Sterkt til damene

Jentedrikke er synonymt med pysedrikke, og jenter liker bare søtt kliss, i følge de barskeste gutta. Men det er ikke riktig. Jentene har, vel og merke når de er kommet over tenåringsfasen, derimot en mer forfinet gane og setter pris på de mer subtile arom
Aase E. Jacobsen
16 Desember 2001 - 10:00

Akevitt og jenter hører ikke sammen, etter enkeltes mening. Disse enkelte er nok helst de som kun forbinder akevitt med fyll og ikke kultur, hvilket det vitterlig er. Det er tre grunner til at vi tar frem en jenteakevitt. Det er snart jul, nærmere halvparten av all akevitt konsumeres i løpet av desember og ikke minst fordi jentene har nå fått sin egen akevitt.

Fru Lysholm Aquavit (33797) er navnet på denne feminine akevitten som ikke signaliserer at Catharina Lysholm var spesielt glad i akevitt, men heller at hun spilte en viktig rolle i etableringen av Lysholm som ett av landets viktigste akevittprodusenter. Vi snakker om slutten av 1700-tallet og på den tiden var det vanlig at kvinnfolkene på gårdene hadde ansvaret for brenningen til jul.

Catharina var fin byfrue og drev riktignok ikke med den slags, men hun og broren Heinrich Meincke fylte en brigg med potetbrennevin på vei til Ost-India, i håp om å bytte det mot krydder. Briggen returnerte med både krydder og det usolgte brennevinet som nå var blitt vesentlig forbedret. Denne historien om hvordan linjeakevitten oppstod kjenner jo alle. Og det var Catharinas mann, Jørgen B. Lysholm, som sørget for at det ble fast linjefart med akevitt over ekvator.

Fru Lysholm har imidlertid ikke krysset ekvator, men er oppstått i laboratoriet hos Arcus Produkter. Lysholm-tradisjonen med dempet karvepreg og tydelig anis er videreført. To år i brukte sherryfat har bidratt med aromaer av sjokolade og mokka. En lett og elegant akevitt, ikke bare for damer, men for alle som ikke setter pris på svært karvepregete akevitter. Super til julefrokosten/julebrunchen eller julekoldtbordet, men også til skinkesteika eller torsken på juleaften.

En parallell  i cognacverden rent aromamessig er Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) som er nok en cognac med norske aner. Og som har alt hva de fleste damer liker ved en cognac. Lett søtlig duft av blomster, aprikos, vanilje og karamell. Smaken er svært rund og bløt uten noen skarpe kanter men likevel med karakter og de samme aromaene som i duften. Avslutningen er dominert av mokka og sjokolade. Utmerket avec som også herrene vil like.

En langt mer kompleks parallell til historien bak Fru Lysholm, er luksus-VSOP'en Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956) fra det lille kvalitetsorienterte cognachuset Ragnaud-Sabourin  som i dag styres utelukkende av kvinner. Elegant og rik på samme tid med et imponerende aromaspekter etter ti år på fat. Smaken står ikke noe tilbake i forhold til duften. Bare nydelig rett og slett, og ikke tar den slutt med det første heller. Watch out, damer, denne kommer gutta til å sikle etter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Fru Lysholm Aquavit (33797), Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) eller Ragnaud-Sabourin Alliance No 10 (32956). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her