Sparevin

Når du ser en prislapp på mer enn to hundringer for en vin, er du nok rask til å finne alternativer. Men ikke når det dreier seg om en boks på treliter, som i tillegg er blant polets aller rimeligste i sin kategori. Og den gir mye vin for pengene også. En
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2001 - 20:51

Fray Léon Red (varenr. 40307, bestillingsutvalg, kr 263 for 300 cl) er billigste chilener og dessuten en av polets rimeligste viner. Med en flaskepris tilsvarende kroner 65,75 er den perfekt for denne vanskelige måneden rent privatøkonomisk. Fray Léon gjør ingen dype hugg inn i familiens drikkevarebudsjett siden en treliter jo gjerne varer en stund.

Og skal du samle gode venner til et lag når i vintermørket, er den et godt alternativ, enten dere bare skal ta noen glass rødvin eller du har tenkt å servere noen enkle retter, en kyllinggryte, en pai eller en mettende salat. Du får altså ingen stor vin for denne prisen men en hederlig utgave som har en innbydende og ren duft av røde og mørke skogsbær, den er saftig, bløt men samtidig frisk og lettdrikkelig.

Og lite chilensk slik vi har for vane å forvente at en rimelig rød chilener skal smake. Den er mer sørfransk i stilen og druemiksen stemmer mer med det inntrykket siden det her er snakk om hovedsakelig carignan og litt cabernet sauvignon. Fray Léon finnes også i hvit utgave, til samme lave pris (varenr. 45057, bestillingsutvalg, kr 264 for 300 cl). En enkel og rund vin med sauvignon blanc-preg som med fordel kunne hatt mer friskhet, men som i dette prissjiktet er nærmest uten konkurranse.

Chilensk rødvin sliter litt i motbakke for tiden etter de gylne årene fra midten av 90-tallet og frem til i fjor. I løpet av år 2000 ble nemlig Chile tatt igjen av Frankrike som vår viktigste leverandør av rødvin. Og det er ikke uventet vinene fra Sør-Frankrike som er den største utfordringen. Herfra kommer så vel bokseviner som vellagete flaskeviner til gunstige priser.

Chilenske vinprodusenter ble nok for grådige og lot seg friste til for kraftige prisøkninger. Og da er den norske forbrukeren rask til å velge nye kilder. Fray Léon Red koster 25 kroner mindre enn rimeligste chilenske bag-in-box som er Viña Maipo Cabernet Sauvignon, og hele 40 kroner mindre enn storselgeren La Vida selv om den riktig nok holder en noe høyere kvalitet. Men kanskje vi nå vil få flere rimelige viner fra over there nå som markedsandelene er så lette å tape?

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her