Drikke
Sterke utfordrere til Bordeaux

Sterke utfordrere til Bordeaux

Cahors byr på så uendelig mye mer vin for pengene enn naboen i vest. Det er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
12 Oktober 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Ch. La Reyne Le Prestige 2006 (61897) og La Fage 2009 (10848) er forskjellige uttrykk for druen malbec, eller cot som den heter i Cahors. Felles for begge er flott dybde i frukten, veldig god konsentrasjon, velintegrert fatpreg og utmerket lagringsevne, noe som er vellaget Cahors-vins fremste varemerke.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ny energi
I begge tilfellene takket være økt satsing på kvalitet i både vinmark og kjeller. Mens man hos La Reyne følger prinsippene for såkalt bærekraftig jordbruk, tar Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve skrittet fullt ut og driver vingården biodynamisk. Men både La Reyne og Cosse-Maisonneuve er representanter for den nye energien som har kommet inn i denne svært så tradisjonsrike vinregionen de senere årene.

Cosse-Maisonneuve er imidlertid nykommere i Cahors som fortsatt dessverre er i skyggen av Bordeaux. Og det er ikke fordi druemiksen, klimaet og vinstilen i Cahors er mindreverdig sammenlignet med Bordeaux. På langt nær. Men at det fortsatt er et stort uutnyttet potensial i Cahors er hevet over en hver tvil.

Utbyttekontroll
Siden den spede starten i 1999 har Cosse-Maisonneuve utvidet til dagens 17 hektar og lager et knippe viner hvis formål er å uttrykke de ulike terroirene best mulig. De to som er i salg via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="spesial"> spesialimport , kommer fra henholdsvis løssjord med kvartsteiner (Combal) og rødlig leirjord over kalkstein (Laquets) som i kombinasjon med høy alder på vinstokkene gir en vin med veldig god konsentrasjon.

Vår vin derimot kommer fra vinmarker med leir- og grusjord og med et utbytte tilsvarende én flaske pr vinstokk. Biodynamien sørger for naturlig utbyttekontroll, men i produktive årganger må man også her utføre såkalt grønn innhøsting.

"Hverdagsløsningen" på Cahors finner du i denne vinen, Louis Pascal Cahors 2010 (80562) , som byr på utmerket vinvaluta, og en dokumentasjon på at det er mye godt rimelig druemateriale i regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Slik spesialbestiller du viner
Du sender en e-post til kundesenter@vinmonopolet.no med opplysninger om vinens navn og pris. Du får deretter beskjed om videre saksgang og bekreftelse på når varene kan hentes.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her