Sublimt til sjømat

Chablis er som et friskt pust fra havet. En lun sommerkveld med litt skalldyr på bordet blir perfekt med noe slikt i glasset. Men chablis er bare betegnelsen på vinen og området den kommer fra. Den finnes altså i en rekke kvaliteter og med et utall forskjellige navn på etiketten. Bare i Norge har vi nærmere et halvt hundre utgaver å velge blant. Ukens vin er blant de beste.

Den "vanlige" chablisen fra produsenten Château Long-Depaquit er en kraftfull representant for sin kategori. Det er 1998-versjonen (varenr. 33182, bestillingsutvalg) som er i salg nå for kroner kr 151,60. Den er ung, for i øyeblikket ligger frukten (gule frukter og sitrus) og stenger litt for det til dels kraftige jordsmonnspreget vi aner i bakgrunnen.

Om ett til to år vi det ha skjedd et rollebytte, enn så lenge kan du nyte sublim frukt. En såpass smaksrik standard-chablis går utmerket til skalldyranretninger hvor du finner alle avskygninger og grader av sødme og sjøsmak. Eller til en god fiskerett eksempelvis med kremsaus.

Mineraliteten er chablis'' varemerke. Årsaken er kombinasjonen av druen chardonnay og jordsmonnet som er tidligere havbunn, riktignok for en del millioner år siden, nærmere bestemt kimmeridge-kalk fra juratiden. Og jordsmonnet er den viktigste forutsetningen for kvalitet i chablis-sammenheng. Blant de 2300 hektar som omkranser byen Chablis, er til sammen 700 hektar premier cru (40 forskjellige) og 100 hektar grand cru fordelt på sju vinmarker.

Long-Depaquit som disponerer 62 hektar og dermed ikke er noen småtass i Chablis, har en egen tolkning blant de sistnevnte. En strålende vin med navn La Moutonne, som også er benevnelsen på vinmarken. La Moutonne som eies i sin helhet av Long-Depaquit ble i det forrige århundre regnet å gi en av de aller beste chablisene.

En av forklaringene er beliggenheten som er kanskje den gunstigste for samtlige grand cru-vinmarker: I hjertet av Vaudésir, en annen grand cru-vinmark, er klimaet varmere enn ellers, godt beskyttet som den er av de kalde vindene fra nord. Long-Depaquit praktiserer tilnærmet organisk jordbruk og eikefat er nesten ikke i bruk, her er det druene som skal demonstrere som kraft alene.

Den utrolig deilige 1996-årgangen som er en av de beste rent potensialmessig på lenge og som kom til Norge i et bitte lite kvantum, er nå utsolgt. Men 1997 er snart på vei inn, og den skal etter sigende være minst like god. Pris blir ca 330 kroner. En så ettertraktet vin er imidlertid ikke å finne i bestillingsutvalgslisten men må bestilles av din nærmeste polbutikk fra importørens (Jara) tollager.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen