Spansk prisbombe

Spanjolene har tatt revansj etter noen år med nedgang i salget. Og hevnen kommer gjennom viner fra de nye områdene som er midt i smørøyet for den norske smaken, og så er de billige. Som ukens vin.

Las Reñas Monastrell 2002 (20003) byr på masse smak for knappe sju tiere. Her er masser av modne skogsbær, både røde og mørke, samt krydder i duften. Smaken følger opp med bløt saftighet, masse bærsødme, noe bitterfrukt og en touch av sjokolade i finishen. En morsom vin som kommer til å bli populær både på matbordet og i kosekroken utover høsten. Og som er perfekt for de som ikke er så glad i skarpe syrer i en rødvin. Bløtheten til tross, den går fint også til grillet lyst kjøtt samt gryteretter, gjerne godt krydret.

Den kommer fra det nye vin-Spania, nærmere bestemt Bullas, et relativt lite og ungt DO (denominacion de origen) på totalt 2300 hektar i regionen Murcia, sørvest for Alicante. Vinmarkene ligger på 450-1000 meter over havet. Her er klimaet ekstremt på flere måter, med svært varme dager, opp i over 40 grader i august, og kjølige netter, rundt 12-15 grader, om sommeren, og rett som det er kuldegrader om vinteren. Disse store variasjonene som sikrer en balansert utvikling av både sukker, syre og fargestoffer i druene, er forklaringen på at det er mulig å lage kvalitetsvin.

Men Bullas' fortid, som DO'et har delt med alle de andre i denne delen av Spania, har gått ut på å levere rødvin i bulk til produsenter i nord-Spania for å berike tynne garnacha-viner. Årsaken er at monastrell som er hoveddruen her, er ekstremt fargeintensiv samtidig som den er fyldig og alkoholrik. Den perfekte partner. Fremtiden for bulkleverandørene, som oftest organisert i form av kooperativer, ble imidlertid stadig mer usikker samtidig som muligheten for å tjene bedre penger på å sette eget navn på flasken øker.

Det har kooperativet Nuestra Señora del Rosario også oppdaget, og resultatet er blant andre ukens vin som det lages 450.000 flasker av. Dette kooperativet er dominerende i Bullas med sine 950 hektar vinmarker som også omfatter en god del vinstokker som er inntil 60 år gamle. Rosario er en stor installasjon som er modernisert i de senere år for å tilpasse seg det nye regimet. Las Reñas Monastrell 2001 er en ren tankvin og demonstrerer dermed hva monastrell har å by på. Kooperativet lager imidlertid også fatlagrete viner i mindre volum.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen