Sommerviner

Vi holder oss rundt Middelhavet, med noen små avstikkere, i valget av sommerens viner som du enten kan bestille eller hente direkte i butikken. Hvis du skal feriere på et mindre sted i Norge, må du ta med i beregningen at den lokale polbutikken kan tilhør
Aase E. Jacobsen
24 Juni 2000 - 03:37

Derfor har vi plukket ut noen få gode sommeralternativer - en fra hvert land - fra grunnsortimentet ved siden av vin du må bestille.

Røde:
Cawarra Shiraz Cabernet 1999 kr 89,90 (varenr. 5613) til utendørsgrilling.
Domaine Oriental Cabernet Sauvignon 1998 kroner 87 (varenr. 10076) til grillet kjøtt med barbequesaus.
Château Saint André 1997 kroner 94 (varenr. 6625) til lyst kjøtt med fyldig saus.
Grenache Syrah 1998 kroner 75 (varenr. 13665) til pasta og retter med frisk eller lyst kjøtt.
Serego Alighieris Valpolicella Classico Superiore 1998 til kroner 109,50 (varenr. 3360) til kyllingretter og smaksrik fisk.
Cambriz 1997 kroner 77 (varenr. 11149) til svinekjøtt som nakkekoteletter, steik eller filet gjerne med soppsaus.
Santana Tempranillo 1997 kroner 84,50 (varenr. 31165) til pasta, lyst kjøtt eller fisk.
Mountain Shadows Pinotage 1998 kroner 90 (varenr. 3349) til grillet rødt kjøtt.
Blossom Hill kroner 94 (varenr. 6662) til pasta og lyst kjøtt.

Hvite:
Jacob''s Creek Riesling 1999 kroner 88 (varenr. 2895) til aperitiffen eller til salater med fisk eller skalldyr.
Santa Rita Sauvignon Reserva 1999 kroner 99,40 (varenr. 2877) til fiskeretter med kremsaus.
Château Bonnet 1999 kroner 99,50 (varenr. 2825) til retter, gjerne gryter, med hvit fisk.
Trentino Pinot Grigio kr 86,50 (varenr. 12076) til salater eller lette pastaretter med røkt skinke eller laks.
Viña Sol 1999 kroner 84 (varenr. 833) til aperitiffen, en enkel salat eller rekesmørbrød.

Champagne:
Jacquart Blanc de Blancs Brut 1995 kroner 246,90 (varenr. 3183) til aperitiff eller skalldyr, gjerne sjøkreps.

Så til varer som må bestilles selv om enkelte polutsalg fører noen av vinene.

Fra Portugal
En av Portugals mest offensive og nyskapende produsenter José Neiva fortsetter å sende fantastisk prisgunstige viner til Norge. Dette er smaksrike viner som stort sett er basert på lokale druer. Vi skal trekke frem et par røde som egner seg for sommersesongen men starter med en hvit, Segada 1999. Som er en usedvanlig vellaget vin til en billig penge; kroner 79,90 (varenr. 32127, bestilling) er alt du må ut med for denne friske og lett mineralske hvitvinen som kan fylle gapet når du ikke har råd til en chablis. Segada er laget av druen fernão pires fra vinmarker i området Ribatejo hvor José Neiva har sitt hovedvirke.

For samme pris får du den røde Vega 1997 (varenr. 32215, bestilling) som er blitt 15 kroner billigere i løpet av våren. Prisen gjelder imidlertid bare dette partiet. Så liker du den modne runde stilen med deilig saftighet i etytersmaken, er det bare å legge inn en solid bestilling. For dette er billig. Vega kommer fra Douro-dalen og er derfor laget av samme druer som brukes til portvin blant andre touriga nacional.

Neivas mest sommerlige rødvin heter Portada 1999 (varenr. 31933, bestilling). Den er full av ungdommelig spenst, krydder og bær, med veldig god friskhet til en rødvin å være. Husk bare å servere den lett avkjølt, 15-16 grader. Druene er tradisjonelle portugisiske, periquita og camarate, og området er Estremadura som er naboregionen til Ribatejo.
 
Fra Spania
Basa 1998 (varenr. 31019, bestilling) er en hvitvin fra Rueda, et lite område som ligger nordvest for Madrid. Og hvor hvite druer er dominerende. Vinmarkene beliggenhet er så høyt over havet at dette kontinentale klimaets ekstremt varme somre ikke dreper friskheten i vinene. Basa lages av områdets viktigste drue verdelho (80 prosent), noe viura og en touch sauvignon blanc. En frisk, lett krydret og fruktig vin som er utmerket til hvit fisk. Produsent er den dynamiske vinmakeren Telmo Rodriguez.

En av Spanias hotteste hvitviner Plácet 1999 (varenr. 31476, bestilling, kr 139,50) fra Palacios Remondo er laget av viura fra Rioja Baja, den varmeste delen av Rioja og den som er minst egnet for hvitvin, skulle vi tro. Men druene til denne vinen vokser i en vinmark som ligger høyt og luftig over Ebro-dalen og har derfor en besnærende friskhet i behold. Den er gjæret og modnet (4 uker) i nye kjempestore (15.000 liter) franske eikefat med daglig såkalt battonage, hvilket betyr at bunnfallet virvles opp for å gi større kompleksitet i den ferdige vinen. Som skapt for rike fiskeretter.

Og skulle du ha noen kroner til overs eller som du har lyst til å investere i fremtidig nytelse, kan du konvertere dem i Faustino I Gran Reserva (varenr. 678, bestilling)som nå er kommet i en stor ny årgang, nemlig 1994, som sammen med 1995 er blant de aller beste i det forrige århundre i Rioja. Denne utgaven av nr I er tydelig modernisert, konsentrert og rik med bløte tanniner og dempet fatpreg. Faustino gjør som de fleste kvalitetsprodusenter i Rioja, nemlig å kutte ned fatlagringen ned til minimumskravene i vinloven. Hvilket innebærer to år i fat og tre år i flaske for gran reserva. Resultatet er en mer fruktdreven vin hvis vi kan si noe sånt om en Rioja! Men god er den uansett.

Faustino som er det mest kjente spanske vinvaremerket i Norge, er dessuten blitt noen kroner billigere i det siste. Og det er et fint mottrekk av markedslederen siden Rioja-viner har gjennomgått en kraftig prisoppgang de siste årene. Kroner 169 er selvsagt ikke billig, men det er altså ikke en hvilken som helst vin du får i den karakteristiske frostete flasken.

Fra Italia
Venetos valpolicellaer er perfekte sommerviner med sitt friske kirsebærpreg. En av de beste, men ikke billigste, er Accordinis Valpolicella Calssico 1999 til kroner 129 (varenr. 33174, bestilling). Den er uhyre lett og elegant, nærmest forførende frisk.

Rosévin for viderekomne er Rosaura 1999 (varenr. 33115, bestilling, kr 140) fra Feudi di San Gregorio, en av de aller beste produsentene i Sør-Italia, og i Italia som sådan. Denne roséen er laget av druen aglianico som er typisk for fylkene Basilicata og Campania hvor Feudi di San Gregorio opererer fra. Aglianico brukes vanligvis til å lage kraftige og intense men samtidig elegante rødviner. I rosa tolkning som denne får vi en saftig bærpreget, usedvanlig frisk og velstrukturert vin som kan nytes til hele spekteret av sommerretter. En potensiell sommerfavoritt for de som tidligere har forvist roséviner til hyllen for dårlige ungdomsminner. Noe rimeligere men i samme farge og kvalitetsklasse er Il Mimo 1999 (varenr. 33164, bestilling, kr 119,90) som er laget av nebbiolo fra Piemonte. Sommervinen for de som har tapt sitt hjerte til denne druen som er ansvarlig for kanskje de aller største vinene i verden, nemlig barolo.

Fra Frankrike
Sør-Frankrike er en voksende kilde til rimelige viner. Robert Vic er et navn som har hatt sukesess et par sesonger her til lands. Bortsett fra at et helt parti med produsentens hvitvin i boks måtte returneres i fjor på grunn av lekkasje! Flaskevariantene har det imidlertid ikke vært noen problemer med. Den hvite vermentinobaserte Cuvée Selection koster kroner 79,90 (varenr. 31939, bestilling) i 1999-utgaven. Det er en svært god pris for denne friske vinen som er utmerket til enklere skalldyranretninger eller til aperitiff. Noe mer kraft er det i Chardonnay 1999 (varenr. 32222, bestilling) til kroner 89,90. Denne vinen har fått et anstrøk av fat men bærer fatpreget svært godt.

Kongen blant de hvite viner er for mange de hvite burgunderne, og særlig de fra Côte de Beaune. Like sør for dette sagnomsuste området ligger Côte Chalonnaise hvor vi finner viner med Montagny på etiketten. Alltid svært prisgunstige alternativer til sine naboer i nord. Ikke den samme kompleksiteten på noen måte, men for kroner 159,90 (varenr. 31936, bestilling) får du en meget habil vin, Montagny 1er Cru 1997 fra Michael Stephens, en liten, relativt ukjent, men respektabel négociant, altså en som kjøper opp vin fra ofte mindre produsenter. Denne Montagnyen har godt mineralpreg og noe tropisk frukt i så vel duft som smak. En velstrukturert vin i sin klasse som passer til skalldyr som østers eller lettere fiskeretter. Deilig å drikke som den er hvis du har lyst på en ordentlig god aperitiff.

Sverger du imidlertid til chablis når du skal ha en sommerlig hvit burgunder, er Domaine des Malandes 1998 en rimelig (kr 133, varenr. 32940, bestilling) og god utgave som gir akkurat det du leter etter, nemlig friskhet, mineralitet og behagelig sitrus i finishen. En vin som passer fint til skalldyr eller enkle fiskeretter. Det gjør også muscadeten (de Sèvre et Maine Sur Lie) Château de la Cassemichère 1998 til kroner 109 (varenr. 32943, bestilling). Den har et svært tiltalende skalldyrpreg i så vel duft som smak kombinert med god friskhet. Et meget godt kjøp innen sin kategori.

Fra Hellas
Det er bare én god hvit gresk vin til salgs i Norge i dag: Santorini 1999 (varenr. 33304, bestilling) fra Boutari som er Hellas'' nest største vinprodusent og som lager viner i mange av landets vinregioner. Blant andre øya Santorini hvor Boutari spiller en viktig rolle siden det var John Boutari som reddet den unike vinproduksjonen på øya fra å bli slukt av turismen. Vinstokkene vokser på grunn av det spesielle klimaet i såkalte baskets (kurver) som beskytter druene mot den kraftige vinden og stekende sola. Vinstokkene er heller ikke podet siden vinlusa aldri overlevde i det porøse vulkanske jordsmonnet.

Her er det druen assyrtiko som skaper særpreget. Den gir mye smak samt høyt syre- og alkoholnivå til vinen. Santorini 1999 er frisk, krydret og med god smaksfylde. Utmerket til kraftige fiskerettter, til tapas (mezes på gresk) eller som aperitiff med noen gode kalamata-oliven ved siden av. Det eneste som er synd er at prisen, kr 113,60, er litt i høyeste laget. Den burde kostet under hundre kroner.

Til grillfesten har vi plukket frem to flotte røde greske alternativer i et behagelig prisleie. Nemea 1997 er en en usedvanlig god vin tatt prisen i betraktning. Kroner 77,50 (varenr. 6177, bestilling) er alt du skal ut med. Og da får du en super grillvin, perfekt til alt det nordmenn slenger på grillen. Den er så robust at du kan dra den med deg på piknik også. Og så er det mye hyggeligere med vin i flaske enn i boks, det må du innrømme.

Nemea kommer fra området med samme navn beliggende på halvøya Peloponnes sørvest for Athen. Druen er veldig gresk og heter agioritiko. Den gir saftige og bærpregete viner med god syrlighet. Akkurat slik er Nemea 1997 fra Tsantali som er giganten innen gresk vin, men som likevel holder et høyt kvalitetsnivå.

Xinomavro er den andre mest kjente av greske kvalitetsdruer og dyrkes helt nord i Hellas, i fylket Makedonia. Den er betraktelig tøffere tannin- og syremessig. I vinen Cava Tsantali 1995 er den blandet med cabernet sauvignon som er veldig lite gresk men som runder vinen av. Og gir en svært anvendelig kjøttvin, også til grillmat. Prisen er fortsatt svært gunstig, kroner 85 (varenr. 13584. bestilling).

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak
+
Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak

Det er nemlig Seysses-familien kjent fra Dujac som står bak disse vinene som koster en brøkdel av deres burgundere og dermed byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her