Superbillig rød

Superbillig rød, vellaget hvit italiensk og en av de virkelig store champagnene er oppsummeringen av vinnerne blant julinyhetene fra polet.
Redaksjonen
01 Juli 2000 - 01:10

Kutt ut bag-in-boks denne sommeren er vårt råd. Saint-Pierre Cabernet Sauvignon 1999 koster bare kroner 77 og er en overordentlig bra vin til prisen. Topp kjøp fra samme region men mer damete i stilen er merloten fra Domaines Virginie, også den meget behagelig priset. For deg som ikke bare er ute etter rimeligst mulig vin er Terres Chaudes Saumur Champigny 1998 perfekt rødvin for sesongen. Cabernet franc-viner fra Loire er franskmennenes foretrukne sommer-rødvin.

På den hvite side er det Bidoli Pinot Grigio 1999 som stikker av med æren. For Sir Winston Churchill-champisen til nesten åtte hundrelapper er ikke oppnåelig for veldig mange. Men skulle du ha stor sans for slik elevert bobledrikk og ha fått rikelig med feriepenger, bør du slå til.

Nyhetene som er i salg fra og med 1.juli 2000 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smakere vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.

Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental i Oslo er Apéritifs smaker når polet lanserer nyheter.
 

Hvite og musserende

*****
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill Brut 1990
Pol Roger Champagne Frankrike
11961 (VT) kr 771,60
Test
Saga Trading
Fin, gylden farge. Frisk og stor duft av epler, sitrus, mineraler og ristet brød. Flott mousse i anslaget, utrolig elegant smak som sitter fint i munnen, enorm lengde. En perfekt luksuschampagne som drikkes nå og i løpet av de nærmeste ti år, til alt innen sjømat, lyst kjøtt, eller selvfølgelig som den er, hvilket er en stor nytelse.

*****-
Bidoli Pinot Grigio 1999
Bidoli Friuli-Venezia Giulia Italia
11979 VSD kr 99
Test
Vinarius
Lys gylden. Flott duft av epler, sitrus og krydder. Smaken følger opp duften veldig godt, middels fylde og godt balanserte syrer. Sitter friskt og lenge i munnen. Drikk denne utmerkete hvitvinen nå eller innen to år. Til smaksrike retter fra havet.

****
Cat''s Leap Grüner Veltliner 1999
Freie Weingärtner Wachau Wachau Østerrike
13742 (VT) kr 91
Basis
Strag
Lys gylden. Epler, sitrus, krydder og vegetalske toner i duften. Fin og saftig smak med gode syrer. Sitter fint i munnen, middels fyldig. Drikk nå eller innen to år, men vinner lite på å spares. Til grillet fisk eller sjømat.

****
Simonsig Chardonnay 1998
Simonsig Stellenbosch Sør-Afrika/
13820 (VT) kr 123,30
Basis
Strag
Gylden farge. Frisk og flott duft med sitrus, epler, lime og stikkelsbær. Fet chardonnaypreg i anslaget med elegant frukt, bra fylde som gir en god munnfølelse. Drikk nå eller innen ett år. Til rike retter, gjerne asiatisk.

****-
Undurraga Sauvignon Blanc 1999
Viña Undurraga Lontue Chile
7570 VSD kr 89,90
Test
Stenberg !amp! Blom
Lys gul. Elegant og ren nese med grønn frukt som stikkelsbær. Fruktig anslag som fortsetter utover i smakskurven og gir en leskende stil, balanserte syrer, en snill vin som mange vil like. Drikk nå som aperitiff eller til skalldyr.

****-
Les Princes Abbés Pinot Blanc 1999
Domaines Schlumberger Alsace Frankrike
11975 VSD kr 119
Test
Vinarius
Grønngul. Lett fruktig duft med kryddertoner. Smaken er lik med bra syrer. Elegant stil. Drikk nå til skalldyr.

****-
Orvieto Classico Superiore "IL" 1998
Decugnano dei Barbi Umbria Italia
11963 (VT) kr 164,80
Test
Strag
Gylden. Frisk og fruktig duft med eikepreg. Fruktig smak med preg av sitrus, epler og krydder. Godt integrert eikepreg, sitter godt i munnen. Drikk nå eller innen to år til grillet/stekt fisk eller lyst kjøtt.

***+
Errazuriz Chardonnay 1999
Viña Errazuriz Casablanca Chile
13197 VSD kr 110
VinCompagniet
Basis
Gylden gul. Sitrus, tropisk frukt og eik i duften. Smaken er preget av grønn frukt med noe fat og OK chardonnayfedme, middels fyldig vin som er fin å drikke nå eller som kan spares i inntil to år. Til grillet eller stekt sjømat.

***+
Private Bin Sauvignon Blanc 1998
Villa Maria Estate Marlborough New Zealand
32092 VSD kr 139
Test
Strøm
Grønngul. Frisk ren duft med epler og stikkelsbær, frisk med bra frukt, leskende stil, god friskhet i ettersmaken. Deilig å drikke nå, særlig til salater og grønnsaker på grunn av fin friskhet.

***
Siglo de Oro Semillón Sauvignon 1999
Vinos de Chile Central Valley Chile
13222 (VT) kr 105,80
Basis
Eurowine
Lys strågul. Duft av epler, lime, sitrus og stikkelsbær. Fin druekarakter med markante men ikke harde syrer, grønne stikkelsbæraromaer i finishen. Men ikke kompleks nok i forhold til prisen. Drikk nå eller innen ett år. Til retter med kremsauser.

***-
Goue Vallei Sauvignon Blanc 1999
Goue Vallei Western Cape Sør-Afrika
11873 (VT) kr 79,60
Test
Eurowine
Ung, lys grønngul. Floral duft med innslag av stikkelsbær, solbærblader og grønne epler. Smaken er som duften, leskende men mangler litt friskhet og blir litt for bitter i finishen. Best nå som aperitiff eller til salater med sjømat.

***-
Edenhope Semillon Chardonnay 1998
St. Peters Edenhope Wines Riverina Australia
11920 (EQ) kr 89,80
Ciderimport
Test
Gul med grønnpreg. Fruktig duft med noe aprikosskall, enkel og ren i smaken somm flater noe ut i mangel på friskhet. Drikk nå til lettere sjømat.

***-
Gewurztraminer Grand Cru Brand 1997
Cave de Turckheim Alsace Frankrike
13821 VSD kr 200
Basis
VinCompagniet
Gul. Kraftig duft av sitrus, roser, litchi og krydder. Floralt søtlig fruktanslag, noe sjarm i smaken men den blir borte når syrene mister grepet i midtfasen, noe krydder i finishen. Vi må kunne vente mer av en grand cru enn dette.
Drikk nå til krydret sjømat eller røkt/gravet fisk.
 
**+
Ch. de Maligny Vieilles Vignes 1998
Jean Durup Chablis Frankrike
32890 (VT) kr 164,80
Test
Strag
Lys gylden. Epler, sitrus og mineralaromaer samt litt druefedme i duften. Enkel og flat smak, mangler spenst og karakter. Drikk nå eller innen to år, men den vinner lite på å spares. Til enkle retter av fisk og skalldyr.

Røde

*****-
Saint-Pierre Cabernet Sauvignon 1999
Domaines des Roches Languedoc Frankrike
13223 VSD kr 77
Basis
Vinarius
Mørk rød. Duften er pakket med røde bær, solbær og eik. Stor saftighet med leskende stil, middels fylde, meget behagelig å drikke. Drikk nå eller innen tre år. Denne fantastisk billige vinen er dessuten en svært anvendelig matvin.

****
Virginie Merlot 1999
Domaines Virginie Gard Frankrike
13198 VSD kr 76
Vinarius
Basis
Mørk rød. Lett og elegant duft av røde og mørke bær, eik og animalske aromaer. Fast og leskende i smaken, god og imøtekommende med fine tanniner, frisk finish. Drikk nå eller innen to år. En god allround matvin til en meget god pris.

