Sprekere 50-åring

Varenummer 6664 Rødvin, som i går fylte et halvt århundre er i anledning jubileet blitt staset opp med noen ekstra kvalitetsdråper - og er nå i vesentlig bedre form. La oss håpe at tidenes mest solgte vin blir funnet verdig å få beholde festskruden og formkurven også etter at året er omme. 020299.

For når et av polets sterkeste varemerker pusses opp, vil det være galskap - og et svik mot lojale kunder -å gå tilbake til den opprinnelige blandingen. I hvert fall i følge god kundepleie og læren om merkevarebygging. Etter at Apéritif testet den vanlige Rødvin med jubileumsutgaven lot vi oss overbevise om at Rødvin faktisk ikke er så verst.

Den nye blandingen - eller cuvéen som det heter på vinspråket - inkluderer vin av vesentlig høyere kvalitet enn basisen. Og fremstår som en ren og lett kirsebærfruktig vin med innslag av kirsebærkjerner og et snev av tanniner i avslutningen. Den tåler derfor noe mer mat enn tidligere, men det er fortsatt snakk om lette retter, som pasta eller pizza, eller gjerne hvit fisk.

Prisen er fortsatt blant polets laveste, kroner 64,20 (eks. pant), og vinen er absolutt verd prisen og vel så det. Vi tipper at den blir en slager på årets mange 50-årsjubileumsfester. Til det formålet, altså når du skal servere vin til mange mennesker, og menyen ikke er spesielt krevende, for eksempel tradisjonelt koldtbord, er den helt utmerket.

Som mange andre 50-åringer har vinen opplevde mye. Det hele begynte i 1946 da vinsalget ble sluppet fri etter krigen. Vinmonopolet lanserte to nye merker, Rødvin og Hvitvin, som var rester etter tyskernes vinbeholdninger, hovedsakelig av tysk og italiensk opprinnelse. Produktene ble snart sluttsolgt og oppstod igjen først i 1950. Prisen var da seks kroner, derav klengenavnet sekskroners som den beholdt til langt utpå syttitallet. Senere er Norsk Rødvin og Château Hasle mer vanlige utnavn.

Forskjellen fra 1950-versjonen til dagens utgave er nok svært stor, i det vinfremstillingen i Sør-Frankrike og Sør-Spania, som riktignok var hovedkilden da som nå, har gjennomgått stor grad av modernisering. Vi antar derfor at vi ikke hadde definert Rødvin som en god vin eller et godt kjøp i dag all den tid nåverdien av seks 1950-kroner er hele 82,95 kroner. Og for det beløpet har du mer å velge mellom.
 
Ukens vin på mobilen
 
Stårdu på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen