Sommerflørt til knallpris

Tiden er inne for å rydde plass til sommerlige hvitviner og ukens vin er perfekt i så måte, ikke minst fordi den er usedvanlig prisgunstig. Dessuten deilig å drikke alene eller til sesongens retter.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2003 - 12:46

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Marques de Riscal Rueda Superior 2013 (33468) har i 2002-årgangen akkurat det de fleste leter etter i en hvitvin. Friskhet og fruktsødme i så vel duft som smak, gode om enn ikke for skarpe syrer, fin fedme og lang ettersmak, i dette tilfelle med tiltalende sitruspreg, særlig sitrusskall. En kjempegod forfriskning når du bare har lyst på et kjølig glass hvitvin samt til sommerlige retter som røykt laks og eggerøre, salater med fisk, skalldyr eller lyst kjøtt, varme retter med fisk eller skalldyr og ikke å forglemme sommerens faste innslag, reker og majones.

Selv om produsenten bak vinen er et kjent Rioja-navn, kommer den fra Rueda nordvest for Madrid. Et lite område som Marqués de Riscal allerede for 25 år siden løftet ut av anonymitetens rekker og plasserte atter en gang det på det spanske hvitvinskartet. Rueda oppstod i sin tid som hvitvinsregion da kong Alfons den sjette ga bønder som plantet vinstokker selvstendighet. Vinmarkene var blitt ødelagt som følge av maurernes erobring av området. Senere ble vinbøndene valgt til hovedleverandører til kongelige hoff som holdt til i nærliggende Valldolid. Vinlusas herjinger utraderte omtrent Rueda som vinområde. Så kom Marqués de Riscal som i samarbeid med den berømte franske ønologprofessor Emile Peynaud introduserte nye tanker i så vel vinmarker som vinkjellere. Den nyervervede anseelsen til tross og nærheten til mer berømte områder som Ribera del Duero, leverer Rueda fortsatt svært rimelige hvite, til glede for oss som forbrukere.

Klimaet er velegnet for hvitvinsdruer på grunn av at høyden over havet sikrer stor forskjell mellom dag- og nattetemperatur. Men den tropiske innslaget forteller i klartekst at her er det snakk om sørlige breddegrader. Druene er den for området tradisjonelle blandingen av verdejo (85 prosent) og viura. Sistnevnte drue er typisk for Rioja, og det kan vel være en av grunnene til at Marqués de Riscal i sin tid havnet i Rueda. Verdejo derimot hører hjemme i Rueda og er ikke det samme som Portugals og Madeiras verdelho.

Verdejo gir viner med bra lagringspotensial, selvsagt forutsatt at utbyttet er fornuftig. Ukens vin er imidlertid ikke beregnet på lagring. Den skal nytes mens den er ung og spenstig. Sørg for å ha mange flasker tilgjengelig i tilfelle sommeren 2003 skulle bli like fantastisk som i fjor. Vi krysser fingrene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her