Stor test av tyske tørre hvitviner

At en billigvin skulle stikke av med toppskåren i testen av tyske tørre hvitviner var ikke ventet på forhånd men Mosel-vinen Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992 er imponerende bra.
Redaksjonen
17 August 2000 - 04:21

Druene kommer ikke fra en enkeltvinmark men fra et såkalt grosslage ved navn Schwarzlay som dekker flere landsbyer, deriblant Ürzig. Schwarzlay er imidlertid et av de bedre grosslager i Mosel. Panelet ble svært overrasket over at denne snart åtte år gamle vinen fortsatt er så ungdommelig og frisk. Testen avslører dessuten flere gode kjøp, så det er all grunn til å åpne sinnet og vinkartet for de tørre tyske vinene.

Det tyske systemet for kategorisering av en vins tørrhetsgrad er imidlertid forvirrende og fortjener en presisering. Trocken betyr inntil fire gram restsukker pr liter eller inntil ni hvis differansen mellom totalt syreinnhold og restsukker er maks to! For halbtrocken skal differansen ikke være større enn ti enheter, og maksimalgrensen for restsukker er 18 gram pr liter. En tørr tysk hvitvin inneholder normalt mer restsukker enn en hvitvin fra andre deler av verden. Årsaken til at den likevel oppleves som tørr er det høye syrenivået og relativt lave alkoholinnholdet - alkohol smaker jo også søtt. Derfor er det forskjell på en halbtrocken fra Mosel og en fra Pfalz. Førstnevnte vil så å si alltid oppleves som tørrere fordi forskjellen i alkoholinnhold gjerne er et par prosent! Siden tørre tyske hvitviner er så komplisert, håper vi at denne testen kan være til hjelp.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen !amp! Moi.

Testen, som ble gjennomført 15. mai, omfatter de fleste tørre (trocken og halbtrocken) tyske hvitviner tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter område og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1.juli 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

*****-
Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992
Moselländer Mosel-Saar-Ruwer
11512 (VT) kr 95,20 Basis
Arcus Produkter
Farge og duft: Gyldengul. Strålende duft med mineraler, lime, gule epler og brød.
Smak: Nydelig anslag, flott balanse, elegant syrlighet.
Mat: Alt av sjømat gjerne med kraftige sauser, kanskje også pasta med fisk.
Vurdering: En meget god matvin. Usedvanlig godt kjøp!

****+
Deidesheimer Hohenmorgen Riesling Spätlese 1993
Bassermann-Jordan Pfalz
30234 (VSD) kr 163,00 Best
Brand Partners
Farge og duft: Gyldengul. Flott duft med sitrus/eple, tropiske aromaer og mineraler..
Smak: Søtlig anslag. Smaken følger opp duften meget elegant. Ettersmaken er nydelig.
Mat: Grillet fisk inspirert av det asiatiske kjøkken, gåselever/gåseleverterrine.
Vurdering: En elegant vin som er over grensen hva restsødme angår siden dette er en test av tørre viner. Meget godt kjøp.

****
Deidesheimer Leinhöhle Riesling Kabinett 1998
Bassermann-Jordan Pfalz
30231 (VSD) kr 117,00 Basis
Brand Partners
Farge og duft: Gul. Litt søtlig duft av tropiske frukter, sitrus/lime.
Smak: Rundt anslag. Godt sitruspreg. Meget god balanse. Ren og tørr avslutning.
Mat: Laks med sandefjordsmør, stekt eller grillet sjømat.
Vurdering: En svært behagelig vin. Meget godt kjøp.

Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling 1997
Georg Breuer Rheingau
31057 (ASG) kr 285,00 Best
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Flott duft med godt rieslingpreg, sitrus og mineraler.
Smak: Mineralsk anslag. Elegante eple- og sitrustoner. Og meget bra syrer. Utrolig ren smak.
Mat: Perfekt til skalldyr.
Vurdering: Helt klart en stor vin som er uovertruffen til mat og som vil utvikle seg fortsatt. Verd prisen.

****-
Pinot Blanc Dry 1999
Guntrum Rheinhessen
Kr 92 - spesialimport
Vinoco
Farge og duft: Lys gul. Frisk og god duft av tropiske frukter, lime/sitrus og mineraler.
Smak: Friskt og fruktig anslag, smaken følger duften godt opp, god frukt og syrestruktur.
Mat: Ikke for kraftig sjømat.
Vurdering: En enkel men absolutt vellaget vin. Godt kjøp.

Freinsheimer Goldberg Riesling Spätlese Trocken 1996
Lingenfelder Pfalz
7668 (VT) kr 137,70 Best
Strag
Farge og duft: Gullgul. God duft av sitrus, gule epler, tropisk frukt og mineraler.
Smak: Flott fast smak med god balanse, sitter godt i munnen, distinkte syrer.
Mat: Retter fra havet med kremsauser for å dempe tørrheten.
Vurdering: Kanskje litt for tørr for de fleste. Verd prisen.

Schloss Vollrads Riesling Kabinett Trocken 1998
Schloss Vollrads Rheingau
Kr 129,90 - Horeca
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Ung frisk og ren duft av sitrus og epler.
Smak: Rent friskt preg av sitrus og grønt eple. Bra syrer. God ettersmak.
Mat: God match til skalldyr, prøv den til hummer.
Vurdering: En behagelig vin. Verd prisen.

Schloss Vollrads Riesling Spätlese Halbtrocken 1999
Schloss Vollrads Rheingau
Kr 164,90 - Horeca
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Elegant duft av mineraler og sitrusfrukt.
Smak: Søt-syrlig anslag, sitruspreget midte, bløt stil med noe restsødme.
Mat: Aperitiff, krydrete fiskeretter.
Vurdering: Innsmigrende vin som er deilig å drikke. Verd prisen.

***+
Fisherman Niersteiner trocken 1996
G. A. Schmittsches Weinkellerei Rheinhessen
12010 (VT) kr 69,50 Best
Arcus Produkter
Farge og duft: Grønngul. Veldig god duft med blomster, tropisk frukt, epler og sitrus.
Smak: Bløtt anslag. Smaken følger opp duften med friske og gode syrer.
Mat: Aperitiff. Asparges.
Vurdering: En behagelig vin. Godt kjøp.

Classic Riesling Trocken 1998
Moselland Mosel-Saar-Ruwer
7035 (VSD) kr 85,00 Best
Brand Partners
Farge og duft: Grønngul. Frisk og ren duft med sitrus, grønne epler og mineraler (flint).
Smak: Det samme i smaken som har behagelig frukt og syrlig ettersmak.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Enkel men ren. Godt kjøp.

Hallgartener Mehrhölzchen Riesling trocken 1998
VWG Hallgarten Rheingau
32187 kr 83,00 Best
Pommes Engros
Farge og duft: Grønngul. God og enkel duft med sitrus, epler og mineraler.
Smak: Syrlig anslag, lett prikking, frisk og ren ettersmak.
Mat: Skalldyrsupper.
Vurdering: En ren, sitrusslank og behagelig vin med bra syrer. Godt kjøp.

Freinsheimer Oschelkopf Riesling Spätlese Trocken 1996
Kassner-Simon Pfalz
6444 (VT) kr 120,10 Best
Strag
Farge og duft: Gyldengul. God og utviklet duft med innslag av honning og moden frukt.
Smak: Godt fruktig anslag men den blir noe endimensjonal utover smakskurven. God tørr avslutning.
Mat: Grillete eller stekte fiskeretter, blåskjell.
Vurdering: En helt moden vin som kanskje vil oppleves som for spesiell for de fleste. Verd prisen.

Rüdesheim Estate Riesling 1998
Georg Breuer Rheingau
6331 (ASG) kr 135,50 Basis
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft av sitrus, grønne epler og mineraler.
Smak: Rent og godt anslag, distinkt smak, gode syrer, frisk ettersmak.
Mat: Aperitiff eller lett sjømat.
Vurdering: Frisk vin men litt lett. Knapt verd prisen.

Schloss Vollrads Riesling Spätlese Trocken 1999
Schloss Vollrads Rheingau
Kr 164,90 - Horeca
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Fin duft av gule epler, grapefrukt og mineraler.
Smak: Bløtt anslag. Ren og frisk smak. Syrene vokser utover smakskurven.
Mat: Sjømat med kraftige sauser.
Vurdering: Behagelig og god å drikke men litt for enkel. For dyr.

Rauenthal Nonnenberg Riesling 1997
Georg Breuer Rheingau
31055 (ASG) kr 268,00 Best
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Elegant og frisk duft.
Smak: Bløtt anslag. Ren smak med syrer som vokser utover smakskurven. Slank stil.
Mat: Pasta med fisk.
Vurdering: Syrene i denne vinen er litt stramme. Den bør derfor nytes sammen med mat. For dyr.

***
Westhofener Bergkloster Rivaner Halbtrocken 1998
Weingut Bergkloster Rheinhessen
11508 (VT) kr 86,80 Basis
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys gul. Minerlask duft med noe epler og sitrus.
Smak: Frisk og fruktig smak med noe sitrus og mineralskhet.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: En bløt og enkel vin. Verd prisen.

Oster Riesling Halbtrocken 1998
Andreas Oster Mosel
13009 (VT) kr 73,10 Best
Strag
Farge og duft: Lys strågul. Svakt mineralsk (flint) duft.
Smak: Fruktig anslag, enkel, ren og frisk.
Mat: Aperitiff eller enkle salater.
Vurdering: Verd prisen.

The Bend in the River Rivaner !amp! Riesling 1997
Reh Kendermann Pfalz
31749 (VSD) kr 89,90 Best
Stenberg !amp! Blom
Farge og duft: Lys gul. Fruktig og ren duft med noe mineraler og blomster.
Smak: Behagelig fruktig anslag. Bra friskhet. Men enkel. Og litt kort.
Mat: Aperitiff. Enkle fiskeretter.
Vurdering: Verd prisen.

Hallgartener Riesling Halbtrocken 1998
VWG Hallgarten Rheingau
31794 kr 89,20 Best
Pommes Engros
Farge og duft: Lys gul. Ren mineralsk duft med grønne epler, sitrus og tropiske aromaer.
Smak: Lett anslag, rund med fint sitruspreg, ganske bra syrer.
Mat: Aperitiff. Rekesmørbrød (laget av frosne reker eller fra spann!).
Vurdering: En behagelig men enkel vin. Første skrittet mot tørrere hvitviner for dem som hittil har sverget til de halvsøte. Verd prisen.

Koll Riesling Hochgewächs 1996
J. Koll Mosel
7190 (VT) kr 104,30 Best
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Grønne og gule epler i duften som er søtlig med mineralsk preg.
Smak: Fruktig anslag, innslag av sitrussyre og lime, ren og enkel finish.
Mat: Fisk eller skalldyr med fete sauser.
Vurdering: En OK og ukomplisert vin med stor friskhet. Som ikke passer for sarte ganer med angst for syrer. Verd prisen.

Riesling QbA 1997
August Kesseler Rheingau
11561 (VSD) kr 132,00 Basis
Brand Partners
Farge og duft: Lys gul. Frisk duft med gule epler, sitrus og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, bra syrer.
Mat: Kamskjell.
Vurdering: Ren vin men litt kort. For dyr.

***-
Riesling Trocken 1998
Peter Mertes Pfalz
13060 (EQ) kr 66,10 Best
Norex Int.
Farge og duft: Lys gul. Lett innslag av epler, sitrus og jordsmonn. Virker litt uren.
Smak: Sitrussyrlig og ren stil.
Vurdering: Litt for markante syrer i forhold til frukten.

Deinhard Riesling Dry 1998
Deinhard Rheinhessen
34527 (VT) kr 88,20 Basis
Storm !amp! Sønner
Farge og duft: Lys gul. Mineraler, epler, sitrus og floral.
Smak: Ren og enkel smak med litt for spiss syrlighet.
Vurdering: For lett frukt i forhold til syrene.

**+
Akzente Riesling Halbtrocken QbA 1998
Moselland Mosel-Saar-Ruwer
13148 (VSD) kr 72,00 Basis
Brand Partners
Farge og duft: Lys gul. Enkel syrlig duft.
Smak: Som duften. Litt for spiss.
Vurdering: I enkleste laget.

Sommer Riesling 1999
Schloss Vollrads Rheingau
45020 (VSD) Kr 109,90 Best
WineTailor
Farge og duft: Lys gul. Litt emmen tropisk duft.
Smak: Enkel og litt vassen. Kort ettersmak.
Vurdering: I ubalanse. En sær rieslingutgave.

**
Deinhard Pinot Gris 1996
Deinhard Baden
103142 (VT) kr 86,95 - Horeca
Storm !amp! Sønner
Vurdering: Uren i så vel duft som smak. Lite tiltalende.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her