Spansk prisbombe

Spanjolene har tatt revansj etter noen år med nedgang i salget. Og hevnen kommer gjennom viner fra de nye områdene som er midt i smørøyet for den norske smaken, og så er de billige. Som ukens vin.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2002 - 02:01

Las Reñas Monastrell 2002 (20003) byr på masse smak for knappe sju tiere. Her er masser av modne skogsbær, både røde og mørke, samt krydder i duften. Smaken følger opp med bløt saftighet, masse bærsødme, noe bitterfrukt og en touch av sjokolade i finishen. En morsom vin som kommer til å bli populær både på matbordet og i kosekroken utover høsten. Og som er perfekt for de som ikke er så glad i skarpe syrer i en rødvin. Bløtheten til tross, den går fint også til grillet lyst kjøtt samt gryteretter, gjerne godt krydret.

Den kommer fra det nye vin-Spania, nærmere bestemt Bullas, et relativt lite og ungt DO (denominacion de origen) på totalt 2300 hektar i regionen Murcia, sørvest for Alicante. Vinmarkene ligger på 450-1000 meter over havet. Her er klimaet ekstremt på flere måter, med svært varme dager, opp i over 40 grader i august, og kjølige netter, rundt 12-15 grader, om sommeren, og rett som det er kuldegrader om vinteren. Disse store variasjonene som sikrer en balansert utvikling av både sukker, syre og fargestoffer i druene, er forklaringen på at det er mulig å lage kvalitetsvin.

Men Bullas' fortid, som DO'et har delt med alle de andre i denne delen av Spania, har gått ut på å levere rødvin i bulk til produsenter i nord-Spania for å berike tynne garnacha-viner. Årsaken er at monastrell som er hoveddruen her, er ekstremt fargeintensiv samtidig som den er fyldig og alkoholrik. Den perfekte partner. Fremtiden for bulkleverandørene, som oftest organisert i form av kooperativer, ble imidlertid stadig mer usikker samtidig som muligheten for å tjene bedre penger på å sette eget navn på flasken øker.

Det har kooperativet Nuestra Señora del Rosario også oppdaget, og resultatet er blant andre ukens vin som det lages 450.000 flasker av. Dette kooperativet er dominerende i Bullas med sine 950 hektar vinmarker som også omfatter en god del vinstokker som er inntil 60 år gamle. Rosario er en stor installasjon som er modernisert i de senere år for å tilpasse seg det nye regimet. Las Reñas Monastrell 2001 er en ren tankvin og demonstrerer dermed hva monastrell har å by på. Kooperativet lager imidlertid også fatlagrete viner i mindre volum.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her