Strålende fra sør

Denne uken nyter vi en vin fra Sør-Afrika med den unike kombinasjonen av eleganse, kraft og kompleksitet - og det til en overkommelig pris.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Sør-Afrika forbindes rent vinmessig for det meste med saftige bløte og krydrete viner i ny verden-stil i det konkurranseutsatte under 100 kroner-segmentet. Ukens vin er svært langt fra denne karakteristikken. Allesverloren Shiraz 2012 (47653) er både smaksrik, kompleks og elegant - en kombinasjon som relativt sjelden brukes på viner fra den sørlige halvkule. Duften er parfymert med preg av mørke bær, jordsmonn, velhengt kjøtt og fat. Smaksanslaget er stort og rundt med fin saftighet, god fylde og stoffrikdom, syrene er behagelige og tanninene er bløte, avslutningen er deilig saftig. En nydelig matvin til rike retter av lam eller vilt.

Flott jordsmonnskarakter
Produsenten av denne vinskatten bærer altså navnet Allesverloren som den tyskkyndige raskt gjetter at det ligger en spesiell historie bak. Vingården som i år kan feire 300 års-jubileum brant nemlig ned til grunnen på et tidspunkt mens eierne var bortreist og da de kom tilbake og oppdaget katastrofen var "alles verloren" konklusjonen som ble dratt.

Gården ligger i Swartland som befinner seg rundt 10 mil nord for Cape Town men ikke mer enn 2-3 mil fra havet. Denne nærheten til havet til tross er Sør-Afrika generelt og Swartland spesielt et tørt klima. Allesverloren som er eneste vingård i regionen nyter imidlertid godt av å ligge ved foten av fjellet Kasteelberg som trekker til seg skyer - og dermed nedbør - fra havet. Når jordsmonnet av skifter og forvitret sandstein evner både å drenere og holde på nødvendig fuktighet og vinstokkenes røtter får fritt leide til å trenge dypt ned i grunnen, trives plantene godt samtidig som den endelige vinen får fin jordsmonnskarakter.

Lever ikke opp til navnet
Allesverlorens vinmarker fordeler seg over hele skråningen til Kasteelberg. Forskjell i høyde over havet gir forskjeller i så vel jordsmonn og nedbørsmengde. Disse forskjellene utnyttes til å dyrke mange ulike druer. Og Allesverlorens ry ble i første rekke skapt på grunn av deres "portvin" som i Sør-Afrika selges som portvin - hvilket ikke er tillatt nord for Middelhavet. Men denne portvinen var på uoffisielt besøk i Norge under messen All Verdens Vin og representerte et morsomt bekjentskap, mer sødmefylt enn sine portugisiske forbilder men absolutt en god hetvin som altså er laget av portvinsdruene tinta barocca, tinta roriz og sousão samt den lokale pontac.
 
Allesverloren nøyer seg ikke med å bruke portvinsdruene til hetvin, men lager flere gode bordviner som Allesverloren Tinta Barocca 2012 (14698) som ble lansert i fjor høst og som nå er kommet i ny og mer kompakt årgang (2002) - her er masser av søte mørke bær, lakris, krydder og fat. Litt rustikk og røff stil på grunn av mye alkohol (14,5 prosent) men så er dette heller ingen vin for de som liker den typiske ny verden-stilen.

Om ikke lenge kommer Touriga Nacional som i 2003-versjon er en massiv sak med masser av søte mørke bær, stall og fatkrydder. Oppi all smakskraften og de litt tørre tanninene finner ganen trøst i god saftighet. Det er med andre ord mye godt i vente fra Allesverloren som definitivt ikke lever opp til navnet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen