Sommerflørt til knallpris

Tiden er inne for å rydde plass til sommerlige hvitviner og ukens vin er perfekt i så måte, ikke minst fordi den er usedvanlig prisgunstig. Dessuten deilig å drikke alene eller til sesongens retter.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Marques de Riscal Rueda Superior 2013 (33468) har i 2002-årgangen akkurat det de fleste leter etter i en hvitvin. Friskhet og fruktsødme i så vel duft som smak, gode om enn ikke for skarpe syrer, fin fedme og lang ettersmak, i dette tilfelle med tiltalende sitruspreg, særlig sitrusskall. En kjempegod forfriskning når du bare har lyst på et kjølig glass hvitvin samt til sommerlige retter som røykt laks og eggerøre, salater med fisk, skalldyr eller lyst kjøtt, varme retter med fisk eller skalldyr og ikke å forglemme sommerens faste innslag, reker og majones.

Selv om produsenten bak vinen er et kjent Rioja-navn, kommer den fra Rueda nordvest for Madrid. Et lite område som Marqués de Riscal allerede for 25 år siden løftet ut av anonymitetens rekker og plasserte atter en gang det på det spanske hvitvinskartet. Rueda oppstod i sin tid som hvitvinsregion da kong Alfons den sjette ga bønder som plantet vinstokker selvstendighet. Vinmarkene var blitt ødelagt som følge av maurernes erobring av området. Senere ble vinbøndene valgt til hovedleverandører til kongelige hoff som holdt til i nærliggende Valldolid. Vinlusas herjinger utraderte omtrent Rueda som vinområde. Så kom Marqués de Riscal som i samarbeid med den berømte franske ønologprofessor Emile Peynaud introduserte nye tanker i så vel vinmarker som vinkjellere. Den nyervervede anseelsen til tross og nærheten til mer berømte områder som Ribera del Duero, leverer Rueda fortsatt svært rimelige hvite, til glede for oss som forbrukere.

Klimaet er velegnet for hvitvinsdruer på grunn av at høyden over havet sikrer stor forskjell mellom dag- og nattetemperatur. Men den tropiske innslaget forteller i klartekst at her er det snakk om sørlige breddegrader. Druene er den for området tradisjonelle blandingen av verdejo (85 prosent) og viura. Sistnevnte drue er typisk for Rioja, og det kan vel være en av grunnene til at Marqués de Riscal i sin tid havnet i Rueda. Verdejo derimot hører hjemme i Rueda og er ikke det samme som Portugals og Madeiras verdelho.

Verdejo gir viner med bra lagringspotensial, selvsagt forutsatt at utbyttet er fornuftig. Ukens vin er imidlertid ikke beregnet på lagring. Den skal nytes mens den er ung og spenstig. Sørg for å ha mange flasker tilgjengelig i tilfelle sommeren 2003 skulle bli like fantastisk som i fjor. Vi krysser fingrene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen