Spansk kupp

Denne nye Rioja-bodegaen byr på imponerende frukt for pengene.
Aase E. Jacobsen
13 April 2011 - 10:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Baigorri Maceracion Carbonica 2009 (90430) skiller seg mye fra det de fleste forbinder med Rioja. Den er nemlig helt uten det typiske preget fra fatlagringen. Så tilhører den "laveste" nivå innen Rioja-klassifiseringen, såkalt joven. Men uten forkleinelse, for den har masser av frukt, fersk og konsentrert sådan, god saftighet og fine tanniner. Et utmerket følge til så vel smaksrik tapas som gryter og grillmat.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hele druer
Det ferske bærpreget er et resultat av fremstillingsmetoden "karbonisk maserasjon" hvor druene gjæres hele slik at omdannelsen av sukker til alkohol skjer inni druene. En metode som ikke er uvanlig i Rioja. Det som imidlertid skiller denne vinen fra tilsvarende viner er dens gode konsentrasjon.

Bodegas Baigorri er en ny aktør i den baskiske delen av Rioja, altså Rioja Alavesa. Og skiller seg ut gjennom sitt hi tech-image. Bak står vinmaker Jesus Baigorri og arkitekten Inaki Aspiazu som sammen har skapt vinkjelleren som strekker seg 32 meter inn i grunnen. Den er basert 100 prosent på tyngdekraft. Det innebærer at pumping er helt unødvendig. Samtidig som all form for mekanisk bearbeiding av druer eller vin unngås.

Håndarbeid
Druene sorteres for hånd, og bortsett fra for Baigorri Maceracion Carbonica, filtreres vinene heller ikke. Bruken av amerikansk eik er dessuten minimal, kun for Baigorri Crianza 2006 (90313) som imidlertid ikke er noen typisk crianza siden den i likhet med den andre er veldig stofflig og konsentrert.

Toppvinene Baigorri Old Vine Garnacha 2010 (90314) og Baigorri Garage 2005 (spesialimport) som ikke uventet har enda mer av den konsentrerte Baigorri-stilen, modnes i fransk eik. Eikepreget er tydelig for disse to vinene, men de har nok struktur til å svelge eika over tid.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Du må kontakte Vinmonopolets kundesenter (04560) eller ditt lokale polutsalg for å bestille "Baigorri Garage 2005" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Fondberg), navnet på vinen og antall. Når varene er levert til butikken, får du beskjed om det.
******************************
÷ (91p)
Baigorri Garage 2005
kr 399 - spesialimport
Importør: Fondberg
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Elegant parfymert duft med veldig god frukt og litt fat.
Smak: Stor myk anslag, flott fylde og veldig god karakter, saftig og god med fine syrer og god fasthet, sitter godt og lenge med noe eik i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt.
Vurdering: En stor og konsentrert vin som bør dekanteres i dag pga eiken, og som tåler minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2005) (05.04.11)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her