Sommerfrisk flaske

Når store deler av landets befolkning bare må drømme om sommerfriske dager, kan de imidlertid finne stemningen i flasken. Ukens vin er en meget frisk hvitvin men med så mye fruktighet at selv de med syreangst lar seg forføre.
Aase E. Jacobsen
27 Juli 2000 - 03:50

Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 (varenr. 33046, bestillingsutvalget, kr 99,90) er det lange og besværlige navnet på hvitvinen vi har valgt til å gi oss sommerfølelsen. Druene som er brukt i vinen er ugni blanc og colombard i like stor mengde, og de har vokst i kalkholdig leirjord med god drenering. Mens den første er relativt nøytral og frisk, gir den andre frukt og fylde.

Som alle andre hvitviner fra området Côtes de Cascogne er alkoholinnholdet dempet og syrenivået høyt. Friskheten balanseres av noe restsødme. Og dette er en av hemmelighetene bak den suksessrike hvitvinsresepten som produsenten Yves Grassa er ansvarlig for. Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 er derfor en utmerket matvin, perfekt for sommerlig spise, og spesielt retter med skalldyr eller fisk i litt fete sauser enten de er fløte- eller majonesbaserte. Men selvfølgelig utmerket å drikke som den er som aperitiff på verandaen eller som allroundvin på picnicen.

Yves Grassa har svært mange nordmenn hatt til bords allerede i det han pryder emballasjen til en av polets storselgende hvitviner, nemlig Tariquet i boks. Ukens vin stiller i en annen klasse enn Tariquet - uten forkleinelse for denne - men druene til ukens vin kommer fra en enkeltvingård, Domaine de Caillaubert, som Grassa kjøpte i 1990. Her lager han også utmerket rødvin Kombinasjonen bordvin og Tariquet er imidlertid av nyere dato i det eiendommen Château du Tariquet som Grassas oldeforeldre overtok for hundre år siden, er mest kjent for sin utmerkete armagnac. http://www.aperitif.no/tester/article.jhtml?articleID=316576

1999-utgaven med tilnavnet Cuvée Ned Prestige heter så fordi den er blandet spesielt i anledning av at Bergen er kulturby i 2000. Mer om det innholdsrike programmet finner du her: http://www.bergen2000.no/default.htm

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her