UKENS VIN: Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg
Ukens vin

Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

For 150 kroner får du en leskende smak av italiensk fjellheim.

Nino Negri Rosso di Valtellina 2016 er saftig og leskende med herlig preg av søte og bitre urter, som minner litt om hostesaft i aromaene, bare lysere. Den er god og fruktig i munnen og avslutter med et lett bitt. Topp følge til lam, pasta, lyst kjøtt, spekemat og koldtbord.

Den er en veldig god representant for nebbiolo fra Valtellina i Lombardia, en av de kjøligste og nordligste kildene for denne varmekjære druen.

Utsikt over Valtellina som ligger helt på grensen til Sveits. Foto: BrasilNut1

Valtellina gir derfor en litt annen nebbiolostil enn i nabofylket Piemonte. Vinene er forholdsvis sjeldne all den tid området er svært begrenset med bare 1200 hektar totalt, og den beste halvparten dyrkes i ytterst utilgjengelige vinmarker i de bratte fjellsidene. Nino Negri er en av de eldste, men også største produsentene her, med i alt 31 hektar. Ukens vin er laveste nivå for Valtellinas viner og et resultat av kort tid med skallene under gjæringen – derav den lyse fargen – samt kort opphold i store velbrukte fat.

Nino Negri er representert med flere viner herfra. Deriblant fra to av de til sammen fem cru-ene, Grumello Sassorosso Valtellina Superiore 2013  og  Inferno Valtellina Superiore 2014. Nino Negri holder til innenfor grensene til dette siste cru-et som for øvrig er det aller minste og hvor de har i alt 11 hektar. Av disse to er Inferno den fasteste, men begge har den samme leskende og parfymerte fruktige karakteren og Valtellina-nebbioloens typiske mykere tanninstruktur.

Sforzato di Valtellina er den mest karakteristiske vinstilen fra Valtellina. Den er laget av tørkete druer, slik vi kjenner det fra amarone, men altså av nebbiolo. Det gir en annen karakter med lavere alkohol enn amarone (14,5 prosent mot 16-17) og mindre svulstig, men likevel potent vinstil med klart preg av kirsebærskall, krydder og mer markante tanniner enn for øvrig Valtellina-vin. Særlig 5 Stelle Sfursat 2013, men også Sfursat Valtellina 2015 er viner som lagrer veldig godt. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Nino Negri Rosso di Valtellina 2016

Produsent:
Negri
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lombardia
Pris:
189,50 kr
Varenummer:
1030801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen