Systembolaget kutter 1.500 stillinger

Systembolaget setter nå lokk på nyansettelser, og planlegger en gradvis slanking av arbeidsstokken. Rundt 1.500 ansatte, hvilket betyr mer enn 30 prosent, skal rasjonaliseres vekk.
16 August 2001 - 20:15

Denne kommende endring i strategien kan sees i sammenheng med EUs krav om at Sveriges innbyggere i 2004 skal kunne bringe med seg hjem like mye alkoholholdige drikker som andre EU-borgere. Systembolaget og den svenske regjeringen har i de senere år hatt en overgangsordning for nettopp denne innførselen. Denne ordningen varer altså frem til 2004.

Over tid
Nedbemanningen skal foregå over tid, men ingen dead-line-dato er bestemt. Innføringen av selvbetjente butikker har nemlig vist seg svært besparende på mennesklige ressurser, da behovet for direkte og dedikert betjening av hver enkelt kunde over skranke er en saga blott. men dette er kun én avgjørende faktor.

I tillegg til dette innfører også Systembolaget en butikkstruktur, lignende den Vinmonopolet her hjemme har innført:

- Vårt mål er å kunne lagerføre akkurat de varene kundene etterspør, sier Systembolagets administrerende direktør; Anitra Steen.

Liten - større - størst
Alle butikker vil uansett selge alle de mestselgende varer, for tiden i følge en liste bestående av 362 produkter, der bl.a. 85 røde og 74 hvitviner befinner seg i godt selskap sammen med eksempelvis syv maltwhiskyer.

Den enkelte butikksjef vil også selv kunne styre over omlag 20 prosent av varesortimentet. I snitt vil hvert utsalg ha 900 produkter å tilby. De minste butikkene vil ligge på rundt 500 og de største på 1.700 vareslag. 60 av Systembolagets forretninger har allerede innført denne ordningen.

Lørdagsåpent
Tidligere i sommer åpnet Systembolaget sine dører også på lørdager - for første gang på 20 år. Det svenske folket så på dette som et nødvendig skritt i henhold til liberaliseringen.

- Vin og øl hører egentlig hjemme i vanlige forretninger, mener Birgitta Cau, en 47 år gammel økonom from Stockholm.

Helse- og avgiftspolitikk
Restriksjoner på salg av alkohol er en meget viktig del av den sosiale helsepolitikken i Sverige. Politikere tviholder på argumentene om at lettere tilgang til alkohol fører til økt kriminalitet og andre problemer.

Sverige ble medlem av EU i 1995, men fikk i ettertid i stand en avtale om 5 års tilpasningsovergang til EUs regler om egenimport av opptil 90 liter vin, 10 liter sprit og 110 liter øl hver gang de returnerer fra et annet land innen EU. En søknad om forlengelse av denne overgangstiden ble for øvrig klart avslått.

EU ber også Sverige om å redusere avgiftene på vin helt ned til samme nivå som øl. EU anser det klart diskriminerende, og viser til at vin er importvare mens øl brygges lokalt.

Alkoholavgiften er også direkte linket til alkoholnivået for det enkelte produkt, og kan for en del av de sterkeste spritproduktene utgjøre hele 90 prosent av utsalgsprisen.

Kutt i utvalget
Medel Svensson hilser omleggingen mer enn velkommen, men har slett ikke sans for forslaget om å kutte i Systembolagets ordinære prisliste, som nå inneholder omlag 2.400 merker fra over 30 land. Medregnet bestillingslisten teller antallet godt over 5.200.

- Et mindre utvalg er selvfølgelig en ulempe, men selvbetjening er en bra utvikling, sier den 54 år gamle kunden Bengt Andersson.
- Dersom du har muligheten til å handle i utlandet, vil du selvfølgelig utnytte dette. Prisene her hjemme er jo så høye, avslutter han.

Systembolaget hadde i fjor, med sine 416 utsalg rundt om i Sverige, en total omsetning på 21,5 milliarder svenske kroner.

Kilde: AP og Systembolaget

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her