Soddvarme året rundt

Det er ikke bare i forbindelse med jula at vi kan gi gamle mattradisjoner festdrakt. En kjøttsodd med byggryn og rotgrønnsaker er som skapt for selskapelighet året rundt. Og drikkefølget er like prisgunstig.

Sodd eller suppe med kjøtt, gryn og rotvekster er en rett med flere hundre år lange tradisjoner i vår matkultur. Som en rekke andre kokte retter. Fordelen med slik mat var at den kunne lages i én gryte, og før vedkomfyren entret norske kjøkken for drøyt hundre år siden, var det bare én varmekilde, nemlig grua.

K jøttsodd var hverdagskost i innlandsområder og primært i husholdninger med rikelig tilgang på kjøtt. Ferskkjøtt fantes kun under og rett etter slaktetida. Ellers i året var kjøttet salt. Og for de aller fleste var slik mat forbundet med fest og høytid.

Slik det er for de fleste også i dag. Selv om det for dagens nordmenn ikke er et pengespørsmål, men et tidsspørsmål. For til tross for at dette er en enkel rett, krever den sin tid på kokeplata og passer derfor best når du har satt av nok til å kunne følge med. Jo lenger kjøttet får stå og trekke, jo mørere blir det og jo bedre smak blir det i suppa.

Og suppa eller sodden er vel så viktig som kjøttet og grønnsakene, siden den ofte ble servert ved siden av eller som en forrett. Fyll opp magen med det rimeligste først og spar godsakene til slutt, var ideen bak. Det fungerer imidlertid like godt fortsatt.

Osloakevitt
Du lurer kanskje på hva forskjellen på suppe og sodd er, og det er faktisk ingen forskjell utover at opprinnelsen til ordene er ulik. Suppe kommer fra tysk og gjenfinnes i mange andre språk med romansk innflytelse. Sodd er norrønt og kommer av verbet sjoda som betyr å koke, et verb som også har gitt opprinnelse til ordet saus.

I tidligere tider var det vanlig å drikke saup ("melka" etter smørkinningen) eller syrna melk til maten siden vannkvaliteten var så som så, og innimellom var det på sin plass med en dram. Og en dram til sodden smaker like godt den dag i dag. Simers Oslo Aquavit (13203) er en fatlagret utgave (ca fem år) av klassikeren Simers Taffel (åtte måneder i velbrukte fat) som er basert på resepten fra det eneste Oslo-baserte destilleriet fra før Vinmonopolets etablering i 1922. Denne sammensatte og smaskrike akevitten gjør rent bord overfor kjøttsodden. Et godt alternativ er Løiten Linie (11) som du kanskje har rester av fra jula. Hvis ikke er investeringen ikke større enn hva du må ut med for en billig bag-in-boks.

Siden vannkvaliteten stort sett er bra, og i hvert fall langt bedre enn i gamle dager, kan du godt servere vann til suppa. Men det gjør seg enda bedre med godt øl i glasset. Og da kan du velge en annen Oslo-klassiker, Frydenlund Pilsner. Enda mer suksess blir det med Ringnes Extra Gold (13271) som har mer fylde og noe mer sødme som møter sødmen fra de kokte rotgrønnsakene veldig godt.

Med budsjettbremsene på
Men rødvin fungerer selvsagt også fint, men her er det lettere å komme skeivt ut. Ch. de Meaux 2004 (20912) er en vin fra Sørvest-Frankrike, med en for området klassisk drueblanding, nemlig malbec og merlot. En god som er nydelig til maten, med myke tanniner og god bærsyrlighet og innslag av jordsmonn som gir den særpreg. Perfekt til sodden.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Simers Oslo Aquavit

Produsent:
Arcus Produkter 
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.700l
Land:
Norge
Område:
Pris:
479,90 kr
Varenummer:
13203
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Løiten Linie

Produsent:
Arcus Produkter 
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.700l
Land:
Norge
Område:
Pris:
419,90 kr
Varenummer:
1101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Ringnes Extra Gold

Produsent:
Ringnes
Utvalg:
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Volum:
0.330l
Land:
Norge
Område:
Pris:
23,50 kr
Varenummer:
1327101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. de Meaux 2014

Produsent:
SCEA Ch Gautoul
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Cahors
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
2091201
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Sodd av kokt kjøtt med kålrot, gulrot, byggryn og poteter

Fremgangsmåte

Legg byggrynene i bløt i kaldt vann kvelden i forveien.

Skjær kjøttet i porsjonsbiter hvis du ønsker å servere det i suppa. Hvis du vil servere det for seg, kan det kokes i et helt stykke.

Fyll en kjele med vann og legg kjøttet oppi. Kok opp og skum av. Ha i pepperkornene og la trekke ved svak varme til kjøttet er mørt. Det tar minst halvannen time. La gjerne kjøttet stå dobbelt så lenge hvis du har mulighetene, men pass på at varmen er skrudd ned slik at det så vidt er krusninger på overflaten.

Ha i byggrynene og la koke i 10 minutter. Ha deretter oppi gulrøtter, kålrot og poteter. Kok opp og skum av igjen. Ha i timian og saltet. La koke til grønnsakene er møre, ca en halv time. Smak til med salt og pepper.

Ta opp kjøttet og skjær det i passe store serveringsbiter. Server suppen ved siden av kjøtt, kokte poteter og godt flatbrød eller grovt brød.

Her finner du mange flere gode supper

 Flere deilige kjøttsupper finner du her

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen