Spansk kupp

Denne nye Rioja-bodegaen byr på imponerende frukt for pengene.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Baigorri Maceracion Carbonica 2009 (90430) skiller seg mye fra det de fleste forbinder med Rioja. Den er nemlig helt uten det typiske preget fra fatlagringen. Så tilhører den "laveste" nivå innen Rioja-klassifiseringen, såkalt joven. Men uten forkleinelse, for den har masser av frukt, fersk og konsentrert sådan, god saftighet og fine tanniner. Et utmerket følge til så vel smaksrik tapas som gryter og grillmat.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Hele druer
Det ferske bærpreget er et resultat av fremstillingsmetoden "karbonisk maserasjon" hvor druene gjæres hele slik at omdannelsen av sukker til alkohol skjer inni druene. En metode som ikke er uvanlig i Rioja. Det som imidlertid skiller denne vinen fra tilsvarende viner er dens gode konsentrasjon.

Bodegas Baigorri er en ny aktør i den baskiske delen av Rioja, altså Rioja Alavesa . Og skiller seg ut gjennom sitt hi tech-image. Bak står vinmaker Jesus Baigorri og arkitekten Inaki Aspiazu som sammen har skapt vinkjelleren som strekker seg 32 meter inn i grunnen. Den er basert 100 prosent på tyngdekraft. Det innebærer at pumping er helt unødvendig. Samtidig som all form for mekanisk bearbeiding av druer eller vin unngås.

Håndarbeid
Druene sorteres for hånd, og bortsett fra for Baigorri Maceracion Carbonica, filtreres vinene heller ikke. Bruken av amerikansk eik er dessuten minimal, kun for Baigorri Crianza 2006 (90313) som imidlertid ikke er noen typisk crianza siden den i likhet med den andre er veldig stofflig og konsentrert.

Toppvinene Baigorri Old Vine Garnacha 2010 (90314) og Baigorri Garage 2005 (spesialimport) som ikke uventet har enda mer av den konsentrerte Baigorri-stilen, modnes i fransk eik. Eikepreget er tydelig for disse to vinene, men de har nok struktur til å svelge eika over tid.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Du må kontakte Vinmonopolets kundesenter (04560) eller ditt lokale polutsalg for å bestille " Baigorri Garage 2005 " som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Fondberg), navnet på vinen og antall. Når varene er levert til butikken, får du beskjed om det.
******************************
÷ (91p)
Baigorri Garage 2005
kr 399 - spesialimport
Importør: Fondberg
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Elegant parfymert duft med veldig god frukt og litt fat.
Smak: Stor myk anslag, flott fylde og veldig god karakter, saftig og god med fine syrer og god fasthet, sitter godt og lenge med noe eik i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stor og konsentrert vin som bør dekanteres i dag pga eiken, og som tåler minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2005) (05.04.11)

B estill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Baigorri Maceracion Carbonica 2017

Produsent:
Bod. Baigorri
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
162,90 kr
Varenummer:
9043001
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Baigorri Crianza 2016

Produsent:
Bod. Baigorri
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
216,10 kr
Varenummer:
9031301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Baigorri Old Vine Garnacha 2013

Produsent:
Bod. Baigorri
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
336,60 kr
Varenummer:
9031401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen