Sublimt til sjømat

Chablis er som et friskt pust fra havet. En lun sommerkveld med litt skalldyr på bordet blir perfekt med noe slikt i glasset. Men chablis er bare betegnelsen på vinen og området den kommer fra. Den finnes altså i en rekke kvaliteter og med et utall forskj
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2000 - 21:26

Den "vanlige" chablisen fra produsenten Château Long-Depaquit er en kraftfull representant for sin kategori. Det er 1998-versjonen (varenr. 33182, bestillingsutvalg) som er i salg nå for kroner kr 151,60. Den er ung, for i øyeblikket ligger frukten (gule frukter og sitrus) og stenger litt for det til dels kraftige jordsmonnspreget vi aner i bakgrunnen.

Om ett til to år vi det ha skjedd et rollebytte, enn så lenge kan du nyte sublim frukt. En såpass smaksrik standard-chablis går utmerket til skalldyranretninger hvor du finner alle avskygninger og grader av sødme og sjøsmak. Eller til en god fiskerett eksempelvis med kremsaus.

Mineraliteten er chablis'' varemerke. Årsaken er kombinasjonen av druen chardonnay og jordsmonnet som er tidligere havbunn, riktignok for en del millioner år siden, nærmere bestemt kimmeridge-kalk fra juratiden. Og jordsmonnet er den viktigste forutsetningen for kvalitet i chablis-sammenheng. Blant de 2300 hektar som omkranser byen Chablis, er til sammen 700 hektar premier cru (40 forskjellige) og 100 hektar grand cru fordelt på sju vinmarker.

Long-Depaquit som disponerer 62 hektar og dermed ikke er noen småtass i Chablis, har en egen tolkning blant de sistnevnte. En strålende vin med navn La Moutonne, som også er benevnelsen på vinmarken. La Moutonne som eies i sin helhet av Long-Depaquit ble i det forrige århundre regnet å gi en av de aller beste chablisene.

En av forklaringene er beliggenheten som er kanskje den gunstigste for samtlige grand cru-vinmarker: I hjertet av Vaudésir, en annen grand cru-vinmark, er klimaet varmere enn ellers, godt beskyttet som den er av de kalde vindene fra nord. Long-Depaquit praktiserer tilnærmet organisk jordbruk og eikefat er nesten ikke i bruk, her er det druene som skal demonstrere som kraft alene.

Den utrolig deilige 1996-årgangen som er en av de beste rent potensialmessig på lenge og som kom til Norge i et bitte lite kvantum, er nå utsolgt. Men 1997 er snart på vei inn, og den skal etter sigende være minst like god. Pris blir ca 330 kroner. En så ettertraktet vin er imidlertid ikke å finne i bestillingsutvalgslisten men må bestilles av din nærmeste polbutikk fra importørens (Jara) tollager.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her