****
Terres Chaudes Saumur Champigny 1998
Thierry Germain Loire Frankrike
11974 (VT) kr 158,40
Test
Vinoco
Blåsvart farge. Røde bær, solbær, krydder, røyk og eik i duften. Saftig anslag med gode tanniner som sitter flott i munnen med en innsmigrende karakter. Flott vin som drikker utmerket nå men som kan spares i inntil to år. Drikk til ikke for kraftige kjøttretter. En flott sommer-rødvin.

****-
Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 1997
Penfolds South Australia
30178 (VT) kr 130,40
Test
Arcus Produkter
Dyp mørk rød. Tett duft av mørke bær, krydder, skogbunn og eik. Fruktig anslag med bra kraft men bløte tanniner, middels fylde og animalske aromaer i ettersmaken. Drikk nå eller innen to år til grillmat.

***+
Solmayor Tempranillo 1999
Aviles y Alonso La Mancha Spania
11931 (VT) kr 85
Test
Wiig
Mørk rød. Ung bærpreget nese, ren, enkel og fruktig stil. Snill og behagelig vin med bløte tanniner. Drikk nå til enkle retter med svin eller lam, den er imidlertid god å drikke alene.

***+
Cuvée Maison 1999
Domaine Hatzimichalis Vallee d''Atalanti Hellas
11970 (VT) kr 99,10
Test
Vinoco
Klar rød. Røde bær og skogsbær, krydder og snev av animalskhet i duften. Lett fruktig smak med noe cabernetpreg, enkel stil men god. Best nå men kan ligge inntil to år. Drikk til lettere retter av storfekjøtt.

***+
Ch. Lacroix 1998
SCE du Ch. Teyssier Frankrike Bordeaux
11953 (VT) kr 123,90
Test
Eurowine
Rød med lys kant. Røde skogsbær, solbær, eik og vegetalske toner. Enkel smak som følger opp duften, harmonisk smak. OK vin til storfe. Drikk nå eller innen to år.

***+
Lacryma Christi del Vesuvio 1999
Mastroberardino Campania Italia
11971 (VT) kr 132
Test
Vinoco
Mørk blårød. Røde bær, kirsebær og snev av eik i duften. Lett fruktig smak med behagelige tanniner. God vin som mangler litt særpreg for å komme høyere på stjernehimmelen. Drikk nå til kjøtt- eller pastaretter.

***
Palacio de Monsalud 1996
Viña Extremeña Extremadura Spania
11960 (VT) kr 99,90
Test
Saga Trading
Rød. OK duft av røde bær, krydder og eik. Lett, enkel og fruktig i smaken med litt for dominerende eik gjennom hele smakskurven. Lett fylde. Drikk nå eller innen ett år. Til grillet svin eller lam.

***-
Las Campanas Crianza 1996
Vinícola Navarra Navarra Spania
37567 VSD kr 89,50
Test
Prizelius
Rød med brun kant. Moden duft av røde bær, skog, krydder og eik. Fruktig smak med markant eikepreg som tørker frukten ut. En for eikepreget vin som bør drikkes nå til lettere kjøttretter.

Null stjerner
Barramundi Shiraz Merlot
Cranswick Premium Wines South-Eastern Australia
11933 (VT) kr 210 (2 liter)
Test
Strag
Alldeles udrikkelig rød boksevin.
 
Ikke smakt :

L.A. Cetto Cabernet Sauvignon 1997
L.A. Cetto Valle de Guadalupe Mexico
30307 (VT) kr 83
Test
Storm !amp! Sønner
 
Señorío de Robles Monastrell 1999
Bod. Señorio del Condestable Jumilla Spania
13199 VSD kr 67,70
Basis
Prizelius

Saint Clair Sauvignon Blanc 1999
Saint Clair Estate Wines Marlborough New Zealand
13741 VSD kr 160
Basis
Dagar-Prizelius

Campo Viejo Barrel Fermented Viura 1998
Bodegas Campo Viejo Rioja Spania
11949 VSD kr 93
Test
Prizelius

Puschkin Red
Puschkin Tyskland
30898 VSD kr 83,60
Vinarius
Annet brennevin
Test

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her