Drikke
Solide røverkjøp fra Portugal

Solide røverkjøp fra Portugal

Disse vinene er samtlige knallgode kjøp innen sine respektive prissjikt. Rimelige viner som også er veldig lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
12 September 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det til tross for at de er signert A.A. Ferreira, eller Casa Ferreirinha som produsenten heter nå, som står bak legendariske Barca Velha og «lillebroren» Ferreirinha Reserva Especial.

Casa Ferreirinha Esteva 2010 (99290) byr på intet mindre enn fantastisk valuta for pengene. Druematerialet kommer fra eiendommen Quinta do Seixo, i Cima Corgo, nær Pinhão, et av Douros beste vinområder.

Mini-Barca

Quinta do Seixo har 72 hektar nordvendte vinmarker. Det sikrer god friskhet i den ferdige vinen som er en miks av druetypene tinta roriz, touriga franca, tinta barroca og touriga nacional. Den har derfor et veldig klassisk Douro-uttrykk med modne mørke bær, krydder, sigarkasse og teblader. En «mini-Barca» med andre ord. Som tåler minst 10 år.

Les mer om tørre røde fra Douro her

Casa Ferreirinha som eies av Sogrape siden 1987, har hele 520 hektar med vinmarker i det beste av Douro. Deriblant Quinta da Leda hvor Barca Velha lages. Quinta da Leda ligger lenger øst langs Douro-elven, i Vila Nova de Foz Côa, og her er det varmere og tørrere enn i Cima Corgo.

Casa Ferreirinha Papa Figos 2010 (99288) er Quinta da Ledas «billigvin», en sødmefylt og innsmigrende vin med virkelig godt lagringspotensial. Samt ikke minst Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2009 (99286) selv som er en lekkerbisken med «Barca-potensial». Men til en helt annen pris. 300 kroner er latterlig billig for denne vinen.

Et annet konsept, men svært vellykket sådant er Casa Ferreirinha Vinha Grande 2009 (99289) som er en miks av viner fra de to underområdene, nok en elegant, kompleks og lagringsdyktig vin til en svært så gunstig pris.

En tredel av prisen

Alt dette er en formidabel forsmak og introduksjon til Casa Ferreirinhas toppviner som begge blir tilgjengelige fra november. Reserva Especial 1992 kommer som magnum til vanvittig gunstige 690 kroner. Det er 207 kroner billigere enn hva den kostet på spesialpolene da den var tilgjengelig der i 2010.

Les mer om klassifiseringen i Douro her

Barca Velha kommer i 2004-årgang til den nette pris av kroner 1200 og i et ytterst begrenset antall. Sist den var i Norge kostet den 800 kroner (1999-årgangen). Prisoppgangen er nøye knyttet til den eksplosive økningen i vininteresse og kjøpekraft på det brasilianske markedet. Der går 2004-utgaven for 3700 kroner – altså tre ganger prisen i Norge!
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her