DRIKKE: Stout - hva er det? - Aperitif.no
Drikke
Stout - hva er det?

Stout - hva er det?

Stout ble opprinnelig laget som en fyldigere, variant av porter. Etter hvert ble stout en egen øltype som også kan deles inn i flere klasser.
Redaksjonen
07 November 2011 - 10:59

Et av de mest kjente merkene i klassen Dry eller Irish Stout er Guinness' Stout. Dette er et tørt øl, og tørrheten kommer av at ølet brygges på umaltet, ristet bygg som er tørket over ekstra sterk varme. Humlen gir middels bitterhet, og fylden er også midt på treet. Fargen er tilnærmet svart.
 
Sweet Stout er en London-variant der bryggerne hadde en hang til søtt øl. Tidligere gikk drikken under navnet milk stout på grunn av at det ble benyttet lactose, melkesukker, som søtningsmiddel. Ølet blir fortsatt tilsatt sukker, men nå er ordet «milk» fjernet fra etikettene. Lactose benyttes fortsatt og tilsettes både direkte i bryggerkjelen og senere i prosessen. Drikken brygges på sjokolademalt, noe som tar bort det ristede preget. Dette tas igjen på mer fruktighet enn det vi finner i dry stout. Sweet Stout er filtrert, men ikke pasteurisert.
 
Oatmeal Stout høres mest ut som en frokostblanding, men forklaringen på navnet ligger i at byggmalten er tilsatt havre. Havren tilfører ølet mer fylde og får fram overtonene av brent toffee eller sjokolade. Noen bryggerier tilsetter havren direkte i meskekaret, mens andre malter den først.
 
Russian Imperial Stout fikk navnet på grunn av keiserinne Katarina den stores forkjærlighet for brygget. For å tåle transporten til palassene i øst, måtte ølet brygges ekstra sterkt. Samtidig har smaken en fin fruktighet som går godt sammen med tonene av brent malt, korinter og en anelse alkohol. Dette er et fyldig øl med en farge som går fra dyp kobberrød til svart. Imperieølet skal serveres romtemperert.
 
I sin tid var også Oyster-stout populært. Noen varianter inneholdt østers, mens de andre var tilsatt østersekstrakt. Øltypen er etter sigende ikke lenger i markedet. I det siste har også varianten Espresso-stout dukket opp hos noen mikrobryggerier. En kaffeaktig smak har gitt ølet dette navnet, og noen tilsetter også knuste espressobønner for å være helt sikre på å få den rette smaken.
 
På Malta brygges varianten Lacto Stout. Denne tilsettes B-vitaminer og er derfor en populær drikk blant gravide.

Kilder:
Beer Lover's Companion, Josh Leventhal
Den store ølboken, Michael Jackson

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Solid kraft for pengene – til grillmaten eller for et langt liv i kjelleren
+
Godbiter i pollisten

Solid kraft for pengene – til grillmaten eller for et langt liv i kjelleren

Det er ikke for sent på våren for å drikke kraftvin, spesielt ikke når den er så fristende som denne. Som også kommer i en litt mer sommerkledd versjon som skapt for sesongens måltider. Samt en hvit kraftpakke. Alt til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt du kan lage med rabarbra
Guide
Oppskrifter rabarbra

Se alt du kan lage med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk
+
Ukens vin

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

For bare 179,90 får du en hvitvin med mye karakter som er en drøm til sommerlig sjømat og vinkos i skyggen, gjerne sammen med sommerboka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La nykålen spille hovedrollen. Her får du tips til hvordan du går fram
Guide
Oppskrifter med nykål

La nykålen spille hovedrollen. Her får du tips til hvordan du går fram

Sprø hoder med nykål venter på deg i grønnsaksdisken. Prøv en av disse fristende oppskriftene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Solid kraft for pengene – til grillmaten eller for et langt liv i kjelleren
+
Godbiter i pollisten

Solid kraft for pengene – til grillmaten eller for et langt liv i kjelleren

Det er ikke for sent på våren for å drikke kraftvin, spesielt ikke når den er så fristende som denne. Som også kommer i en litt mer sommerkledd versjon som skapt for sesongens måltider. Samt en hvit kraftpakke. Alt til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt du kan lage med rabarbra
Guide
Oppskrifter rabarbra

Se alt du kan lage med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Å kombinere kylling og reker er noe vi har lært gjennom vår fascinasjon for de ulike typer asiatiske kjøkken
Dagens rett
Pasta med kylling og reker

Å kombinere kylling og reker er noe vi har lært gjennom vår fascinasjon for de ulike typer asiatiske kjøkken

Det er veldig enkelt å få til, spesielt om vi velger en forenklet - les fornorsket - versjon, som baserer seg på råvarer som finnes overalt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik blir det fest rundt bordet selv på en tirsdag
Dagens rett
Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

Slik blir det fest rundt bordet selv på en tirsdag

Å lage suppe på blomkål er intet hokus pokus. Toppingen kan du lage fra bunnen av, eller ty til ferdigløsninger. Følger du dagens oppskrift lover vi deg en herlig tirdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Koteletter får ekstra god smak på denne måten
Dagens rett
Braiserte koteletter med spansk vri

Koteletter får ekstra god smak på denne måten

Det er ikke mer enn noen spanskinspirerte takter som skal til for å gjøre hverdagslige koteletter ekstra saftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk
+
Ukens vin

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

For bare 179,90 får du en hvitvin med mye karakter som er en drøm til sommerlig sjømat og vinkos i skyggen, gjerne sammen med sommerboka.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her