Sprekere 50-åring

Varenummer 6664 Rødvin, som i går fylte et halvt århundre er i anledning jubileet blitt staset opp med noen ekstra kvalitetsdråper - og er nå i vesentlig bedre form. La oss håpe at tidenes mest solgte vin blir funnet verdig å få beholde festskruden og for
Aase E. Jacobsen
04 Februar 2000 - 00:42

For når et av polets sterkeste varemerker pusses opp, vil det være galskap - og et svik mot lojale kunder -å gå tilbake til den opprinnelige blandingen. I hvert fall i følge god kundepleie og læren om merkevarebygging. Etter at Apéritif testet den vanlige Rødvin med jubileumsutgaven lot vi oss overbevise om at Rødvin faktisk ikke er så verst.

Den nye blandingen - eller cuvéen som det heter på vinspråket - inkluderer vin av vesentlig høyere kvalitet enn basisen. Og fremstår som en ren og lett kirsebærfruktig vin med innslag av kirsebærkjerner og et snev av tanniner i avslutningen. Den tåler derfor noe mer mat enn tidligere, men det er fortsatt snakk om lette retter, som pasta eller pizza, eller gjerne hvit fisk.

Prisen er fortsatt blant polets laveste, kroner 64,20 (eks. pant), og vinen er absolutt verd prisen og vel så det. Vi tipper at den blir en slager på årets mange 50-årsjubileumsfester. Til det formålet, altså når du skal servere vin til mange mennesker, og menyen ikke er spesielt krevende, for eksempel tradisjonelt koldtbord, er den helt utmerket.

Som mange andre 50-åringer har vinen opplevde mye. Det hele begynte i 1946 da vinsalget ble sluppet fri etter krigen. Vinmonopolet lanserte to nye merker, Rødvin og Hvitvin, som var rester etter tyskernes vinbeholdninger, hovedsakelig av tysk og italiensk opprinnelse. Produktene ble snart sluttsolgt og oppstod igjen først i 1950. Prisen var da seks kroner, derav klengenavnet sekskroners som den beholdt til langt utpå syttitallet. Senere er Norsk Rødvin og Château Hasle mer vanlige utnavn.

Forskjellen fra 1950-versjonen til dagens utgave er nok svært stor, i det vinfremstillingen i Sør-Frankrike og Sør-Spania, som riktignok var hovedkilden da som nå, har gjennomgått stor grad av modernisering. Vi antar derfor at vi ikke hadde definert Rødvin som en god vin eller et godt kjøp i dag all den tid nåverdien av seks 1950-kroner er hele 82,95 kroner. Og for det beløpet har du mer å velge mellom.
 
Ukens vin på mobilen
 
Stårdu på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her