Worlds50best
Svekket interesse for det nordiske kjøkken?

Svekket interesse for det nordiske kjøkken?

Worlds50best har offentliggjort listen over restaurantene på 51. til 100. plass. 5. april får vi fasiten.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2017 - 11:41

Noma brakte det nordiske kjøkken til verdenstoppen ved å lede kåringen Worlds50best gjennom fire år (2010, 2011, 2012 og 2014). I år vil ikke Noma være på listen siden restauranten stengte sine dører tidligere i vinter for å flytte til ny adresse. Dermed er det bare Geranium og Relæ igjen av de nordiske topprestaurantene på topp 50-listen, siden også Fäviken har falt ut (fra 41. til 57. plass). Selvsagt med mindre det dukker opp en nordisk sensasjon som klatrer rett inn i toppen. Men dette må vi vente til den 5. april med å få vite.

Konklusjonen i fjor var at det nordiske kjøkken ikke var styrket, og det kan synes som om det nå sågar er en svekket interesse. Maaemo har falt fra 61. til 79. plass. Til DN uttaler Esben Holmboe Bang at han er fullstendig likeglad med hvilken plass de ligger på så lenge de er blant verdens 100. beste.

Nye stemmer i sør, øst og vest

Det er en gruppe på i overkant av 1000 mateksperter, kokker, journalister og «foodies» som bestemmer hvilke restauranter som skal være med på listen. Det kan tyde på at «the crowd» vender blikket bort fra våre breddegrader og i mer sørligere retning både mot øst og vest.

Mikla i Istanbul dukker sensasjonelt opp på 51. plass. Moskva har Selfie og Twins på henholdsvis 88. og  92. plass (i tillegg til White Rabbit på 18. plass fra i fjor). India er inne på lista med Indian Accent i New Dehli som havnet rett foran Maaemo på en 78. plass.  

I vest er Sør- og Mellom-Amerika fortsatt hot as hell. San Francisco og omegn er, med også Benu inne på en 67. plass.

Spania er tilbake med nye stemmer som Disfrutar i Barcelona og Nerua i Bilbao på henholdsvis 55. og 56. plass.     

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja
+
Ukens vin

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja

At vin fra Rioja i Spania ikke er synonymt med eikepreg og moden karakter, er vinen de to brødrene lager, et godt eksempel på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Torskemiddagen blir ekstra spenstig på denne måten.
Dagens rett
Rød curry med torsk

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli
Dagens rett
Reinskav i burgerbrød

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli

Reinskav er en forholdsvis rimelig luksus som alle kan unne seg og som ikke minst er lett og rask å lage, uten å måtte kompromisse på kvalitet og smak. Perfekt når samens nasjonaldag havner på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos
Dagens rett
Klar bidos av reinsdyr

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos

Mandag feirer vi samenes nasjonaldag med oppskrift på det tradisjonsrike samiske festmåltidet bidos.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja
+
Ukens vin

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja

At vin fra Rioja i Spania ikke er synonymt med eikepreg og moden karakter, er vinen de to brødrene lager, et godt eksempel på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Torskemiddagen blir ekstra spenstig på denne måten.
Dagens rett
Rød curry med torsk

Forsiden akkurat nå - 3

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Apéritifs Vinskole går over fem kvelder og gir deg en grunnleggende forståelse av vinens verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du brukt opp grønnsaker som har sett sine beste dager
Dagens rett
Ovnsbakte pølser og grønnsaker

Slik får du brukt opp grønnsaker som har sett sine beste dager

Denne retten kan lages med eller uten pølser. Det viktigste er å ikke kaste grønnsaker som er litt myke eller skrukkete.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli
Dagens rett
Reinskav i burgerbrød

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli

Reinskav er en forholdsvis rimelig luksus som alle kan unne seg og som ikke minst er lett og rask å lage, uten å måtte kompromisse på kvalitet og smak. Perfekt når samens nasjonaldag havner på en mandag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her