Spansk kupp

Denne nye Rioja-bodegaen byr på imponerende frukt for pengene.
Aase E. Jacobsen
13 April 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Baigorri Maceracion Carbonica 2009 (90430) skiller seg mye fra det de fleste forbinder med Rioja. Den er nemlig helt uten det typiske preget fra fatlagringen. Så tilhører den "laveste" nivå innen Rioja-klassifiseringen, såkalt joven. Men uten forkleinelse, for den har masser av frukt, fersk og konsentrert sådan, god saftighet og fine tanniner. Et utmerket følge til så vel smaksrik tapas som gryter og grillmat.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hele druer
Det ferske bærpreget er et resultat av fremstillingsmetoden "karbonisk maserasjon" hvor druene gjæres hele slik at omdannelsen av sukker til alkohol skjer inni druene. En metode som ikke er uvanlig i Rioja. Det som imidlertid skiller denne vinen fra tilsvarende viner er dens gode konsentrasjon.

Bodegas Baigorri er en ny aktør i den baskiske delen av Rioja, altså Rioja Alavesa. Og skiller seg ut gjennom sitt hi tech-image. Bak står vinmaker Jesus Baigorri og arkitekten Inaki Aspiazu som sammen har skapt vinkjelleren som strekker seg 32 meter inn i grunnen. Den er basert 100 prosent på tyngdekraft. Det innebærer at pumping er helt unødvendig. Samtidig som all form for mekanisk bearbeiding av druer eller vin unngås.

Håndarbeid
Druene sorteres for hånd, og bortsett fra for Baigorri Maceracion Carbonica, filtreres vinene heller ikke. Bruken av amerikansk eik er dessuten minimal, kun for Baigorri Crianza 2006 (90313) som imidlertid ikke er noen typisk crianza siden den i likhet med den andre er veldig stofflig og konsentrert.

Toppvinene Baigorri Old Vine Garnacha 2010 (90314) og Baigorri Garage 2005 (spesialimport) som ikke uventet har enda mer av den konsentrerte Baigorri-stilen, modnes i fransk eik. Eikepreget er tydelig for disse to vinene, men de har nok struktur til å svelge eika over tid.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Du må kontakte Vinmonopolets kundesenter (04560) eller ditt lokale polutsalg for å bestille "Baigorri Garage 2005" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Fondberg), navnet på vinen og antall. Når varene er levert til butikken, får du beskjed om det.
******************************
÷ (91p)
Baigorri Garage 2005
kr 399 - spesialimport
Importør: Fondberg
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Elegant parfymert duft med veldig god frukt og litt fat.
Smak: Stor myk anslag, flott fylde og veldig god karakter, saftig og god med fine syrer og god fasthet, sitter godt og lenge med noe eik i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stor og konsentrert vin som bør dekanteres i dag pga eiken, og som tåler minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2005) (05.04.11)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her