrimlene til kanten av formen. Pass på at strimlene overlapper hverandre godt i skjøtene. Dette vil gjøre det lettere å feste pailokket senere.

Pensle kanten godt med mer egg og legg forsiktig på det utkjevlede pailokket slik at det dekker fyllet og kanten. Klem pailokket godt fast til deigen du la langs kanten, slik at det blir skikkelig forseglet.

Skjær vekk overflødig deig fra paien og klem kantene sammen med fingertuppene. Bruk deigrestene til å lage dekorasjoner til paien med og fest de til pailokket med å pensle de med litt egg.

Sett paien over på en solid bakeplate og sett den kaldt i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader.

Før steking pensler du deigen med den resterende eggeblandingen og drysser over 2 ts sukker. Lag et lite hull i midten av paien med tuppen av en kniv slik at dampen kan unnslippe og stek paien midt i ovnen i 30 minutter.

Etter en halvtime setter du ned varmen til 180 grader og lar paien steke i ytterligere 20 minutter, eller til bakverket er gyldenbrunt og glitrende.

Paien serveres varm med hjemmelaget vaniljesaus eller fløte.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen