Sørafrikansk godbit

Vi tror ikke at økt etterspørsel etter sørafrikansk vin vil hjelpe på den dramatiske nødsituasjonen i den delen av Afrika, for de vinproduserende regionene ligger i helt trygge farvann. Men i solidaritet med de mange millioner nødlidende oppfordres du til
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2002 - 02:01

Sørafrikansk vin har hatt en fallende etterspørselskurve det siste året, og det er synd for kvaliteten er i stadig bedring. Denne uken har vi funnet frem en virkelig godbit, og et par nesten like gode som stiller sterkt i budsjettklassen. Aller best er Kumkani Shiraz 2000 (34262) som betyr konge på xhosa-stammens språk. Denne flotte shirazbaserte vinen er langt mer kompleks enn de fleste andre viner i denne prisklassen.

Duften er ungdommelig og parfymert med skogsbær, særlig bjørnebær, sjokolade, mokka og fat. Smaken er mer europeisk enn ny verden men likevel rik med godt bærpreg som i duften, gode syrer og fine tanniner. God avslutning med krydret bærpreg og snev av fat og jordsmonn i ettersmaken. En vin som er nydelig å drikke nå, til gode kjøttretter som saftig oksekjøtt eller hjort, men som vil utvikle seg de nærmeste tre-fire årene, i hvert fall.

Kumkani Shiraz kommer fra Stellenbosch, Sør-Afrikas fremste vinregion, og er en del av produsenten Stellenbosch Vineyards' serie av viner i det midtre prissjikt. Stellenbosch Vineyards er, til tross for hundre års tradisjon innen vinproduksjon i området, er en ultramoderne bedrift som klarer å kombinere volum med kvalitet. Filosofien er inspirert av vinindustrien down under, kanskje ikke så rart siden sjefsvinmakeren Chris Kelly som har hatt ansvaret de siste fire årene kommer fra New Zealand. Dessuten har Stellenbosch Vineyards nylig inngått en joint venture med BRL Hardy, et av Australias mest betydningsfulle vinkonsern, hvor målet er å skape en ny serie med viner beregnet på det europeiske markedet. Vi kan med andre ord vente oss mye godt fra den kanten i årene fremover.

Druene til Kumkani hentes fra utvalgte parseller med Stellenbosch' beste beliggenhet i  sørvendte skråninger med et jordsmonn bestående av sandholdig leirjord på granitt som sikrer god drenering og at røttene på vinstokkene lett kan trenge gjennom de øvre jordlag for å hente næring. Sol er det jo nok av på disse kanter, og vinen bærer preg av å stamme fra råvarer som er plukket ved riktig modningsgrad. Den holder hele 14,5 prosent men bærer disse med eleganse. Det eneste aberet er jo at du som forbruker må betale ekstra avgift (minst en tier) til staten av den grunn.

De rimeligere vinene derfra, ved navn Versus, har nesten like mange prosenter i den røde utgaven. Uten at det skaper noen form for ubalanse. For Versus Red 2001 (34260) har nok av de andre elementene som gjør at en vin blir god. Selvsagt er det ikke samme kompleksiteten som i Kumkani, men opprinnelsen til druene er også Stellenbosch.

Dette er en blandingsvin hvor merlot er dominerende. Duften er ung med røde og mørke bær samt sjokolade og mokka. Smaken er saftig med fin tørrhet, sitter godt med lett mokka- og sjokoladepreg i finishen. Fin til lyst kjøtt som kylling og svin men også lam. samt relativt smaksrike pastaretter.

Den hvite heter også Versus; Versus White 2002 (34261) og er også et produkt av året. Druene er chenin blanc og sauvignon blanc. Og har vært en stor suksess for produsenten. I andre markeder selges den som liters og halvliters flasker, men i Norge er det den vanlige 75 cl. En frisk og behagelig vin med godt preg av gule frukter, sitrus og stikkelsbær i så vel duft som smak. Lett fedme fra midten og utover gjør at den også kan brukes til noe annet enn aperitiff. Prøv den til retter med hvit fisk eller skalldyr, gjerne krabbe, men også grønnsaksretter, gjerne med tomater.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her