Sommerlig luksus

Når du er lei av å alltid velge den billigste hvitvinen og får lyst på litt luksus, er ukens vin en stor trøst i så måte. Her får du nemlig svært mye for pengene. Men denne store vinen fortjener de beste råvarene, så la frossenrekene ligge denne gangen.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2003 - 09:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om du kanskje synes 156 kroner for en hvitvin er langt over det akseptable, bør du ofre litt tid på denne vinen for den er ikke mindre enn fantastisk, og da er halvannen hundrelapp faktisk rimelig!

Le MD de Bourgeois Sancerre 2011 (37649) dufter intenst av hvite blomster, gule frukter, sitrus, stikkelsbær og ikke å forglemme jordsmonn som kalk, flint og røyk. Smaken er fyldig med veldig god frukt i søtlig retning, flott druepreg, meget gode syrer som sitter svært godt og lenge. Ettersmaken byr på deilig frukt og kalk/mineralpreg. En vin til de store anledninger, som for eksempel når du har lyst på en ekstra god vin. Den fortjener uansett godt matfølge og er så fleksibel at den kan nytes til det meste innen sjømat, gjerne med rike, fete sauser eller godt krydret.

Le MD er produsert av Henri Bourgeois som har vært representert i Norge i nærmere tretti år. Le MD er en av hans beste viner, og en av de aller beste vinene fra Sancerre (midt i Loire-dalen) overhodet.. Årsaken er først og fremst at stedet druene vokser på er unikt og meget godt egnet til å gi vin med stor kompleksitet. Vinmarken har fått navn etter topografien, MD står for mont damné, altså forbannet fjell. Denne stupbratte skråningen ble forbannet av arbeiderne i hine hårde dager siden det var ekstra tungt å arbeide der. Fortsatt er arbeidet tungt siden druene må plukkes for hånd. I bratte skråninger er det skrinnere og tynnere jordlag samt bedre drenering enn på flatmark.

Dessuten treffer de viktige solstrålene druene bedre og spesielt når skråningen er sørvendt som i dette tilfellet. I Mont Damné som troner over Chavignol, den beste landsbyen i Sancerre ved siden av Bué, består jordsmonnet av kalkholdig leirjord av samme type som i de beste delene av Chablis. Dette jordsmonnet gir gode syrer, og det er nødvendig for et langt liv. For selv om druen i Sancerre er sauvignon blanc som ikke har samme lagringspotensial som chardonnay (i Chablis), vil det komplekse mineralbildet i denne vinen utvikle seg videre i inntil ti år. 2002 er nemlig et usedvanlig vellykket år i Loire og Sancerre.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her