Sørafrikanske røverkjøp

Plukk med deg en av hver fra taxfree'en og spar 156 kroner.
Aase E. Jacobsen
26 April 2007 - 16:53

Vinene fra sørafrikanske La Motte er veritable røverkjøp i taxfreebutikken sammenlignet med polet. Kjøper du den røde shirazen og den hvite sauvignon blancen, får du begge for kroner 178 mot kroner 334 på polet.

Vårvin
Hvitvinen er en representativ versjon av sauvignon blanc med fint innslag av urter og en del aspargestoner i tillegg til frisk gul frukt, også tropiske sorter. Den er frisk med lett sødme og god lengde. Utmerket til vårlig mat som asparges med hollandaisesaus eller til laks med urtesaus.

Tåler mye
Den røde La Motte Shiraz er en skikkelig smaksbombe med mye mørke søte skogsbærtoner, fat og sjokolade. Myk og innsmigrende men samtidig med god stofflighet og trøkk slik at den tåler selv de mest robuste kjøttretter som grillet rødt kjøtt med krydret tilbehør, i tillegg til en saftig biff.

Flyktninger
La Motte i Franschhoek har tradisjoner tilbake til 1709 da den franske hugenotten Pierre Joubert kjøpte eiendommen og kalte det opp etter sin fødeby i Provence, La Motte d' Aigues. Som han og familien hadde flyktet fra på grunn av forfølgelsene hugenottene ble utsatt for av de rettroende katolikkene. 

Operastjerne
På 70-tallet ble eiendommen kjøpt av Anton Rupert. I dag drives den av datteren Hanneli og mannen hennes Hein Koegelenberg. Hanneli Rupert er mest kjent som en av Sør-Afrikas ledende mezzosopraner. Mannen tar seg av vinene, godt hjulpet av Pietie le Roux, sjef for vinmarkene, mens hun turnerer verden rundt.

Deler på godene
På initiativ fra faren har La Motte har tilpasset seg den moderne tidsånden i Sør-Afrika som er å dele på godene med de ansatte - altså de ikke-hvite sørafrikanerne. Det innebærer å gi de ansattes familier skikkelig innkvartering, velferdsgoder samt ikke minst opplæring og utdanning. La Motte er imidlertid ikke en såkalt fair trade-vin. Fair trade går nemlig enda lenger og gir urinnvånerne større andel av overskuddet.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her