Sørafrikaner i særklasse

En gammel kjenning som til tross for sterk konkurranse står knallsterkt ut fra mengden. Og er intet mindre enn et røverkjøp - som er blitt to.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Jacobsdal Pinotage var for mange den første smaken av sørafrikansk vin da den kom på det norske markedet i 1993. Så mye smak og særpreg for en drøy hundrelapp var noe nytt og spennende den gangen. I ettertid er markedet oversvømt av sørafrikanske viner av ikke bare pinotage men også andre mer internasjonale druer.

Ikke søtladen
Men ingen klarer å gi den samme opplevelsen som Jacobsdal gjorde for 13 år siden (1989-årgangen), og fortsatt gjør i dag med 2002-versjonen av Jacobsdal Pinotage 2003/2004 (2737) .

Slik skal nemlig pinotage smake. Duften er veldig karakteristisk med innslag av brent gummi og asfalt (!) uten at det er uelegant. I tillegg mørke bær, både søte og bitre, kraftig jordsmonnspreg, urter og fat. Ingen søtladen duft med andre ord.

Lovende forsmak
Smaken er fyldig og kraftig med flotte syrer, fine tanniner og god bitterhet. Avslutningen er varm og rik med innslag av lakris, tjære og røyk. En tøffing som holder i minst fire-fem år og som er flott til saftig rødt kjøtt fra grillen, gjerne vilt, men også grytestekte utgaver. En forsmak på 2003-utgaven som kommer senere i år, lover veldig godt. Den er noe mer innsmigrende aromamessig uten at særpreget lider.

Det som er enda mer imponerende er at prisen er omtrent uforandret på disse årene. En prisøkning på 24 kroner er ingenting, og dermed er Jacobsdals pinotage et bedre kjøp enn noensinne.

Kun det beste
Det er også Jacobsdals andre vin av cabernet sauvignon i 2001-årgang, Jacobsdal Cabernet Sauvignon 2001 (48127) . En tett og mørk vin pakket med søt solbærfrukt, fat og noe jordsmonnskarakter i både duft og smak. Fine syrer og tanniner holder alle godsakene i sjakk og avslutningen er varm og krydret med noe fatpreg. En rik cabernet med karakter men likevel ikke så særpreget som pinotagen.

Dette er Jacobsdals første forsøk med denne druen. Men forberedelsene startet allerede i årene 1970-85 da vinmarkene ble beplantet. Den store konsentrasjonen i denne vinen skyldes ekstremt lavt utbytte. Kun 3 tonn pr hektar som tilsvarer om lag 20 hl/ha. Selv for pinotage er utbyttet (6 t/ha) langt lavere enn ellers i Sør-Afrika (minst 10 t/ha). Det lave utbyttet er en bevisst filosofi på den familiedrevne vingården.

Produksjonen er beskjeden (120.000 flasker). Og det til tross for at vingården teller 90 hektar vinmarker. Mesteparten av avlingen selges, og det er altså bare de aller beste druene som finner veien inn i flaskene med Jacobsdal på etiketten.

Ultratradisjonell
Vingården ligger i Stellenbosch som samler Sør-Afrikas beste produsenter. Vinmarkene er beplantet på gamlemåten, altså såkalt buskviner, med høy gjennomsnittsalder, som gjør det mulig å dyrke druer uten vanning. Grus- og sandjorden sikrer at den sparsommelige nedbøren raskt dreneres ned til basen av leire som holder på fuktigheten.

Selve vinmakingen er ultratradisjonell. Vinen gjæres i åpne kar og kun naturlig gjær omgjør mosten til vin. Mens farge- og tanninuttrekket pågår røres det i karene med lange trestaver - fortsatt for hånd. En prosess som i dag er sjeldsynt og bare vedlikeholdes av såkalte kultprodusenter. Men da koster også vinene langt mer enn Jacobsdal.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen