Mat
Superkokken som gikk via Heathrow til Australia

Superkokken som gikk via Heathrow til Australia

Heston Blumenthal er på konstant jakt etter nye smaker og aromaer. Sist ut er flyplasser og at The Fat Duck gjenoppstår i Melbourne.
Redaksjonen
06 April 2015 - 13:05

Muligens er Heston Blumenthals fremste egenskap ifølge ham selv hans aversjon mot å ta risker. Det er trolig den minst kjente siden til den 47 år gamle britiske kokken som eller er kjent for mye annet. Selvfølgelig hans eminente kjøkken som har gitt ham til sammen seks Michelin-stjerner. Men også hans ambassadørrolle for det å spise med alle sansene samt den til tider eklektiske, bisarre og alt-er-mulig-tilnærmingen som kjennetegner The Fat Duck.

Hans rastløshet og det at han aldri er fornøyd med hva han har oppnådd, betyr for Heston at å presse grensene for hva som er mulig å få til på et kjøkken, er like viktig som maten i seg selv.

 

Elsker flyplasser

Derfor er han blitt en av kokkeindustriens pionerer og i løpet av de siste månedene har han sørget for å befeste denne posisjonen. Med forventet grad av eksentrisitet har han nylig åpnet en ny restaurant på Heathrow. Men hva er bakgrunnen for denne noe ukonvensjonelle satsingen?

– Jeg er en storforbruker av flyplasstjenester, forteller han.
– Jeg liker faktisk oversjøiske flyvninger veldig godt, og jeg nærmest elsker flyplasser. De er spennende og fylt med energi og optimisme og jeg ønsket å gjenspeile dette i maten. Som kokk er det en veldig fin mulighet å kunne utnytte slike omgivelser.

Det var et tv-show, In Search of Perfection, som Heston deltok i for mange år siden som ga inspirasjon til avgangshallrestauranten. Den heter for øvrig The Perfectionists’ Café og åpnet 4. juni i fjor.

– Jeg laget serien for seks-sju år siden, det var et program om pizza, et om bolognese, et om burgere og et om fish’n chips, og jeg gikk i detalj for hver rett, hvordan og hvorfor det er viktig å ha mest mulig bobler i røren du dypper fisken i, hvordan få den beste teksturen i burgeren og så videre. Det er akkurat disse ideene og teknikkene jeg har hentet opp igjen nå, forklarer han og legger til:

– Da jeg fikk muligheten til å gjenskape dette på en flyplass, var det som en fristelse jeg ikke kunne motstå. Men selvfølgelig måtte jeg ha med de typiske Heston-tingene som flytende nitrogen – det ville ikke vært min restaurant uten!

 

Nedgang har gitt nye ideer

Mens Heathrow-prosjektet fortsatt er helt ferskt, ser Heston etter nye muligheter til å utvide porteføljen og horisontene. Akkurat nå er det Australia som er horisonten. Først etter to tiår i England prøver Heston seg utenfor landets grenser.

At det ble Australia er imidlertid en tilfeldighet. Heston var en av dommerne i fjorårets MasterChef Australia, og oppholdet har fått ham til å uttale flere ganger at råvarene der nede er «de beste i verden».

– Vi ser på Australia og Melbourne. Vi har inngått avtale med Coles som er en av de største matsupermarkedene og vi lanserer de første produktene i serien «Heston with Coles» senere i år. Jeg har også utviklet kjøkkenutstyr, Sage by Heston Blumenthal, som selges gjennom John Lewis-kjeden, så det er flere muligheter. Men på den annen side kunne jeg valgt et hvilket som helst annet sted, det europeiske kontinentet var veldig fristende, siden det overalt er små lommer hvor det pågår en matrevolusjon. Det er svært interessante tider når, det virker som om folk kommer ut av nedgangstidene med fornyet smak og nye ambisjoner om hva de ønsker å spise og hvordan de ønsker å gjøre det.

 

Fat Duck lever videre

Suksessen til Hestons eksisterende konsepter betyr at australierne har mye å glede seg til. The Fat Duck er selv etter snart 20 år fortsatt hans mest berømte restaurant, men Dinner som åpnet på Mandarin Oriental in Hyde Park for drøyt to år siden, er kanskje enda mer i vinden akkurat nå.

