Spansk kupp

Denne nye Rioja-bodegaen byr på imponerende frukt for pengene.
Aase E. Jacobsen
13 April 2011 - 10:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Baigorri Maceracion Carbonica 2009 (90430) skiller seg mye fra det de fleste forbinder med Rioja. Den er nemlig helt uten det typiske preget fra fatlagringen. Så tilhører den "laveste" nivå innen Rioja-klassifiseringen, såkalt joven. Men uten forkleinelse, for den har masser av frukt, fersk og konsentrert sådan, god saftighet og fine tanniner. Et utmerket følge til så vel smaksrik tapas som gryter og grillmat.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hele druer
Det ferske bærpreget er et resultat av fremstillingsmetoden "karbonisk maserasjon" hvor druene gjæres hele slik at omdannelsen av sukker til alkohol skjer inni druene. En metode som ikke er uvanlig i Rioja. Det som imidlertid skiller denne vinen fra tilsvarende viner er dens gode konsentrasjon.

Bodegas Baigorri er en ny aktør i den baskiske delen av Rioja, altså Rioja Alavesa. Og skiller seg ut gjennom sitt hi tech-image. Bak står vinmaker Jesus Baigorri og arkitekten Inaki Aspiazu som sammen har skapt vinkjelleren som strekker seg 32 meter inn i grunnen. Den er basert 100 prosent på tyngdekraft. Det innebærer at pumping er helt unødvendig. Samtidig som all form for mekanisk bearbeiding av druer eller vin unngås.

Håndarbeid
Druene sorteres for hånd, og bortsett fra for Baigorri Maceracion Carbonica, filtreres vinene heller ikke. Bruken av amerikansk eik er dessuten minimal, kun for Baigorri Crianza 2006 (90313) som imidlertid ikke er noen typisk crianza siden den i likhet med den andre er veldig stofflig og konsentrert.

Toppvinene Baigorri Old Vine Garnacha 2010 (90314) og Baigorri Garage 2005 (spesialimport) som ikke uventet har enda mer av den konsentrerte Baigorri-stilen, modnes i fransk eik. Eikepreget er tydelig for disse to vinene, men de har nok struktur til å svelge eika over tid.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Du må kontakte Vinmonopolets kundesenter (04560) eller ditt lokale polutsalg for å bestille "Baigorri Garage 2005" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Fondberg), navnet på vinen og antall. Når varene er levert til butikken, får du beskjed om det.
******************************
÷ (91p)
Baigorri Garage 2005
kr 399 - spesialimport
Importør: Fondberg
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Elegant parfymert duft med veldig god frukt og litt fat.
Smak: Stor myk anslag, flott fylde og veldig god karakter, saftig og god med fine syrer og god fasthet, sitter godt og lenge med noe eik i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stor og konsentrert vin som bør dekanteres i dag pga eiken, og som tåler minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2005) (05.04.11)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her