Sommer i boks

Selve sommerdruen må nesten være sauvignon blanc, og siden den i de aller fleste tilfeller er best i sin pureste ungdom, kan den godt komme i boksversjon.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Loire og Bordeaux er regionene hvor sauvignon blanc viser seg fra sin beste side. Sancerre har lenge vært et begrep for det brede vindrikkende publikum. Elegant og typeriktig fruktighet med et gult, hvitt og grønt aromaspekter (stikkelsbær, sitrus, blomster og grønne toner) i kombinasjon med god syre og fin mineralkarakter gir det vi kan kalle kvintessensen av sauvignon blanc.

Laks og chèvre
Mens en god flaske sancerre koster halvannen hundrelapp, kommer du unna med 117 kroner når du velger boksversjonen. Nå er riktignok ikke Guy Saget Guy Saget Sancerre BIB 2011 (44156) den mest komplekse sancerre'n, men den har likevel alle de forventete aromaene. Samtidig som den er småelegant, frisk og med god fruktfylde og lengde. Dessuten tåler den en god del smak i maten. Så vel hvit fisk med smørsaus som laks/ørret i både rå, kokt, stekt og røykt utgave. Videre er den veldig anvendelig til alle typer salater, også de med chèvre (hvit geitost).

Nydelig til skalldyr
Noen kroner opp i pris er fjorårets hvite favorittboks Pouilly-Fumé Chant des Vignes 2005 (44444) . Men den er vel verd ekstrainvesteringen siden du får enda mer friskhet i glasset. En slankere og noe mer elegant vin med et veldig rent sauvignon blanc-preg. Nydelig til skalldyrretter som blåskjell, østers og kongekrabbe, både naturell og med saus. Heller ikke denne er representativ for pouilly-fumés potensial, men så lenge den er i boks skal den jo drikkes innen kort tid etter tapping, og da er det den rene og friske frukten som betyr aller mest.

Særpreget boks
Hvit bordeaux i boks er enda lenger unna de store i flaske når det gjelder kompleksitet. Det er også prisen. Dessuten er boksvinene sjelden laget av ren sauvignon blanc, men ofte en blanding med blant annet sémillon. Wine Kube Bordeaux Blanc 2005 (44094) har fått en relativt høy dose av denne siste druen, som bidrar med fedme, men har likevel sauvignon blanc-karakteren og særlig dens friskhet i godt behold. Ikke like fyldig som de to fra Sancerre, denne vinen foretrekker heller enklere retter som østers, blåskjell eller reker. Dessuten er den på grunn av friskheten super som aperitiff. Den særpregete transparente emballasjen gjør at den skiller seg ut - i positiv forstand.

Mye smak
Den nye verden evner også å lage typeriktig sauvignon blanc i boks. I hvert fall er chilenske Viña Maipo Sauvignon Blanc 2006 (41183) en verdig representant for sitt slag. God lett sødmefylt fruktighet og friskhet samt middels fylde gir en lettdrikkelig vin som tåler overraskende mye smak i maten, faktisk like mye som sancerre'n.

Mens mye av det plantete druematerialet for sauvignon blanc i Chile tidligere var den mindreverdige sauvignonasse (grønn sauvignon), er dette i økende grad erstattet av riktig vare. Chilenerne har tydeligvis endelig skjønt at skal de konkurrere på kvalitetsparametrene må ikke bare utstyret være i orden, men også råvarene og dyrkingsmetodene.

Alle fire boksene finnes i mange lokale pollister. Sjekk www.vinmonopolet.no for nærmeste utsalg hvis du ikke vil bestille.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen