Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Stort sprang ut av skyggen

Proidl og Nigl har sørget for at Senftenberg er å finne blant ikke bare Kremstals, men også Østerrikes aller beste kilder til vin i toppklassen. Men slik har det ikke vært særlig lenge.
Aase E. Jacobsen
24 Juni 2009 - 10:00

Selv om det har vært dyrket druer her siden 1000-tallet, er Senftenberg nærmest ukjent og helt ubetydelig hva størrelse angår. Med totalt 137 hektar er landsbyen en bisetning selv i Kremstal-sammenheng, og ikke like kjent som byene Krems og Stein, noen kilometer unna mot sørøst.

Og med 18 hektar er Weingut Proidl en sentral aktør i Senftenberg. Men selv om familien har dyrket druer siden 1738, var det først i 1985 at de tok skrittet fullt ut og satset på vin under eget navn. Før hadde alt gått til kooperativet som fortsatt kontrollerer en tredel av Senftenbergs dyrkete areal. Resten fordeler seg på ni andre, deriblant Weingut Nigl som også har satt Senftenberg ettertrykkelig på kartet.

For når det kommer til kvaliteter, blir omtalen av landsbyen med knapt 2000 sjeler, en annen. Vinmarkene som stuper ned til Krems-elven, en sideelv til Donau, evner nemlig å gi druer med et helt spesielt potensial. Mye takket være granittgrunnfjellet som ligger nesten oppe i dagen.

Riesling på topp
Og ikke å forglemme klimaet. For Senftenberg ligger helt i den nordvestlige delen av det vindyrkende Østerrike. Noen kilometer mot nordvest overtar Waldviertel med sine tettvokste granskoger. Dette skogmassivet har stor betydning for Senftenbergs klima siden det bidrar med kjølige vinder gjennom hele sommeren. Og den for Østerrike så typiske pannoniske innflytelsen, altså de svært varme vindene fra det enorme slettelandskapet i øst, er omtrent ikke merkbar.

Derfor bruker druene ekstra lang tid på å bli modne. Selv chardonnay høstes sent her. Hos Weingut Proidl plukkes de første parsellene med grüner veltliner i begynnelsen av oktober. Da oppnås viner med et alkolholinnhold på rundt 12-12,5 prosent som i vinen Freiheit. De siste rieslingplantene høstes et stykke ut i november. Hvilket er helt på grensen for når høsten går over i vinter. De fullmodne druene gir lett et alkoholnivå på 14,5 prosent. Men det er da også svært kraftige og karakterrike viner med en strålende syre som bærer alkoholvekten uten problem.

Som vinene fra Ehrenfels. Denne parsellen som ligger under landemerket Senftenberg-ruinen, var skogkledd da Franz Proidl i 1988 bestemte seg for å plante de overgrodde terrassene med vinstokker. Plantene som dekker ca 2 hektar, er nå altså rundt 20 år gamle, og har derfor livet foran seg. Men allerede viser de et fantastisk potensial. Både for riesling og grüner veltliner.

Som for alle andre vinmarker i skråningene her er det rieslingen som har fått topplasseringen, altså i den øvre delen av vinmarken hvor jordlaget er tynnest, i Ehrenfels bare 30 cm. Derfor kalles alltid Proidls rieslinger "vom urgestein". Lengre ned hvor grüner veltliner dyrkes, øker innslaget av sand, og nederst domineres det av avleiringsjord (løss). Takket være så vel milllioner av år med erosjon og elven som har gravd seg dypere og dypere. I dag er avstanden mellom elven og toppen 250 meter. Og på det bratteste heller det ca 60 grader.

Gneiss eller skifer
Da Franz Proidl overtok vingården etter faren i 1999, kjøpte han 10 nye hektar, særlig i bratthengene. Tilstanden til vinmarkene var så som så. Derfor måtte halvparten plantes på ny. Det innebar mye hardt arbeid og spesielt mye steinbryting som til slutt sendte Franz på sykehus med ryggproblemer. - Men stort sett er det stress av den sunne typen, ler han.

Vinmarken Hochäcker som Proidl deler med blant andre Nigl, har også "grand cru"-status. Den ligger helt øverst ved 500 m.o.h. hvor plantene vokser omtrent rett på gneissen som er det hardeste av de omdannete (metamorfe) steinslagene og som er dannet under svært høy temperatur og trykk. Jordsmonnet har derfor meget høyt mineralinnhold, og den resulterende rieslingvinen er svært intens, nærmest mektig.

Rett ved siden av ligger Pfenigberg som har et mykere skiferholdig jordsmonn i de øvre delene. Det gir en svært konsentrert riesling i en mer klassisk (tysk) stil med flotte sitrustoner og markert mineralpreg. En vin som trenger masse luft og som har en enormt fyldig og en ekstremt lang ettersmak.

Nigls Riesling Privat kommer fra vinmarken Piri som også har innslag av glimmerskifer. En superlekker vin i 2007-utgave med nydelig preg av gule frukter, blomster og flotte kryddertoner som holdes oppe av en aldeles strålende syre. Som gjør at den ikke føles mektig i det hele tatt sine 13,5 prosent til tross.

Årsaken til at alkoholen er bedre integrert i vinene fra denne delen av Kremstal er i følge Proidl å finne i jordsmonnet. - I viner fra løssjordsmonn i varme årganger blir alkoholen mer tydelig, samtidig som de ikke har like god syre som i viner fra steinjord. Derfor må slike vinmarker høstes tidlig, forklarer han.

Syren ruler
Når vi snakker om syre, så er altså syren en av Senftenbergs (mange) styrker. Nesten uansett årgang. Selv i 2003 var balansen til stede, også i 2006 som var et år med svært høy konsentrasjon, om enn litt lavere (7 gram) syre enn normalt. Men balansen kommer ikke alltid gratis.

- For eksempel var 2008 et vanskelig år med mye fuktighet hvor vi måtte legge ned et stort arbeid for å unngå råte. Druene var ganske store, og det var viktig å holde utbyttet nede. Gjennomsnittlig ligger vi på 35 hl/ha. Dessuten gjaldt det å være tålmodig, og vente lengst mulig på optimal modning. Det ble lite ferie for oss i fjor, ler Franz' kone Andrea.

2008 ga imidlertid svært god syre (8,5 gram) og et veldig godt mineraluttrykk selv for de "enkleste" vinene som Freiheit (grüner veltliner) og Steilheit (riesling).

Et annet forhold som forklarer vinenes kvaliteter er gjæringsprosessen. Den er ekstra langsom. Ehrenfels bruker gjerne 8-9 måneder før den er ferdig. Og trenger lang tid i flaske. Derfor må vi vente ennå en god stund på 2008-utgaven. En ventetid som ikke føles tung med tanke på 2008-syren og det gode mineralpreget som noen viner derfra allerede har demonstrert.

Foto: Proidl, Nigl

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her