Sommerfrisk flaske

Når store deler av landets befolkning bare må drømme om sommerfriske dager, kan de imidlertid finne stemningen i flasken. Ukens vin er en meget frisk hvitvin men med så mye fruktighet at selv de med syreangst lar seg forføre.
Aase E. Jacobsen
27 Juli 2000 - 03:50

Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 (varenr. 33046, bestillingsutvalget, kr 99,90) er det lange og besværlige navnet på hvitvinen vi har valgt til å gi oss sommerfølelsen. Druene som er brukt i vinen er ugni blanc og colombard i like stor mengde, og de har vokst i kalkholdig leirjord med god drenering. Mens den første er relativt nøytral og frisk, gir den andre frukt og fylde.

Som alle andre hvitviner fra området Côtes de Cascogne er alkoholinnholdet dempet og syrenivået høyt. Friskheten balanseres av noe restsødme. Og dette er en av hemmelighetene bak den suksessrike hvitvinsresepten som produsenten Yves Grassa er ansvarlig for. Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 er derfor en utmerket matvin, perfekt for sommerlig spise, og spesielt retter med skalldyr eller fisk i litt fete sauser enten de er fløte- eller majonesbaserte. Men selvfølgelig utmerket å drikke som den er som aperitiff på verandaen eller som allroundvin på picnicen.

Yves Grassa har svært mange nordmenn hatt til bords allerede i det han pryder emballasjen til en av polets storselgende hvitviner, nemlig Tariquet i boks. Ukens vin stiller i en annen klasse enn Tariquet - uten forkleinelse for denne - men druene til ukens vin kommer fra en enkeltvingård, Domaine de Caillaubert, som Grassa kjøpte i 1990. Her lager han også utmerket rødvin Kombinasjonen bordvin og Tariquet er imidlertid av nyere dato i det eiendommen Château du Tariquet som Grassas oldeforeldre overtok for hundre år siden, er mest kjent for sin utmerkete armagnac. http://www.aperitif.no/tester/article.jhtml?articleID=316576

1999-utgaven med tilnavnet Cuvée Ned Prestige heter så fordi den er blandet spesielt i anledning av at Bergen er kulturby i 2000. Mer om det innholdsrike programmet finner du her: http://www.bergen2000.no/default.htm

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her