Dinner mottok nylig sin andre Michelin-stjerne og havnet på sjuende plass, to plasser opp fra 2013, på World’s 50 Best. The Fat Duck er nå nede på 33. plass etter å ha ligget i toppsjiktet gjennom mesteparten av kåringens historie. Betyr det nå at Dinner har danket ut sin berømte storebror?

– Dinner er selvsagt et nyere konsept – den har bare vært åpen i to år. Når det gjelder mat, må man som kokk bare akseptere at folk jakter på nye ideer og originalitet hele tiden. Vi feirer snart to tiår med fantastisk mat på The Fat Duck, men i løpet av disse årene har en rekke restauranter kommet opp med nye og spennende konsepter, forklarer innehaveren og legger til:

– Jeg vil heller si at det er en utrolig bragd å fortsatt være i teten etter 18 år. Smak og trender endres, men de gode restaurantene overlever, og The Fat Duck er en slik restaurant. Den er intet mindre enn fantastisk, noe den vil forbli i lang tid framover.

 

Misforstått konsept

Etter mitt møte med Heston Blumenthal tok akkurat spørsmålet om The Fat Ducks framtid og hans satsing i Australia en ny vending. Restauranten stenger i februar 2015 og flyttes fra Bray utenfor London for å gjenåpnes 3. februar i Melbourne, hos Crown Resorts, men bare for seks måneder. Deretter viker The Fat Duck plassen for Dinner som skal gi folk i Melbourne smaken på Heston & Cos kjøkken. Men Heston avviser at det er et popup-konsept.

De seks månedene The Fat Duck er i eksil skal brukes til oppussing. Restauranten holder til i et hus fra 1640 og mer omfattende vedlikehold er nødvendig. Så denne muligheten kommer til å vise seg å være veldig god for alle parter.

Selv om Heston gjerne krediteres for å ha utviklet konseptet med «matens vitenskap», er han fiendtlig innstilt til den molekylære gastronomien. Han mener vi har misforstått hva det egentlig handler om.

– Det er noe som ofte dukker opp som et problem. Man utvikler konsepter og andre utnytter dem, men utgangspunktet blir ofte borte underveis. Selve ideen bak molekylær gastronomi er flott, altså å bryte alt ned til de minste kjemiske reaksjoner for dermed å finne ut hva den enkelte får å si for det endelige resultatet. Men det jeg alltid har vært skeptisk til er betydningen selve begrepet har fått. Det virker å ha blitt for vitenskapelig, til de grader at det kan synes som om vi helt har glemt at det er mat vi snakker om. Dermed er det lett å glemme at mat først og fremst skal nytes. Jeg elsker vitenskapen bak maten, men jeg elsker samtidig å nyte maten.

 

Helse, bærekraft og effektivitet

Kan noen gå for langt når det kommer til matvitenskap? Om noen kan svare på det, må det være Heston:

– Jeg laget en gang en Big Mac-iskrem. Men den var ikke ment å skulle spises. Jeg samarbeidet med en aromaleverandør som hadde MacDonalds som kunde, og de spurte om jeg kunne gjøre det. Jeg tok rett og slett hele greia og puttet det i en Pacojet og den smakte akkurat som en Big Mac. Det var skikkelig sprøtt. Men den ble aldri servert noen!

Verden er kanskje ikke klar for en Big Mac-iskrem, men Heston har en veldig god forståelse for hva publikum forventer fra maten de kjøper. Når den berømte kokken ser framover, ser han trender som helse, bærekraft og kostnadseffektivitet.

 

– Da The Fat Duck for alvor fikk overskriftene, var det innovasjon og originalitet som var buzz-ordene. Siden den gang har verden forandret seg, det ser ut til at folks prioriteringer er litt mindre egoistiske. Vi passer først og fremst på at det er nok mat for alle på bordet, men det betyr ikke at folk ikke fortsatt kan være innovative og kreative. For eksempel ved å flytte måltidet utendørs, slik får du en helt annen opplevelse av maten, det er ikke mer som skal til, slår han fast og avslutter med:

– Dernest er oppmerksomheten rettet mot sunn mat, og det gjelder alt fra hva vi putter i barnas matbokser til det som serveres på sykehuset og på kinoen. Men det jeg er overbevist om at vi som deltar i dette matelskende kollektivet fortsatt vil være fanatisk opptatt av mat, og denne fanatismen bringer med seg engasjement, eksperimenteringsvilje og entusiasme. Det er det som er så stort.

Tekst: Richard Aldhous

Foto: Sergio Coimbra, A. Palmer-Watts, CliveBooth, BBC

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her